Πέμπτη, Απριλίου 15, 2021
Tagesspiegel: Ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς συγκλονίζει την Αθήνα!
«Ο δραματουργός Δημήτρης Λιγνάδης λέγεται ότι κακοποιουσε ανηλίκους επανειλημμένα για πάνω από τριάντα χρόνια. Είναι ένα από τα μεγάλα αστέρια του ελληνικού θεάτρου» γράφει η γερμανική Tagesspiegel.
«Κανείς δεν θα μπορούσε να μαντέψει το σκάνδαλο που κλονίζει την ελληνική σκηνή στις αρχές του 2021
Οι αποκαλύψεις για τον Δημήτρη Λιγνάδη συγκλόνισαν όχι μόνο τον κόσμο του θεάτρου , αλλά και την ελληνική πολιτική και κοινωνία» τονιζει η Tagesspiegel και προσθέτει:
Διαβάστε επίσης: “Ιδίαις Αυτού Χερσίν”! Επιστολή με καταγγελία προς το Αρσάκειο που βρέθηκε στο σπίτι του Δημήτρη Λιγνάδη δημιουργεί νέα ερωτηματικά για τη Διοίκηση Μπαμπινιώτη! Τι απαντά
«Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι γιος του γνωστού φιλόλογου, δασκάλου και κριτικού θεάτρου Τάσου Λιγνάδη.
Ο Δημήτρης Λιγνάδης σπούδασε Κλασική Φιλολογία και Θέατρο στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Αθηνών. Έχει σκηνοθετήσει αρκετές τραγωδίες στη σκηνή του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου και στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στις παρυφές της Ακρόπολης.
Αυτό που έχει συμβεί με αυτόν τον καλλιτέχνη ξεπερνά τα όρια της φαντασίας κάθε θεατρικού συγγραφέα. Είναι μια σύγχρονη ελληνική τραγωδία. Το σκάνδαλο περιστρέφεται γύρω από επίσημες καταγγελιες σεξουαλικής παρενόχλησης και επαναλαμβανόμενης κακοποίησης ανηλίκων για πάνω από τριάντα χρόνια.
Από τις φοιτητικές του σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή στην Αθήνα, ο Δημήτρης Λιγνάδης λέγεται ότι δελέαζα ανηλίκους με υποσχέσεις για το επαγγελματικό τους μέλλον.
Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών, τα θύματα ήταν ανυπεράσπιστα. Έχουν γίνει τώρα πολλές καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και βιασμούς. Πρόκειται για εγκληματικές πράξεις.
Το 1984 ο Λιγνάδης, τότε ακόμη 20χρονος μαθητής, κακοποίησε σεξουαλικα έναν 14χρονο μαθητή. Όταν η υπόθεση επρόκειτο να παει στο δικαστήριο τρία χρόνια αργότερα, η μητέρα του θύματος απέσυρε την καταγγελία.
Το αρχείο παραμένει θαμμένο και ξεχασμένο μέχρι σήμερα. Το 2002, ένας άγνωστος άντρας τραυμάτισε σοβαρά τον Λιγνάδη με ένα μαχαίρι στο διαμέρισμά του. Φημολογήθηκε ότι ο δράστης ήταν ο πατέρας ενός από τους νέους. Μέχρι σήμερα, αυτό το αρχείο έχει εξαφανιστεί.
Ο Λιγνάδης κυβέρνησε τον θεατρικό του κόσμο με σχεδόν απόλυτη εξουσία . Νέοι ηθοποιοί και υπάλληλοι ήταν στα πόδια του. Είχε μεγάλη επιτυχία. Ο ναρκισσιστής αισθανόταν σαν παντοδύναμος θεός του θεάτρου. Οι φήμες για τις παράξενες τάσεις του σκηνοθέτη έκαναν το γύρο του καλλιτεχνικού κόσμου
Ορισμένοι συνάδελφοι δεν είχαν το θάρρος να αναλάβουν δράση, άλλοι δεν ήθελαν να πιστέψουν την υποτιθέμενη κακομεταχείριση. Μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας ήταν ανίδεα. Και η άγνοια μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη αμαρτία με θανατηφόρες συνέπειες.
Ο Λιγνάδης έλαβε την κορυφαία θέση του επικεφαλής του Εθνικού Θεάτρου Αθηνών το 2019 – χωρίς διαγωνισμο Αυτή ήταν προφανώς μια πολιτική απόφαση. Η κυβέρνηση φέρεται να μην είχε ιδέα για την εγκληματικη δράση πτου χαρισματικού καλλιτέχνη.
Η Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, Λίνα Μενδώνη, γνωστή αρχαιολόγος, δεν αντέδρασε αμέσως όταν έγιναν γνωστοί οι ισχυρισμοί εναντίον του Λιγνάδη , μια στάση που προκάλεσε επιπλέον οργή. Στο μεταξύ, λογω της συμπεριφοράς της υπουργού Πολιτισμού κινδυνεύει να γίνει η ίδια θύμα του ίδιου του δράματος.
Το χταπόδι “Λιγνάδης” είχε απλώσει τα πλοκάμια του σε όλη την ελληνική κοινωνία. Ο κατηγορούμενος είχε επίσης εργαστεί για χρόνια στο ιδιωτικό σχολείο του Αρσάκειου και σε άλλα διάσημα σχολεία της Αθήνας, διοργανώνοντας θεατρικεσ παραστάσεις . Το αποτέλεσμα της απασχόλησής του ήταν 285 καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση από τον Λινγκάδη και άλλους δασκάλους.
Ο Λιγνάδης βρίσκεται πλέον στη φυλακή της Τρίπολης στην Πελοπόννησο, 100 χιλιόμετρα μακριά από την Επίδαυρο, όπου ο κατηγορούμενος γιόρτασε μεγάλους θριάμβους οκτώ μήνες νωρίτερα. Η άνοδος και η πτώση του σκηνοθέτη στο βιότοπο της πολιτικής και πολιτιστικής ελίτ της Αθήνας θα ήταν μια σημαντικη Υπόθεση για ένα ξεχωριστό έργο» γράφει η βερολινέζικη εφημερίδα.
the FAQ team
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου