Παρασκευή, Μαΐου 07, 2021

Επιβεβαιώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ για “προσυμφωνημένο σχέδιο” : Ο Μητσοτάκης ετοιμάζεται να δωρίσει στον Λάτση τα ΕΛ.ΠΕ !!!





Ο ελέφαντας στο δωμάτιο που θα αλλάξει οριστικά τις ισορροπίες και τον χάρτη στο ελληνικό πολιτικο-επιχειρηματικό γίγνεσθαι, φαίνεται οτι είναι η απεμπόληση – σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις – των δικαιωμάτων του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ υπέρ του Ομίλου Λάτση, που φαίνεται ότι συγκεντρώνει πλέον υπερβολική δύναμη επί κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα τέλος στην κυριαρχία του Δημοσίου στη διοίκηση των ΕΛΠΕ προς όφελος της πλευράς Λάτση δίνει το σχέδιο της διορισμένης από τη ΝΔ διοίκησης του Ομίλου ΕΛΠΕ για το νέο καταστατικό που θα συζητηθεί στη γενική συνέλευση της 20ης Μαΐου, ενώ παράλληλα αφήνει για πρώτη φορά ανοικτή τη δυνατότητα διάσπασης των ΕΛΠΕ, με την πώληση περιουσιακών στοιχείων που μπορούν να ξεπερνούν το 51% του ενεργητικού.

Με το πρόσχημα της συμμόρφωσης στα προβλεπόμενα στο νέο νόμο 4706/2020 της κυβέρνησης Ν.Δ. ο οποίος ενσωματώνει σχετική κοινοτική Οδηγία, η διοίκηση των ΕΛΠΕ θα προτείνει στη γενική συνέλευση να «σβήσουν» βασικές διατάξεις του καταστατικού, οι οποίες δίνουν την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο στα μέλη που διορίζει το Δημόσιο, ενώ παράλληλα καταργεί την υποχρεωτική συμμετοχή δύο εκπροσώπων των εργαζομένων και άλλων δύο εκπροσώπων των μετόχων μειοψηφίας. Από το σύνολο των νέων προτεινόμενων άρθρων, γίνεται σαφές ότι οι αλλαγές θα ενισχύσουν τη θέση του Ομίλου Λάτση στη διοίκηση των ΕΛΠΕ.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προτίθεται, και κατά τις ενδείξεις έχει ήδη συμφωνήσει, να απεμπολήσει τα δικαιώματα του Δημοσίου στη διοίκηση των ΕΛΠΕ υπέρ του Ομίλου Λάτση.

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε χτες καταρχήν με τη σιωπή της, κατά δεύτερον με το περιεχόμενο της επίσημης ανακοίνωσης που εξέδωσε το ΥΠΕΝ, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε ο Κώστας Σκρέκας με κορυφαία στελέχη των ΕΛΠΕ.

Τι έδειξε η συνάντηση Σκρέκα με τη διοίκηση των ΕΛΠΕ
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, δόθηκε στίγμα ότι ο Κ. Σκρέκας και η διοίκηση των ΕΛΠΕ συζήτησαν το επίμαχο θέμα της συμμόρφωσης του Ομίλου ΕΛΠΕ με τη νέα νομοθεσία περί εισηγμένων ανωνύμων εταιρειών, στη βάση του οποίου προωθείται το νέο καταστατικό που καταργεί τον έλεγχο του Δημοσίου στη διοίκηση των ΕΛΠΕ. Αλλά από την ανακοίνωση απουσίασε οποιαδήποτε συγκεκριμένη αναφορά στις επίμαχες αλλαγές του καταστατικού που έχουν ξεσηκώσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των εργαζομένων καθώς και η οποιαδήποτε έκφραση ένστασης εκ μέρους του αρμόδιου Υπουργού.

Σιωπηρή αποδοχή από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ
Το γεγονός αυτό θα πρέπει λοιπόν να ερμηνευτεί ως σιωπηρή αποδοχή εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ενέργειας των προτάσεων της διοίκησης του Ομίλου ΕΛΠΕ για κατάργηση των προβλέψεων της συμφωνίας του 2003 μεταξύ του Δημοσίου και του Ομίλου Λάτση – αποδοχή που λόγω της βαρύνουσας σημασίας του θέματος, δεν μπορεί να οφείλονται σε πρωτοβουλία του κ. Σκρέκα, αλλά είναι σε γνώση και προφανώς οφείλονται σε εντολή εκπορευόμενη από «ψηλά», το Μέγαρο Μαξίμου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.

Ο Σιάμισιης προαναγγέλλει ότι δεν θα υπάρξει βέτο ΤΑΙΠΕΔ
Απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το πώς η προσαρμογή στο νόμο περί εταιρικής διακυβέρνησης καταργεί τη συμφωνία του 2003, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρ. Σιάμισιης επέμεινε να παρουσιάζει την κατάργηση του δικαιώματος του Δημοσίου να ορίζει την διοίκηση του Ομίλου ως απλή πράξη συμμόρφωσης στη νέα νομοθεσία για την εταιρική διακυβέρνηση. Παράλληλα όμως άφησε να εννοηθεί ότι η προτεινόμενη αλλαγή του καταστατικού θα περάσει κανονικά από τη γενική συνέλευση των μετόχων της 20ης Μαΐου όχι μόνο γιατί η πλευρά Λάτση έχει την πλειοψηφία αλλά και γιατί δεν πρέπει να αναμένεται άσκηση βέτο από πλευράς του ΤΑΙΠΕΔ που ελέγχοντας ποσοστό 35.5% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ, έχει καταστατική μειοψηφία, άρα μπορεί να μπλοκάρει τις αλλαγές με βέτο αλλά δεν θα το κάνει.

Δικαίωση των καταγγελιών ΣΥΡΙΖΑ περί «προσυμφωνημένου σχεδίου»
Τα μηνύματα αυτά που εκπέμφθηκαν χτες τόσο από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας, όσο και από τη διοίκηση των ΕΛΠΕ επιβεβαιώνουν πέραν πάσης αμφιβολίας το σενάριο της ύπαρξης συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης σε ανώτατο επίπεδο, προφανώς δηλαδή μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και του Ομίλου Λάτση για παραχώρηση του ελέγχου των ΕΛΠΕ στον Λάτση και δικαιώνουν 100% τις καταγγελίες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που επιμένουν ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη υλοποιεί ένα προσυμφωνημένο σχέδιο εξυπηρέτησης των συμφερόντων που την έκαναν κυβέρνηση και χαρίζει τον εθνικό μας πλούτο και τα αναπτυξιακά και ενεργειακά εργαλεία της χώρας σε ιδιώτες».

Κι όλα αυτά συνάμα εξηγούν γιατί η πλευρά Λάτση υπονόμευσε τον διαγωνισμό του 2019 για την από κοινού με το Δημόσιο πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ, με βάση τη συμφωνία των βασικών μετόχων που προέβλεπε πως το ΤΑΙΠΕΔ θα πουλούσε το 20% και ο Όμιλος Λάτση το 30.1%.

Για ποιο λόγο ο ιδιώτης επιχειρηματίας να πουλήσει το πλειοψηφικό του μερίδιο στον μεγαλύτερο πετρελαϊκό όμιλο της χώρας και ένας από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους στα Βαλκάνια όταν μπορεί βάσιμα να ελπίζει ότι υπάρχει ένας πόλος πολιτικής εξουσίας, που αν έρθει στα πράγματα, θα του «χαρίσει» το μαγαζί-γωνία των ΕΛΠΕ, χωρίς να δώσει ευρώ τσακιστό;

Αντιδράσεις και απεργία εργαζομένων

Οι προτάσεις αυτές έχουν προκαλέσει ήδη τις έντονες αντιδράσεις των σωματείων των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. Τα σωματεία έχουν εξαγγείλει απεργία για τις 20 Μαΐου, ημέρα της γενικής συνέλευσης, εκφράζοντας την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην «ειλημμένη απόφαση της σημερινής διοίκησης (ορισμένης από την Κυβέρνηση) για την αλλαγή του Καταστατικού της Εταιρείας, και ουσιαστικά την απεμπόληση των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου για ορισμό Διοίκησης και την ολοκλήρωση του ξεπουλήματος ενός από τους τελευταίους παραγωγικούς πυλώνες της οικονομίας μας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

«Ποιο είναι, κύριοι της Κυβέρνησης, το κέρδος του Ελληνικού Δημοσίου από αυτό; Για εμάς δεν νοείται παραγωγική και οικονομική ανασυγκρότηση με τα ΕΛΠΕ εξ ολοκλήρου στα ανεξέλεγκτα χέρια ιδιώτη και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ότι και να μας τάξετε, όποιον και να επιστρατεύσετε» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση των τεσσάρων σωματείων των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ(ΠΣΕΕΠ, ΠΕΠΕΚΟ, Σύνδεσμος Εργαζομένων ΑΣΠΡΟΦΟΣ, Σωματείο Εργαζομένων DIAXON).

ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτικά και νομικά απαράδεκτη απόφαση

Για «πολιτικά και νομικά απαράδεκτη απόφαση» κάνουν λόγο από την πλευρά τους οι τομεάρχες ΣΥΡΙΖΑ, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου, η οποία «στοχεύει στην εξυπηρέτηση του ιδιώτη μετόχου, στην απώλεια του ελέγχου του δημοσίου από ένα κρίσιμο αναπτυξιακό/ενεργειακό φορέα της Ελλάδα στη συνέχεια στο ξεπούλημά του. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υλοποιεί ένα προσυμφωνημένο σχέδιο εξυπηρέτησης των συμφερόντων που την έκαναν κυβέρνηση και χαρίζει τον εθνικό μας πλούτο και τα αναπτυξιακά και ενεργειακά εργαλεία της χώρας σε ιδιώτες» καταλήγουν οι δυο τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας την ανάκληση της απόφασης και τη θωράκιση των εκπροσώπων του Δημοσίου με νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης.

Εκτός από τα δύο αυτά άρθρα, ωστόσο, το νέο καταστατικό των ΕΛΠΕ που προτείνει η διοίκηση δημιουργεί πρόσθετα ερωτηματικά σχετικά με τις προθέσεις της πλευράς Λάτση για το μέλλον του Ομίλου, δίνοντας τροφή ακόμη και σε σενάρια διαμελισμού των ΕΛΠΕ, με πώληση της κύριας δραστηριότητας, δηλαδή του τομέα διύλισης, καθώς στις διάφορες σημαντικές αποφάσεις που προβλέπεται από το καταστατικό ότι πρέπει να λαμβάνονται με αυξημένη πλειοψηφία, έχει προστεθεί ένα νέο άρθρο, το οποίο αναφέρει ότι απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία για αποφάσεις που αφορούν «στη διάθεση, με μία ή περισσότερες συναλλαγές, περιουσιακών στοιχείων της Εταιρείας, οι οποίες λαμβάνουν χώρα εντός χρονικού διαστήματος δύο ετών και η αξία των οποίων αντιπροσωπεύει άνω του πενήντα ένα τοις εκατό (51%) της συνολικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων της Εταιρείας».

Πηγή: documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου