Τετάρτη, Οκτωβρίου 20, 2021

Οι “ό,τι κινείται σφάζεται” και η Δημοκρατία…




Αίφνης, όλα θα κριθούν από την απόφαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα. Η προσβολή στο κοινό αίσθημα από την απόφαση και κυρίως το σκεπτικό της σχετικά με την αποφυλάκιση του νεοναζί πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια που στην ουσία έδωσε την έντολή στα τάγματα εφόδου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, έφερε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Και προκάλεσε ίλιγγο στο στομάχι κάθε δημοκρατικού πολίτη.


Ένα χρόνο πριν χιλιάδες πολίτες έκλαιγαν με ενθουσιασμό έξω από το Εφετείο και χειροκροτούσαν για την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης των νεοναζί. Σήμερα, τρεις απ΄ αυτούς βρίσκονται εκτός φυλακής και ο “ότι κινείται σφάζεται” Γιώργος Πατέλης ατενίζει την ελευθερία λόγω των “ψυχολογικών προβλημάτων του παιδιού του”.

Εκείνο, ωστόσο, που εξοργίζει είναι το σκεπτικό της απόφασης του εισαγγελέα.


Πρωτόδικα, ο Πατέλης έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 10 ετών και δύο μηνών, για απλή συνέργεια στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, και για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση του νεοναζιστικού μορφώματος. Από τα δέκα χρόνια όμως έχει εκτίσει μόλις 30 μήνες – 18 προσωρινά κρατούμενος και ένα έτος μετά την περσινή απόφαση.

Ο πυρηνάρχης της Νίκαιας φέρεται να επικαλέστηκε προβλήματα του παιδιού του και να προσκόμισε σχετικές γνωματεύσεις. Με την απόφαση του Εφετείου, αφήνεται ελεύθερος, με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και την υποχρέωση να παρουσιάζεται σε αστυνομικό τμήμα μία φορά τον μήνα.

Ο εισαγγελικός λειτουργός κατά την πρότασή του πρότεινε την αποφυλάκισή του Πατέλη με το σκεπτικό πως «δεν υπάρχει σοβαρά μεγάλη πιθανότητα τέλεσης νέας πράξης καθώς το συγκεκριμένο αδίκημα τελέστηκε για συγκεκριμένους λόγους εν όψει συγκεκριμένων συνθηκών».

Τα κυβερνητικά στελέχη, λαλίστατα παλαιότερα όταν τα συμβούλια φυλακών έδιναν πενθήμερες άδειες στον “αμετανόητο” Δημήτρη Κουφοντίνα, σιώπησαν μπροστά στην προκλητική απόφαση για αποφυλάκιση του πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής.

Το γεγονός ότι πριν μερικές ημέρες οι “απόγονοι” των νεοναζί προκαλούσαν στα σχολεία της Θεσσαλονίκης διέλαθε μάλλον της προσοχής τους.


Η ανάρτηση Τσίπρα

Το πρωί της Τρίτης ήρθε και η έντονη αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έγραψε χαρακτηριστικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επικαλούμενος μάλιστα τον Οδυσσέα Ελύτη:

“7/10/20.

Στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο πυρηνάρχης Πατέλης καταδικάζεται σε 122 μήνες φυλάκισης.

18/10/21.

Αφήνεται ελεύθερος με αναστολή.

«Κι ούτε μια μέρα, μια στιγμή στον τόπο αυτόν, που να μη γίνεται άδικο και φονικό κανένα.»

Οδ. Ελύτης”



Η ανακοίνωση της Ν.Δ

Ανακοίνωση με την οποία στηλίτευει την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα κατά της αποφυλάκισης του χρυσαυγίτη πυρηνάρχη της Νίκαιας, Γιώργου Πατέλη εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία.

“Ο κ. Τσίπρας, προσπαθεί να καλύψει το έλλειμμα πολιτικής του χρησιμοποιώντας οτιδήποτε συμβαίνει στην επικράτεια προκειμένου να κάνει αντιπολίτευση» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ και προσθέτει:

“Να του θυμίσουμε λοιπόν ότι:
Η Δικαιοσύνη στα κράτη δικαίου είναι ανεξάρτητη. Ο κ. Τσίπρας κάνει στοιχείο της πολιτικής αντιπαράθεσης απόφαση δικαστηρίου και δη του Εφετείου Αθηνών, στην οποία προφανώς δεν μπορεί και δεν πρέπει να παρέμβει άλλη κρατική λειτουργία.
Με τη Χρυσή Αυγή μαζί κατέβαιναν στις πλατείες των αγανακτισμένων. Μαζί έριξαν την Κυβέρνηση Σαμαρά. Μαζί οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και οι υπόδικοι βουλευτές της ΧΑ συμμετείχαν και φωτογραφίζονταν σε επικοινωνιακές παραστάσεις στο Καστελόριζο. Μαζί υπερψήφιζαν κρίσιμα νομοσχέδια όπως την απλή αναλογική λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν μη ευπρόσδεκτες ψήφοι». Οι μαϊμού εταιρείες δημοσκοπήσεων που έστηνε έδιναν στη Χρυσή Αυγή 10% λίγες εβδομάδες πριν μείνει εκτός Βουλής.

Ενώ με τον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ παραμονές εκλογών άλλαξαν προς το ευνοϊκότερο οι ποινές για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και καταργήθηκε η στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.
Να του θυμίσουμε επίσης ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν βρισκόταν αίθουσα για να ολοκληρωθεί η δίκη της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης”.

Η ΝΔ τονίζει ότι όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν ότι με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας οδηγήθηκε η Χρυσή Αυγή στη Δικαιοσύνη και με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας ολοκληρώθηκε η Δίκη της Χρυσής Αυγής που οδήγησε τους νεοναζί στη φυλακή. «Και με τον νέο Ποινικό Κώδικα που προτείνει η κυβέρνηση αυξάνονται τα όρια πραγματικής έκτισης ποινής στα τρία πέμπτα και τα τέσσερα πέμπτα, από δύο και τρία πέμπτα αντιστοίχως. Ο κ. Τσίπρας θέλει να τα ξεχάσει. Οι πολίτες ξέρουν και θυμούνται» καταλήγει η ΝΔ.
Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «προκαλεί έντονα το λαϊκό αίσθημα και προσβάλλει βάναυσα τα θύματα της εγκληματικής δράσης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής η σημερινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών της Αθήνας, για την αποφυλάκιση του διαβόητου πυρηνάρχη της Νίκαιας Γιώργου Πατέλη».

«Ένα χρόνο μόλις μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, η απόφαση αποφυλάκισης του επικεφαλής του Τάγματος Εφόδου, που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα και ευθύνεται για δεκάδες εγκληματικές επιθέσεις κατά μεταναστών, του γνωστού «ό,τι κινείται σφάζεται», με το προκλητικό σκεπτικό ότι δεν είναι επικίνδυνος για τη διάπραξη νέων εγκλημάτων, είναι απαράδεκτη και εξοργιστική» προσθέτει η ανακοίνωση.

«Η σημερινή απόφαση αντικειμενικά συνδυάζεται με το κλίμα προκλητικής ανοχής, που καλλιεργούν οι μηχανισμοί του αστικού κράτους και η κυβέρνηση, απέναντι στη νέα εγκληματική δράση των ναζιστών της Χρυσής Αυγής και των παραφυάδων της, στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, την επίκληση της ανιστόρητης θεωρίας των δύο άκρων, που την αθωώνει. Αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι το αστικό κράτος και οι θεσμοί του ούτε θέλουν ούτε μπορούν ποτέ να ξεκόψουν οριστικά με το φασισμό, γιατί το εκμεταλλευτικό σύστημα τον έχει ανάγκη. Να τον αξιοποιεί πολύμορφα ενάντια στο λαό, να κάνει τη «βρώμικη δουλειά» για το χτύπημα του εργατικού και λαϊκού κινήματος» υπογραμμίζει το ΚΚΕ και επισημαίνει καταληγοντας στην ανακοίνωσή του: «Επιβεβαιώνει τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ ότι κανένας εφησυχασμός απέναντι στη φασιστική δράση δεν επιτρέπεται. Λαϊκή επαγρύπνηση και κινητοποίηση τώρα, για την απόκρουση και απομόνωση των φασιστών παντού, οργάνωση του αγώνα για την ανατροπή του σάπιου συστήματος, που γεννά και τρέφει τα φασιστικά και ναζιστικά εκτρώματα», αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου