Πέμπτη, Δεκεμβρίου 09, 2021

Καμπανάκι” από Αντώναρο μετά τη νέα αναφορά Μητσοτάκη για “επίλυση διαφορών” με την Τουρκία και για “θαλάσσιες ζώνες”: “Δεν ξέρω αν το κάνει από πολιτική ανοησία η από πρόθεση.”





Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά Μητσοτάκη, κατά τη συνάντησή του με τον Β. Πούτιν, για «διαφορές» Ελλάδας – Τουρκίας που πρέπει να τις λύσουν οι δύο χώρες. Κάτι που συμπίπτει με την επίμονη τουρκική θέση, βάσει της οποίας η Άγκυρα δεν συζητά με την Αθήνα μόνο για Υφαλοκρηπίδα – ΑΟΖ!

Το γεγονός σχολάισε με ιδιαίτερα αιχμηρό σχόλιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καραμανλή και πρώην Υπ Επικρατείας με τη ΝΔ, Ευάγγελος Αντώναρος.

“Κάθε φορά που ο @kmitsotakis μιλάει για “επίλυση διαφορών” με την Τουρκία κι αναφέρεται σε “θαλάσσιες ζώνες” τραβάει μια βαθειά μαχαιριά στην εθνική κυριαρχία της χώρας. Δεν ξέρω αν το κάνει από πολιτική ανοησία η από πρόθεση. Ειλικρινά. Τον έχω όμως ικανό και για τα δύο.”, έγραψε ο πρώην υπουργός στο twitter



Σημειώνεται ότι πάγια ελληνική θέση, κατά τις επαφές με την Τουρκία, αλλά και απέναντι στην διεθνή κοινότητα και την ΕΕ, είναι ότι η μόνη διαφορά που συζητά με την Τουρκία είναι η διευθέτηση της Υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Αντίθετα, ως γνωστόν, η τουρκική πλευρά επέμενε να βάζει στις συνομιλίες ένα «πακέτο» ζητημάτων (χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος, Υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, «στρατιωτικοποίηση» ελληνικών νησιών, κ.ο.κ.), στα οποία, όμως, σύμφωνα τουλάχιστον με τις επίσημες δηλώσεις των Ελλήνων κυβερνητικών παραγόντων τις τελευταίες δεκαετίες, η Αθήνα δεν συναινούσε.

Ως εκ τούτου, η αναφορά του πρωθυπουργού, σήμερα, στο Σότσι, στη Νότιο Ρωσία, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρωσίας, δεν μπορούσε παρά να προκαλέσει εύλογα ερωτηματικά.

Ο ίδιος χαρακτηριστικά ανέφερε: «Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον πρόεδρο, Πούτιν, για το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών διαφορών. Θέλω, όμως, να τονίσω ότι τελικά αυτές οι διαφορές θα λυθούν μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Το πλαίσιο το οποίο έχουμε προσδιορίσει είναι πολύ σαφές και οι διαφορές μας, η σημαντικότερη διαφορά, το ζήτημα της διευθέτησης, οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να λυθεί μόνο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της θάλασσας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλαδή, δηλώνει ευθέως ότι οι ελληνο-τουρκικές διαφορές είναι πολλές, και ότι, μεταξύ των άλλων θεμάτων, το «σημαντικότερο» είναι των… θαλασσίων ζωνών.

Εκτός του ότι, λοιπόν, δείχνει να συναινεί στο ότι υπάρχει «πακέτο» προβλημάτων που πρέπει να λύσουν η Ελλάδα και η Τουρκία, χρησιμοποιεί τον γενικό και αόριστο όρο, «θαλάσσιες ζώνες». Κάτι που, ως γνωστόν, η Τουρκία ερμηνεύει, όχι μόνο υπό την στενή έννοια της Υφαλοκρηπίδας – ΑΟΖ, αλλά και ως χωρικά ύδατα, κ.λ.π. Και, προφανώς, δεν είναι μόνο η Τουρκία που δίδει τέτοια ερμηνεία, αλλά ολόκληρη η διεθνής κοινότητα.

Να σημειωθεί ότι η Τουρκία απειλεί με casus belli την Ελλάδα στην περίπτωση που υλοποιήσει το δικαίωμα που της δίνει το διεθνές Δίκαιο για επέκταση των χωρικών υδάτων της (ανάλογα με τις περιοχές βέβαια) στα 12 ναυτικά μίλια.

Εξίσου ενδιαφέρον είναι ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για «διαφορές» που πρέπει να επιλυθούν μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Η Άγκυρα, ως γνωστόν, είναι εκείνη που επιμένει να συναινέσει η Αθήνα στον ελληνο-τουρκικό «διάλογο» για να λύσουν οι δύο χώρες της διαφορές τους, χωρίς προσφυγή στο διεθνές Δικαστήριο. Εξάλλου, γι’ αυτό ζητάει από την Ελλάδα διεύρυνση της ατζέντας των διαφορών και απορρίπτει την ύπαρξη μόνο μιας διαφοράς, όπως αντίθετα υποστηρίζει η Αθήνα.

Εύλογα προκύπτει, λοιπόν, ερώτημα. Έχει αλλάξει κάτι ως προς την πάγια τακτική της Ελλάδας στην εξωτερική πολιτική και ειδικά στα ελληνο-τουρκικά, ή ο Κ. Μητσοτάκης υπέπεσε σε… λεκτικό ολίσθημα; Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλάει για «διαφορές» και για «θαλάσσιες ζώνες». Σε αντίθεση με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ο οποίος φαίνεται πως σε αυτά τα ζητήματα είναι πιο «προσεκτικός».

Εξαιρετικό ενδιαφέρον, όμως, προς αυτή την κατεύθυνση είχαν και οι δηλώσεις Πούτιν. Ο ίδιος έκανε λόγο για «ενίοτε αμφιλεγόμενες» καταστάσεις στα ελληνο-τουρκικά (!), καθώς και για «μικρότερα ζητήματα νησιωτικής φύσης», και, βέβαια, αναφερόμενος στο Λιβυκό, είπε ότι η Μόσχα συζητά με την Τουρκία για το θέμα.

Ειδικότερα:

-Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, είπε: «Ο κ. πρωθυπουργός (σ.σ. Κ. Μητσοτάκης) μόλις είπε ότι έχουμε μιλήσει για το θέμα αυτό με μεγάλη λεπτομέρεια. Υποθέτουμε ότι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν εκεί, τα ενίοτε αμφιλεγόμενα, θα επιλυθούν μέσω του διαλόγου. Νομίζω ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη γι’ αυτό, το υποστηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο και, ειλικρινά μιλώντας, δεν βλέπουμε κανένα εμπόδιο σε αυτόν τον διάλογο (σ.σ. ελληνο-τουρκικό)».

-Όσον αφορά «τα άλλα, μικρότερα ζητήματα νησιωτικής φύσης κ.λπ., νομίζω ότι τέτοια προβλήματα επιλύονταν πάντα διμερώς και μπορούν να επιλυθούν περαιτέρω».

-Για «την Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης, επαναλαμβάνω, έχουμε μιλήσει εκτενώς. Υποθέτουμε ότι τα προγραμματισμένα εσωτερικά πολιτικά γεγονότα και οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν εντός του προηγουμένως συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος και θα οδηγήσουν σε σταθεροποίηση στη χώρα αυτή. Βρισκόμαστε σε επαφή για το θέμα αυτό με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των ηγετικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Ελπίζω ότι και εδώ θα βρεθούν λύσεις που θα ικανοποιήσουν όλους και θα οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμη σταθεροποίηση».

Απορίας άξιον είναι τι πραγματικά συζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και σε ποια βάση που έδωσε τη δυνατότητα στον Ρώσο πρόεδρο να κάνει τέτοιες δηλώσεις, ενώ ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός να μιλάει για πακέτο διαφορών με την Τουρκία;

Με πληροφορίες από antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου