Τετάρτη, Ιανουαρίου 26, 2022

Ο «βασιλιάς» έμεινε πάλι γυμνός...

  


Την πλήρη γύμνια του «επιτελικού κράτους» αναδεικνύουν εμφατικά οι εικόνες απόλυτου χάους που προκλήθηκαν από το γεγονός ότι ο κρατικός μηχανισμός πιάστηκε για άλλη μία φορά εντελώς απροετοίμαστος και ασυντόνιστος μπροστά στον χιονιά, παρότι η έλευση της κακοκαιρίας ήταν εδώ και μέρες γνωστή τοις πάσι, οι... μετεωρολόγοι προειδοποιούσαν και η κυβέρνηση υποτίθεται ότι προετοιμαζόταν κάνοντας συσκέψεις και υποστηρίζοντας ότι ο μηχανισμός είναι «σε πλήρη ετοιμότητα».

Κι ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη πρωθυπουργός με κεντρικό προεκλογικό του αφήγημα ότι θα διαχειριστεί πολύ αποτελεσματικά τα φαινόμενα φυσικών καταστροφών, έκτοτε η κυβέρνησή του και το πολυδιαφημισμένο «επιτελικό κράτος» έχουν βουλιάξει μπροστά σε όλες τις κρίσεις καιρικών φαινομένων που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν. Είτε αυτές ήταν πυρκαγιές είτε πλημμύρες είτε χιόνια, με τις μνήμες από την κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού απέναντι στον προηγούμενο χιονιά της «Μήδειας» να είναι όχι μόνο ακόμα νωπές, αλλά και να επαναλαμβάνονται όπως η μέρα της μαρμότας.

Κι ενώ αν η Ν.Δ. του Κυρ. Μητσοτάκη ήταν στην αντιπολίτευση θα ζητούσε παραιτήσεις, τώρα ως κυβέρνηση προσπαθεί να μεταθέσει τις δικές της ευθύνες σε άλλους. Και πρώτα απ' όλα στους ίδιους τους μετεωρολόγους, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να λέει χθες (Open) ότι «η Πολιτική Προστασία δεν είχε προγνώσεις οι οποίες να μιλούν για τέτοιας έντασης χιονόπτωση» και προσπαθώντας να δικαιολογήσει την καθυστέρηση να κηρυχθεί αργία προτού παραλύσει η χώρα ισχυρίστηκε ότι «δεν πάρθηκε απόφαση να κηρυχθεί αργία από τη Δευτέρα, όπως έγινε σήμερα (σ.σ. χθες) ή τηλεργασία, γιατί όλες οι προβλέψεις μιλούσαν για την έλευση του φαινομένου από τη Δευτέρα το μεσημέρι και μετά». Κάτι που βέβαια διαψεύδεται από τον διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου, Θοδωρή Κολυδά, ο οποίος χθες δήλωσε πως «η κακοκαιρία Ελπίς χαρακτηρίστηκε εξαρχής και έγκαιρα ως ένα επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο, δόθηκε κόκκινος συναγερμός και από πλευράς της ΕΜΥ προσδιορίστηκε χρονικά με μεγάλη ακρίβεια» και προχθές το πρωί σημείωνε ότι η κακοκαιρία είναι «συνεπέστατη στην ώρα της».

Στο ίδιο πλαίσιο της επίρριψης ευθυνών σε άλλους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως «σε ό,τι αφορά το γιατί έκλεισε η Μεσογείων, η Κατεχάκη και η Κηφισίας, το επόμενο διάστημα οφείλουμε όλοι να πάρουμε απαντήσεις από εκείνους που είναι υπεύθυνοι για να έχουν μέριμνα, προκειμένου να μην κλείνουν οι δρόμοι αυτοί» και όσο για το φιάσκο της Αττικής Οδού η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει όλες τις ευθύνες στη διαχειρίστρια εταιρεία, με τον Γ. Οικονόμου να αναφέρει (ΣΚΑΪ) ότι «η διαχείριση του δρόμου της Αττικής Οδού με ευθύνη της εταιρείας κατέρρευσε από την πρώτη στιγμή» και κυβερνητικές πηγές να μιλούν για ενδεχόμενο επανεξέτασης ρητρών στη σύμβαση με την εταιρεία, η οποία εν τω μεταξύ πετάει το μπαλάκι πίσω στην κυβέρνηση καταλογίζοντάς της ότι το κλείσιμο των δρόμων είναι δική της ευθύνη.

Μάλιστα σε μια προσπάθεια να κατευνάσει η κυβέρνηση τις σφοδρές αντιδράσεις για το φιάσκο της Αττικής Οδού ανακοινώθηκε εκ των υστέρων πως υπήρξε σύσκεψη για την κακοκαιρία υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη και πως «ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τη διοίκηση της παραχωρησιούχου εταιρείας» και «ζήτησε την καταβολή του ποσού των 2.000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο αυτοκίνητο». Με αυτόν τον τρόπο προσπάθησαν να διασκεδαστούν και οι εντυπώσεις για το γεγονός πως ο πρωθυπουργός μέχρι στιγμής δεν έχει βγει δημοσίως να κάνει οποιαδήποτε δήλωση, με συνεργάτες του να λένε ότι θα μιλήσει σχετικά στο σημερινό προγραμματισμένο υπουργικό συμβούλιο...

Γιάννης Μπασκάκης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου