Τρίτη, Ιανουαρίου 18, 2022

Επιβεβαίωση του σκανδάλου με τα self tests



Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας παραδέχεται τις απευθείας αναθέσεις

Επιστολή επιβεβαίωσης του ρεπορτάζ της «δημοκρατίας» απέστειλε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε σχέση με το χθεσινό πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας με τίτλο «Σκάνδαλο εκατομμυρίων με τα self tests».

Το ρεπορτάζ της «δημοκρατίας» ανέφερε ότι το Δημόσιο προμηθεύτηκε εκατομμύρια αυτοδιαγνωστικά τεστ χωρίς διαγωνιστική διαδικασία και χωρίς να δοθούν ποτέ οι αυτές συμβάσεις στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο της διαφάνειας. Επισήμανε, ακόμη, πως χρησιμοποιήθηκε για τη σύναψή τους η μέθοδος της προσφυγής στη διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση. Αποκάλυπτε, τέλος, πως, σύμφωνα με έγγραφα, η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται με βάση οδηγία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ), στην οποία προεδρεύει ο κουμπάρος του Άδωνι Γεωργιάδη, Γιώργος Καταπόδης, η οποία όμως είχε δοθεί από το πρώτο lockdown, προκειμένου να μπορεί το Δημόσιο να κινηθεί γρήγορα, εάν, για παράδειγμα, χρειάζονταν αναπνευστήρες τα νοσοκομεία.

Στην επιστολή του το υπουργείο επιβεβαιώνει -καταρχάς- πως οι τελευταίες συμβάσεις που αναφέραμε στο ρεπορτάζ μας, με βάση τις οποίες το Δημόσιο προμηθεύτηκε 60.000.000 αυτοδιαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό, ήταν ακριβείς. Εκείνο που προσθέτει είναι το κόστος των τεστ.


Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Στις 8 Οκτωβρίου 2021 υπογράψαμε σύμβαση για προμήθεια 5.000.000 τεμαχίων με τελική τιμή 1,45 ευρώ/τεμάχιο και σύμβαση για προμήθεια 35.000.000 τεμαχίων σε τιμή 0,93 ευρώ/τεμάχιο, με τελική τιμή 0,944 ευρώ/τεμάχιο.
Στις 13 Δεκεμβρίου 2021 υπογράψαμε σύμβαση για προμήθεια 20.000.000 τεμαχίων σε τιμή 0,865 ευρώ/τεμάχιο, με τελική τιμή 0,873 ευρώ/τεμάχιο».
Στην επιστολή του υπουργείου, συμπληρώνεται, τέλος, πως «για καθεμία από τις παραπάνω προμήθειες τηρήθηκε πλήρως η διαδικασία που προβλέπεται στον ν. 4831/2021 (Α’ 170), άρθρο 145».

Πράγματι, τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για τη λειτουργία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, είχε προστεθεί τροπολογία που ανέφερε ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δύναται να συνάπτει συμβάσεις προμήθειας αυτοδιαγνωστικών τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (self-test) με άμεση διαπραγμάτευση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας χωρίς την τήρηση απαιτήσεων δημοσιότητας. Εν ολίγοις, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων εθνικών διατάξεων. Εν συνεχεία η διάταξη αυτή, η οποία έχει ισχύ τεσσάρων μηνών, ανανεώθηκε στον ν. 4876/2021, ο οποίος ψηφίστηκε στις 23 Δεκεμβρίου στη Βουλή. Και, προφανώς, η έμπνευση της διάταξης ήταν από την οδηγία της ΕΑΑΔΗΣΥ.

Το γεγονός, ψήφισης σχετικής διάταξης, επιβεβαιώνει απλά -ακόμη πιο περίτρανα- τον σκανδαλώδη τρόπο με τον οποίο συνεχίζονται να γίνονται προμήθειες που αφορούν τον κορωνοϊό. Όπως είχαμε αναφέρει και στο ρεπορτάζ μας, μία τέτοια διάταξη είχε νόημα τους πρώτους μήνες της πανδημίας για να σωθούν ζωές. Ωστόσο, δύο χρόνια μετά η κυβέρνηση θεωρητικά γνωρίζει τις ανάγκες και άρα μπορεί να τις οργανώνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να ωφελείται το Δημόσιο και οικονομικά.

Με την αντίδρασή του το υπουργείο παραδέχεται πως η συγκεκριμένη διάταξη δημιουργήθηκε για να νομιμοποιήσει τις συμφωνίες που κλείνονται, χωρίς διαγωνισμό και χωρίς δημοσιοποίηση των συμβάσεων. Άρα, παραδέχεται πως κάποιοι ντιλάρουν.

Η πραγματικότητα είναι πως ο Έλληνας φορολογούμενος πολίτης ποτέ δεν θα μάθει τι τιμή θα πετύχαινε το Δημόσιο μέσω διαγωνισμού ούτε έχει δει αυτές τις συμβάσεις και τι άλλο αναγράφουν, πέρα από τις παραπάνω τιμές. Οι οποίες παραπάνω τιμές, έτσι κι αλλιώς, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, σε κάποιες περιπτώσεις είναι και εξαιρετικά «τσιμπημένες».

*φωτό αρχείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου