Δευτέρα, Μαΐου 16, 2022

Οι Ρώσοι κατέλαβαν την Oleksandropillia – «Άνοιξε» ο δρόμος για τον άξονα Ιζίουμ-Ζαπορίζια – Περικυκλώθηκε το Severodonetsk

Τις τελευταίες δύο ημέρες και παρά την επιβράδυνση που υπέστησαν οι Ρώσοι σε μερικές προσπάθειες να διασχίσουν τον ποταμό Ντονέτς, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν σημειώσει σαφή πρόοδο στο μέτωπο του Donbass, ιδιαίτερα στο νότιο τομέα του άξονα Ιζίουμ-Ζαπορίζια.

Η πόλη Severodonetsk πλήττεται τώρα άμεσα από τους Ρώσους που έχουν εισχωρήσει στα περίχωρά της και είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ρωσική προέλαση δυτικά και βόρεια από την Popasnaya (ή Popasna), που κατακτήθηκε μετά από εβδομάδες πολύ σκληρών μαχών.

10.000 Ουκρανοί έχουν περικυκλωθεί και πλέον δεν διαθέτουν δρόμο διαφυγής.

Η ρωσική «τανάλια» έχει σχεδόν κλείσει μένει μόνο να επιβεβαιωθεί η κατάκτηση της Oleksandropillia.

Ήδη πολλές αναφορές της τελευταίας ώρας λένε πως έχει περιέλθει στα χέρια των Ρώσων.

Παρατηρώντας προσεκτικά τον χάρτη γίνεται κατανοητό ότι οι ρωσικές δυνάμεις συγκλίνουν στον άξονα του Ιζίουμ που είναι και ο τελικός αντικειμενικός σκοπός.

Στην ουσία με την κατάληψη της Oleksandropillia, ο δρόμος είναι ανοιχτός για τους Ρώσους για να καταλάβουν το Ντόνμπας.

Οι περισσότεροι αναλυτές αναρωτιούνται τι θα ακολουθήσει μετά.

Το πιο πιθανό είναι να ακολουθήσουν οι πόλεις Χάρκοβο και Ζαπορίζιε καθώς θα είναι αποκαταστημένες και πλήρεις οι γραμμές ανεφοδιασμού των ρωσικών δυνάμεων σε μεγάλο βάθος στην ανατολική Ουκρανία και θα μπορούν να διατεθούν επαρκείς δυνάμεις για τις δύο πόλεις.

Θεωρείται βέβαιο ότι θα πυκνώσουν οι δυνάμεις των ρωσόφωνων από στρατολογήσεις σε πληθυσμούς των περιοχών που τέθηκαν υπό έλεγχο.

Τα ποσοστά των ρωσόφωνων στις περιοχές αυτές ξεπερνούν το 80%.

Οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν μονάδες επανδρωμένες από άνδρες της Δυτικής Ουκρανίας γιατί δεν εμπιστεύονται τον ντόπιο πληθυσμό.

Η ρωσική Αεροπορία βρίσκει χώρο να δράσει στις πεδιάδες του Ντόνμπας προκαλώντας σοβαρές απώλειες στους Ουκρανούς που δεν διαθέτουν επαρκή κάλυψη λόγω της μορφολογίας του εδάφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου