Παρασκευή, Ιουνίου 24, 2022

Γκάγκα για την 4η δόση του εμβολίου: Ως γιατρός «θεωρώ ότι δεν πρέπει να το κάνουν» οι κάτω των 60 ετών ΒΙΝΤΕΟ

Θα τρελάνει κόσμο το Υπουργείο Υγείας...


Μετά απορούν εκεί στο υπουργείο Υγείας γιατί ο κόσμος είναι επιφυλακτικός με τα όσα συστήνουν οι ειδικοί για τους εμβολιασμούς, μετά και την ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, που συστήνει την 4η δόση του εμβολίου στους πολίτες άνω των 60 ετών, λόγω της αυξητικής τάσης των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα.

Όμως η η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σχολίασε ότι για τον υπόλοιπο πληθυσμό δε συνίσταται το εμβόλιο: «Η Επιτροπή λέει ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60 που υπάρχουν δεδομένα. Δεν έχει σύσταση για τους μικρότερους σε ηλικία, αλλά επειδή πολλοί νιώθουν πιο προστατευμένοι, η Επιτροπή είπε ότι μπορούν να το κάνουν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα όπως είπε η ίδια και με την ιδιότητά της ως γιατρός, δε θα συνέστηνε τον εμβολιασμό σε κάποιον που η ηλικία του δεν το απαιτεί, εκτός και αν ένιωθε φοβισμένος!


Η αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σημείωσε λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της Επιτροπής για τον κορονοϊό, πως ως γιατρός δεν θα συνέστηνε την 4η δόση του εμβολίου ενάντια στην Covid.

Θυμίζουμε πως νωρίτερα, η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία και περιλαμβάνει ισχυρή σύσταση σε πολίτες άνω των 60 ετών να κάνουν την 4η δόση του εμβολίου, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα για ραντεβού και σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών.

Γκάγκα: «Δεν θεωρώ ότι πρέπει να πάτε να κάνετε το εμβόλιο»

Μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, η Μίνα Γκάγκα, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, επισήμανε πως για τον υπόλοιπο πληθυσμό δε συνίσταται το εμβόλιο.

«Η Επιτροπή λέει ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60 που υπάρχουν δεδομένα. Δεν έχει σύσταση για τους μικρότερους σε ηλικία, αλλά επειδή πολλοί νιώθουν πιο προστατευμένοι, η Επιτροπή είπε ότι μπορούν να το κάνουν» είπε η κ. Γκάγκα.Αν με ρωτάτε αν πρέπει να πάτε κάνετε το εμβόλιο, η απάντησή μου είναι ότι δεν θεωρώ ότι πρέπει να πάτε

Η ίδια, ως γιατρός, σημείωσε πως δε θα συνέστηνε τον εμβολιασμό σε κάποιον που η ηλικία του δεν το απαιτεί, εκτός και αν ένιωθε φοβισμένος. «Αν με ρωτάτε αν πρέπει να πάτε κάνετε το εμβόλιο, η απάντησή μου είναι ότι δεν θεωρώ ότι πρέπει να πάτε» είπε και πρόσθεσε: «Αν που πείτε ότι φοβάστε πολύ, θα σας πω πηγαίντε κάντε το».

Σχετικά με τη μάσκα, όπως η είπε η Μίνα Γκάγκα υπάρχει η σύσταση για την χρήση της όπου υπάρχει συγχρωτισμός.


H ανακοίνωση της Επιτροπής για την 4η δόση του εμβολίου

Στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όσον αφορά τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης (4η δόση), παραμένει η ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60.

Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια.

Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν.

Η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους όσους το επιθυμούν την Δευτέρα 27-06-22.
Δεν υπάρχει ανησυχία για την ευλογιά των πιθήκων, λέει η κα. Γκάγκα

Τέλος, αναφορικά με την ευλογιά των πιθήκων, που στη χώρα έχουμε τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα, η αναπληρωτής υπουργός σημείωσε πως δεν υπάρχει ανησυχία. «Δεν είναι κάτι που είναι πολύ μεταδοτικό, δεν έχουμε πολλά κρούσματα στην κοινότητα αλλά έχουμε το νου μας και προσέχουμε τις επαφές μας», είπε.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο ΕΟΔΥ κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση του για τα περιστατικά που επιβεβαιώθηκαν ως ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι τρία εισαγόμενα.

Την ίδια ώρα, αναμένεται να ολοκληρωθεί ο εργαστηριακός έλεγχος ενός επιπλέον ασθενούς με ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού, για τον οποίο ο αρχικός έλεγχος δείγματος για είδη non-variola orthopox ιών (στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων) ήταν θετικός.


Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου παραμένει χαμηλός

«Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της διασποράς της νόσου» τονίζει στην ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου