Εμπόδιο στα σχέδια της Άγκυρας για έρευνες υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο με το τουρκικό γεωτρύπανό, «Αμπντουλχαμίντ Χαν», εισήλθε το Ισραήλ, με την άδεια της Αθήνας, καθώς δέσμευσε δύο θαλάσσιες περιοχές νοτίως της Κρήτης για τις στρατιωτικές του ασκήσεις, στέλνοντας παράλληλα, μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα.
Οι συγκεκριμένες περιοχές της Κρήτης είχαν δεσμευτεί από το Ισραήλ για το διάστημα 26 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού, ημερομηνίες που συμπίπτουν με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, που η Ιερουσαλήμ αμφισβητεί ανοιχτά.Remaining Time-0:00FullscreenMute
Ως αποτέλεσμα, το αίτημα της ισραηλινής πλευράς αποτελεί μήνυμα των συμμάχων υπέρ της νομιμότητας και κατά της τουρκικής προκλητικότητας, ακυρώνοντας τις προσπάθειες του Τούρκου προέδρου να παρουσιάσει την Αθήνα ως δήθεν παραβάτη του διεθνούς δικαίου.
Η κίνηση του Ισραήλ γίνεται την ώρα που η Άγκυρα προετοιμάζεται για την έξοδο του τουρκικού γεωτρύπανου, πιθανόν στις 9 Αυγούστου και αναμένονται νέες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον προορισμό του γεωτρύπανου.
Με δική της NAVTEX απαντά η Τουρκία
Η Άγκυρα με τη σειρά της, δέσμευσε με NAVTEX περιοχές ανάμεσα σε Ρόδο – Κάρπαθο και Καστελλόριζο για δική της αεροναυτική άσκηση την Τετάρτη 3 Αυγούστου.
Κατά την πάγια τακτική της η Άγκυρα αμφισβητεί την ελληνική NAVTEX, που έχει εκδοθεί επίσης για ασκήσεις στην ίδια περιοχή.
Η Άγκυρα μιλάει για «περικύκλωση» της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου που επιχειρείται και πρέπει να «σπάσει», σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.
Tα σενάρια για τις κινήσεις του τουρκικού γεωτρύπανου
Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί η ελληνική πλευρά τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» στα ανοιχτά της Ανατολικής Μεσογείου.
«Πιστεύω ότι θα βγει στις 9 Αυγούστου, όπως είχαν πει οι Τούρκοι. Η Τουρκία θέλει να δείξει ότι είναι μια αυτόνομη περιφερειακή δύναμη που δεν υποτάσσεται» είπε στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Τριανταφύλλου, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Καντίρ Χας της Κωνσταντινούπολης, ενώ εξήγησε ότι για να ξεκινήσει την πορεία που έχει προγραμματίσει, θα πρέπει να εκδοθεί σχετική Navtex.
Ο κ. Τριανταφύλλου προσέθεσε ότι υπάρχει ένταση στα ελληνοτουρκικά, ωστόσο αναφερόμενος στην πορεία του γεωτρύπανου εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία μπορεί να επιχειρήσει «να χτυπήσει πιο πολύ τον αδύναμο κρίκο, την κυπριακή δημοκρατία».
Από την πλευρά τους, τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι μία κίνηση που εξετάζει η Άγκυρα είναι να πραγματοποιήσει την πρώτη της γεώτρηση εκτός της κυπριακής ΑΟΖ, πιθανότατα στον κόλπο της Αττάλειας. Άλλη πιθανότητα είναι να σταλεί το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» περίπου 40 μίλια βορειοδυτικά της Πάφου, ανοιχτά της χερσονήσου του Ακάμα.
Ο διεθνολόγος Δημήτρης Σταθακόπουλος είπε στο OPEN ότι «το γεωτρύπανο το βγάζουν για να κάνει δουλειά. Θα συνοδεύεται από πολεμικά πλοία, πιθανώς να έχουμε επανάληψη του καλοκαιριού του 2020, με μια εγρήγορση καθημερινή» εκφράζοντας, ωστόσο την πεποίθηση ότι «όπως τα καταφέραμε το ‘20 και αποτρέψαμε τα πάντα, έτσι θα γίνει και φέτος οπότε είμαστε και πιο καλά προετοιμασμένοι».
Οι παράγοντες που θα καθορίσουν το επίπεδο της έντασης είναι το αν όντως το ερευνητικό σκάφος θα κάνει γεωτρήσεις και αν θα συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία.
Ο Υποναύαρχος ε.α. Στέλιος Φενέκος είπε στο OPEN ότι το πλοίο δεν έχει κάνει ακόμη γεωτρήσεις. «Βγαίνει για να κάνει δοκιμές. Αν πήγαινε κατευθείαν στο πεδίο που πρέπει να ερευνήσει και αποτύγχανε τότε θα είχε και πολιτικό κόστος» σχολίασε και πρόσθεσε: «το κρίσιμο σημείο είναι αν θα είναι μόνο του ή αν θα συνοδεύεται από φρεγάτες. Στη δεύτερη περίπτωση η στρατιωτικοποίηση θα είναι φανερή από την πλευρά της Τουρκίας και τότε θα στείλουμε κι εμείς φρεγάτες. Αν δεν συνοδεύεται όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα είναι απλή αγκυροβολία ή πραγματική γεώτρηση. Αν είναι γεώτρηση χωρίς φρεγάτες θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την ακτοφυλακή για να μην είμαστε εμείς αυτοί που στρατιωτικοποιούμε την κρίση».
Ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος εμφανίστηκε βέβαιος, επίσης στο OPEN, ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε ένταση στο πεδίο και πως το γεωτρύπανο θα κατευθυνθεί προς την Κύπρο. Ποιος θα είναι όμως ο καθοριστικός παράγοντας για την ένταση στο Αιγαίο; «Εκεί που θα έχουμε μεγάλες περιπέτειες είναι αν θα στείλει το γεωτρύπανο πέραν του 28ου μεσημβρινού, πάει δηλαδή σε περιοχή που δεν έχουμε αμφισβητούμενες περιοχές, αλλά κατοχυρωμένη ελληνική ΑΟΖ στη βάση της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου. Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα πρέπει να προασπίσει τη ζώνη αυτή, γιατί είναι διεθνώς κατοχυρωμένη» διευκρίνισε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου