Τρίτη, Οκτωβρίου 04, 2022

Ο ΟΠΕΚ αποφασίζει μείωση της παραγωγής

  


Τη στιγμή που η ενεργειακή κρίση χτυπάει ανελέητα τη Γηραιά Ήπειρο εξαιτίας του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας, με τις ελλείψεις φυσικού αερίου να είναι προ των πυλών, μια κίνηση του ΟΠΕΚ για το πετρέλαιο πρόκειται να δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την... προσπάθεια για ενεργειακή επάρκεια των χωρών ενόψει του δύσκολου χειμώνα.
Σύμφωνα με αντιπροσώπους χωρών του πετρελαϊκού καρτέλ που μίλησαν στο Bloomberg, ο ΟΠΕΚ+ θα εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής αργού πετρελαίου κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα κατά τη συνεδρίασή του στη Βιέννη την Τετάρτη.

Μια τέτοια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση της παραγωγής θα καταδείκνυε τον βαθμό της ανησυχίας των χωρών του ΟΠΕΚ+ για απότομη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια.

Την ίδια στιγμή, το ισχυρότερο δολάριο έναντι άλλων νομισμάτων επηρεάζει επίσης τις τιμές του πετρελαίου.

Η τελική απόφαση για το μέγεθος των περικοπών δεν θα ληφθεί πριν τη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας του ΟΠΕΚ+, ανέφεραν οι αντιπρόσωποι στο Βloomberg.
Eκτίναξη στις τιμές του πετρελαίου

Η τιμή του αργού πετρελαίου brent εκτινάχθηκε πάνω από τα 125 δολάρια το βαρέλι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Έκτοτε έπεσε στα 85 δολάρια, μετριάζοντας τα θεαματικά κέρδη για τη Σαουδική Αραβία, τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλα μέλη του συνασπισμού.

Η συμμαχία των 23 κρατών έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει δια ζώσης την Τετάρτη στην έδρα της στη Βιέννη, ανέφερε η γραμματεία του ΟΠΕΚ σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο.

Η ομάδα των πετρελαιοπαραγωγικών χωρών πραγματοποιούσε ψηφιακές συνεδριάσεις σε μηνιαία βάση από τον Μάρτιο του 2020 και δεν αναμενόταν να κανονίσει δια ζώσης συνάντηση τουλάχιστον μέχρι το τέλος αυτού του έτους.

Αναλυτές τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων και αναλυτών της JPMorgan Chase, δήλωσαν ότι ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή κατά τουλάχιστον 500.000 βαρέλια την ημέρα για να σταθεροποιήσει τις τιμές.

Η Χελίμα Κροφτ, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της RBC Capital Markets, είπε από πλευράς της ότι ο όμιλος βλέπει μια διπλάσια περικοπή, δηλαδή περί τα 1.000.000 βαρέλια ημερησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου