Κυριακή, Οκτωβρίου 02, 2022

Το πριονιστήριο της κάλπης...

 



Δύσκολα πειθόµαστε ότι σφάλαμε σε κάποια άποψη ή πράξη μας. Ανθρώπινο. Μοιραία, τον εαυτό μας τον βλέπουμε πάντα δίκαιο και πάντα αδικημένο, και σαν κέντρο του μικρόκοσμού μας.

Στους πολιτικούς όμως αυτό το «ανθρώπινο» είναι ευεπίφορο σε μια κακοήθη εξαλλαγή που τους πείθει πως είναι κέντρο του σύμπαντος κόσμου αλλά και μικροί θεοί ή έστω πάπες. Οι... άμετρες φιλοδοξίες καταντούν παρωπίδες σάρκινες, αξεχώριστες από το πρόσωπό τους. 

Στενεύουν τον ορίζοντά τους τόσο ώστε στον νυχτερινό τους καθρέφτη, όταν ξαναμετρούν βιαστικά τι είπαν και τι έπραξαν τη μέρα που πέρασε, να βλέπουν ένα τεράστιο θαυμαστικό: «Μπράβο, αστέρι μου! Συνέχισε!».

Αν περιμέναμε ότι ο κ. Θάνος Πλεύρης (δηλαδή ο πρωθυπουργός που τον διόρισε υπουργό Υγείας) θα αναγνώριζε, έστω τώρα, ότι η πολιτεία δεν θριάμβευσε κατά της πανδημίας, θα ήταν σαν να πιστεύαμε ότι βρέθηκε επιτέλους καταφατική απάντηση στο θυμωμένο ερώτημα του Αρη Αλεξάνδρου: «Είδατε ποτέ κανέναν έλατο να κατεβαίνει μοναχός του στο πριονιστήριο;». 

Με το πριονιστήριο της κάλπης μπροστά τους, και με τα έλατα να σπανίζουν, ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Πλεύρης και οι τηλεφημισμένοι ειδήμονες που ντύνονται ήδη τη στολή του υποψήφιου βουλευτή δεν προτίθενται να συμφωνήσουν πως οι θάνατοι από κόβιντ δεν ήταν μέχρις ενός αναπόφευκτοι. Οτι από τους κοντά 33.500 συνανθρώπους μας που πέθαναν εντός ή εκτός ΜΕΘ, κάποιοι θα ζούσαν ακόμη, αν…

Αν ο ένας υπουργός δεν ωρυόταν πως «οι ΜΕΘ είναι πεταμένα λεφτά», ο άλλος ότι «δεν χρειάζεται πολυτελές ΕΣΥ» κι ο τρίτος, ο λαλίστερος, «μη σώσει και εμβολιαστούν». Κι αν δεν βαφτίζονταν άρον άρον «μονάδες ΜΕΘ» θάλαμοι που δεν διέθεταν τους άκρως απαραίτητους εντατικάριους, το ειδικευμένο προσωπικό που δίνει νόημα στο όνομα «ΜΕΘ». 

Και δεν τους διέθεταν επειδή η κυβέρνηση τήρησε πιστά τη γραμμή που χλευαστικά ανέπτυξε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, 1.12.2021: «Εχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα στους ασθενείς εκτός ΜΕΘ; Δεν έχω τέτοια ένδειξη. Δεν έχω. Εχετε εσείς; Φέρτε τη!».

Τον Μάιο του 2022 η μελέτη των καθηγητών Θ. Λύτρα – Σ. Τσιόδρα ήταν μια τέτοια ένδειξη. Απόδειξη του αυτονοήτου μάλλον. Τη χλεύασαν. Τώρα, η συνέχεια της μελέτης από τον κ. Λύτρα βεβαιώνει ότι πέθαναν όλοι οι εκτός ΜΕΘ διασωληνωθέντες. 

Μα να, η πολιτεία μεριμνά. Βάσει του δόγματος «πονάει πόδι, κόβει κεφάλι», κόβει την πρόσβαση του κ. Λύτρα στον ΕΟΔΥ. Για να μην υπάρξει τρίτη μελέτη. Ευφυές...

Παντελής Μπουκάλας

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου