Παρασκευή, Οκτωβρίου 07, 2022

Μητσοτάκης: «Ό,τι έχω να σου πω, θα το πω κατάμουτρα» – Ερντογάν: «Ένας πρόεδρος να πέσει σε αυτό το επίπεδο;»
Απαξίωσε τον Μητσοτάκη ο Ερντογάν μετά την χθεσινή αντίδρασή τουΈξαλλος έγινε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά το χθεσινό θερμό επεισόδιο ανάμεσα στον ίδιο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Πράγα. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Σουλτάνος έδειξε αγανακτισμένος με την χθεσινή αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού στο χθεσινό δείπνο.

«Ως πρόεδρος της Τουρκίας δεν θα έπεφτα ποτέ σε αυτό το επίπεδο», δήλωσε για τον Μητσοτάκη και συνέχισε: «Δεν γνωρίζει τους κανόνες του πρωτοκόλλου, ήμουν ένας από τους κύριους ομιλητές, ενώ αυτός δεν ήταν. Αφότου μίλησα, βγήκε και μου απάντησε. Θα έπεφτε ο πρόεδρος της Τουρκίας σε αυτό το επίπεδο» υποστήριξε.

Υπενθυμίζεται ότι στο χθεσινό δείπνο των ηγετών της Συνόδου Ευρωπαϊκής Πολιτικής, ο Τούρκος πρόεδρος προσπάθησε να προκαλέσει «θερμό επεισόδιο» και στράφηκε κατά της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι προκαλεί εντάσεις. Τότε, ο Μητσοτάκης, ζήτησε τον λόγο και του απάντησε ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την εθνική μας κυριαρχία. Επίσης, τον κάλεσε να σταματήσει τις προκλήσεις και να προσέλθει σε διάλογο, χωρίς εντάσεις.

Προτού φύγει από την Πράγα, ο Ερντογάν συνέχισε την ακραία ρητορική, απειλώντας τη χώρα μας. Μάλιστα, ο ίδιος επανέλαβε τη φράση «μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα» και σημείωσε ότι η Αθήνα καταλαβαίνει το μήνυμα.

Την ίδια ώρα, ένα βίντεο που τράβηξε δημοσιογράφος, δείχνει τον Μητσοτάκη να περιγράφει τον διάλογο που είχε με τον Ερντογάν, μιλώντας σε «πηγαδάκι» με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και σε άλλους αξιωματούχους. Στο βίντεο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να τους λέει «Σηκώθηκα πάνω και του είπα ό,τι έχω να σου πω, θα στο πω κατά πρόσωπο».

Επιμένει στον διάλογο ο Μητσοτάκης

Σημειώνεται ότι σήμερα, προτού ξεκινήσουν οι εργασίες της συνόδου Κορυφής, ο Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στην Τουρκία, λέγοντας ότι η «η Ελλάδα δεν προκαλεί, απαντά πάντα με αυτοπεποίθηση κάθε φορά που προκαλείται». Μάλιστα, σχολιάζοντας τον επίμαχο διάλογο, ο ίδιος ανέφερε ότι ήταν μια ευκαιρία να φανεί ποια είναι η χώρα που προκαλεί.

«Η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί, απαντά, όμως, πάντα με αυτοπεποίθηση κάθε φορά που θα προκαλείται. Είχα την ευκαιρία ενώπιον των 43 ηγετών που βρέθηκαν σε αυτή την πρώτη σύναξη της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας να επαναλάβω αυτά τα οποία είπα και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Ότι δεν νοείται σήμερα να κατηγορείται η Ελλάδα ότι αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο, όταν η Τουρκία είναι αυτή η οποία θέτει ευθέως ζητήματα που αφορούν μέχρι και την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Κι ότι είναι αδύνατον να προχωρήσουμε σε μία εκτόνωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, όσο συνεχίζεται αυτή η ρητορική» και παρά τα όσα έχουν σημειωθεί, επανέλαβε ότι είναι ανοιχτός σε διάλογο.

«Δηλώνω, όμως, για ακόμα μία φορά ότι η Ελλάδα δεν είναι αυτή η οποία κλείνει την πόρτα του διαλόγου. Αισθανόμαστε απόλυτη αυτοπεποίθηση και τη βεβαιότητα ότι έχουμε το δίκιο και το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου