Παρασκευή, Οκτωβρίου 07, 2022

Προσοχή, ο Ερντογάν κλείνει όλα τα μέτωπα, αφήνοντας ανοιχτό το μέτωπο με την Ελλάδα





Μετά τον Πασινιάν, ανακοινώνει και συνάντηση με τον Μπασάρ αλ Άσαντ!


Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε χθες (6 Οκτωβρίου) με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, σε αυτή την πρώτη συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών εδώ και 13 χρόνια.

Η συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της πρώτης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα. Φυσικά το γεγονός ότι ο εγκληματίες κατά της ανθρωπότητας Ερντογάν προκλήθηκε στην συγκεκριμένη σύνοδο, συνιστά ντροπή για την Ευρώπη.

Νωρίτερα, ο Ερντογάν, ο Πασινιάν και ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ είχαν μια σύντομη συνομιλία στο φουαγιέ ενόψει της συνόδου κορυφής της πλατφόρμας των πανευρωπαϊκών ηγετών για να συζητήσουν τις «κοινές προκλήσεις». Η μοναδική πρόκληση πάντως που υφίσταται μεταξύ των τριών χωρών, είναι η σφαγή του λαού της Αρμενίας από τους Τούρκους και τους Αζέρους εγκληματίες.

Αργότερα, στη συνέντευξη Τύπου, ο Ερντογάν έθιξε μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών εξομάλυνσης με την Αρμενία και τη Συρία. Την ίδια στιγμή που απέκλειε κάθε διάλογο με την Ελλάδα και την Κύπρο!

Υπήρξε μια «θερμή ατμόσφαιρα» κατά τη συνάντησή του με τον Πασινιάν, είπε, σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες για την εξομάλυνση συνεχίζονται μέσω των ειδικών απεσταλμένων των δύο χωρών.

Δεν έδωσε λεπτομερείς πληροφορίες για το τι συζήτησαν με τον Πασινιάν, αλλά είπε ότι «υπήρχαν κάποιες νέες απαιτήσεις» και οι ειδικοί απεσταλμένοι και οι υπουργοί Εξωτερικών είχαν εξουσιοδοτηθεί να εργαστούν πάνω σε αυτά.

Μόλις η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν υπογράψουν μια συνθήκη ειρήνης, η Τουρκία θα λάβει μέτρα για το άνοιγμα των χερσαίων συνόρων, καθώς και των σιδηροδρόμων και των αεροπορικών γραμμών μεταξύ των δύο χωρών, αποκάλυψε ο Τούρκος πρόεδρος.


Στα τέλη του 2021, η Άγκυρα και το Ερεβάν διόρισαν αμοιβαία ειδικούς εκπροσώπους για την εξομάλυνση των σχέσεων. Τον Ιούλιο, ο Ερντογάν και ο Πασινιάν είχαν τηλεφωνική συνομιλία μετά την τρίτη συνάντηση των εκπροσώπων.
Ανακοίνωση – βόμβα για «ομαλοποίηση» των σχέσεων με την Συρία!

Η Τουρκία εργάζεται επίσης για να αποκαταστήσει τους δεσμούς με την κυβέρνηση της Συρίας, αφού υποστήριξε τις ένοπλες ομάδες που προσπάθησαν να ανατρέψουν τον Πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ για χρόνια.

Όταν ρωτήθηκε αν θα συναντούσε τον Άσαντ, δεδομένου ότι η συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία δεν έχει αλλάξει λόγω του πολέμου με την Ουκρανία, ο Ερντογάν άφησε την πόρτα ανοιχτή για συνάντηση.

“Προς το παρόν, κάτι τέτοιο αποκλείεται. Αλλά δεν είμαι ένας συνηθισμένος πολιτικός όσον αφορά τη χρήση μιας έκφρασης όπως “δεν γίνεται””, παρατήρησε. «Οπότε, όταν έρθει η ώρα, μπορεί να συναντηθούμε με τον πρόεδρο της Συρίας».

«Αυτή τη στιγμή, πραγματοποιούνται συναντήσεις σε χαμηλότερα επίπεδα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία «επιθυμεί να καθαριστεί η Συρία από τρομοκρατικές ομάδες», αναφερόμενος προφανώς στις ομάδες υπό την ηγεσία των Κούρδων αγωνιστών στο βόρειο τμήμα της χώρας.

“Φυσικά, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας καθυστέρησε τα βήματα που έπρεπε να γίνουν στην περιοχή. Επειδή, η Ρωσία έχει έναν αποτελεσματικό ρόλο στα γεγονότα στη Συρία. Το Ιράν έχει έναν αποτελεσματικό ρόλο. Από την άλλη πλευρά, οι δυνάμεις του «συνασπισμού» έχουν αποτελεσματικό ρόλο.

«Οι δυνάμεις του συνασπισμού, κυρίως η Αμερική, παρέχουν σοβαρή υποστήριξη όπλων, πυρομαχικών και εξοπλισμού στις τρομοκρατικές ομάδες. Όταν έρθει η ώρα, οι αξιωματούχοι μας θα συναντήσουν τους Αμερικανούς αξιωματούχους… πάντα τους ζητάμε να καθαρίσουν τόσο τα βορειοανατολικά όσο και βόρεια της Συρίας από τις τρομοκρατικές ομάδες».


Μετά από χρόνια εχθρικών σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού, ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου αποκάλυψε τον Αύγουστο ότι είχε συναντηθεί με τον ομόλογό του από τη Συρία, Faisal Mikdar, στο Βελιγράδι τον Οκτώβριο του 2021.

Μετά την συνάντηση του με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι τον Αύγουστο, ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι η Μόσχα θα έδινε το πράσινο φως στην Τουρκία για μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στις ελεγχόμενες από τους Κούρδους περιοχές της βόρειας Συρίας, εάν συμφιλιωθεί με την κυβέρνηση Άσαντ.

Ο Ερντογάν έχει επιμείνει εδώ και καιρό ότι η Τουρκία πρέπει να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας 30 χιλιομέτρων στη Συρία και το Ιράκ κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών με την Τουρκία για να αποτρέψει απειλές από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Με απλά λόγια, ο Ερντογάν δεν έκρυψε την πρόθεσή του να κλείσει όλα τα μέτωπα που συνιστούν πιθανό κίνδυνο για την Τουρκία, εκτός από ένα: Αυτό με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου