Κυριακή, Οκτωβρίου 02, 2022

«Κουκούλα» Τσιάρα στο θρίλερ της Ερέτριας – «Απασφαλίζει» ο κουνιάδος του Σήφη Βαλυράκη






Οι διαβεβαιώσεις περί ατυχήματος πριν ασκηθούν (τελικά) διώξεις σε δύο ψαράδες για τη δολοφονία του

Νέα στοιχεία φέρνει στο φως η οικογένεια του Σήφη Βαλυράκη για την προσπάθεια «κουκουλώματος» της υπόθεσης του θανάτου του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ και τη διαβεβαίωση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα προς τη χήρα του πως πρόκειται για ατύχημα, αν και λίγους μήνες μετά ασκήθηκαν διώξεις και προφυλακίστηκαν δύο ψαράδες για τη δολοφονία του πολιτικού.

Οπως αποκαλύπτει στην «Espresso» ο κουνιάδος του Σήφη Βαλυράκη, Θανάσης Παπαθεοδώρου, η συνάντηση της αδελφής του και συζύγου του Σήφη Βαλυράκη, Μίνας, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα πραγματοποιήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2021, με παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό φέρεται ότι ανέφερε ο ίδιος ο υπουργός, όταν ρωτήθηκε από τη Μίνα Βαλυράκη για ποιο λόγο την κάλεσε στο υπουργείο.



«Στη συνάντηση ρώτησε η κυρία Βαλυράκη “γιατί με καλέσατε, τι θα θέλατε;” Φαντάστηκε ότι μπορεί να βοηθήσει στην υπόθεση. Οταν λέμε να βοηθήσει, δεν έχει δικαίωμα ο υπουργός να παρέμβει. (…) Εγώ πιστεύω ότι του το ζήτησε ο πρωθυπουργός. Υπήρχε ένα κλίμα που μπορούσε να εκθέσει τα πάντα. Συνεπώς, έπρεπε λίγο να πέσουν οι τόνοι και ανέλαβε να κάνει αυτή τη δουλειά ο κύριος Τσιάρας. Ετσι το βλέπω εγώ» λέει σχετικά ο κ. Παπαθεοδώρου. Εκτός από τον Κώστα Τσιάρα και τη Μίνα Βαλυράκη, στη συνάντηση ήταν παρόντες ο δικηγόρος της οικογένειας Μανώλης Φωτάκης και η σύμβουλος του υπουργού, εισαγγελική λειτουργός Δέσποινα Βέρροιου (σ.σ.: είχε χειριστεί πτυχές της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι), η οποία είναι σύζυγος του αντιεισαγγελέα Εφετών Χαλκίδας Κώστα Σιμιτζόγλου, που είχε διατελέσει στο παρελθόν ποδοσφαιρικός εισαγγελέας.

Συμπτωματικά, το ζεύγος Σιμιτζόγλου – Βέρροιου είναι κουμπάροι του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας Δημήτριου Προκοπίου, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση Βαλυράκη. Εχει λάβει προαγωγή και έχει μετατεθεί ως αντιεισαγγελέας Εφετών στη Σύρο, αλλά παραμένει εδώ και ενάμιση χρόνο στη… Χαλκίδα!
Δημοφιλείς ειδήσεις Ποτέ καμία μόνη! Δωρεάν δικηγόρο θα έχουν οι γυναίκες που υφίστανται κακοποίηση




Ανάλογη περίεργη πολύμηνη καθυστέρηση είχε σημειωθεί και με την αντίστροφη μετάθεση από τον Πειραιά στη Χαλκίδα, του τέως ανακριτή Διαφθοράς Ιωάννη Πετρόπουλου (σ.σ.: χειρίστηκε τη δικογραφία για την τυχόν εμπλοκή του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη στην υπόθεση του «Noor 1»). Αν και ο Αρειος Πάγος είχε αποφασίσει τη μετάθεσή του από τον Πειραιά στην Αθήνα από τον Νοέμβριο του 2020, αυτή δεν υλοποιείτο από το υπουργείο Δικαιοσύνης ως τον Σεπτέμβριο του 2021, λίγες ημέρες αφού είχε διαφωνήσει ως προς τη διενέργεια συμπληρωματικής ανάκρισης για το «Noor 1», υποστηρίζοντας πως η υπόθεση πρέπει να πάει στο αρχείο. Τότε έλαβε την πολυπόθητη μετάθεση, όχι για την Αθήνα, αλλά για τη… Χαλκίδα, όπως είχε ζητήσει και είχε εγκριθεί από τον Αρειο Πάγο. Τουλάχιστον αυτή η μετάθεση στη Χαλκίδα έγινε, ενώ η μετάθεση του κ. Προκοπίου εκκρεμεί ακόμα, καθώς είναι στην έδρα δικαστηρίου που συνεχίζεται εδώ και μήνες και δεν είναι δυνατό να αντικατασταθεί.
«Ο υπουργός καλύπτει τις μεθοδεύσεις εισαγγελέων και λιμεναρχών και αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό»



Ο κουνιάδος του Σήφη Βαλυράκη είναι κατηγορηματικός ως προς τον λόγο της συνάντησης του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα με τη Μίνα Βαλυράκη, παρουσία της εισαγγελέως Δ. Βέρροιου, που είναι κουμπάρα του εισαγγελέα Δ. Προκοπίου, ο οποίος λίγες ημέρες νωρίτερα (στις 9 Σεπτεμβρίου 2021) είχε εκδώσει τη διάταξη για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης θανάτου του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ.

«Προσπαθούσαν να πείσουν την κυρία Βαλυράκη ότι ήταν ατύχημα. Στην εξέλιξη της κουβέντας αποκάλυψε η ίδια η σύμβουλος του υπουργού ότι είναι κουμπάρα του Προκοπίου. Ο Προκοπίου είναι ο εισαγγελέας που έβαλε στο αρχείο την υπόθεση Βαλυράκη. Δεν είναι η μόνο μεθόδευση που έχει γίνει. Είναι η προσπάθεια από τον ίδιο τον υπουργό. Ο ίδιος ο υπουργός καλύπτει τις μεθοδεύσεις των εισαγγελέων, λιμεναρχών και των λοιπών, και αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό για μία χώρα» καταγγέλλει στην «Espresso» ο κ. Παπαθεοδώρου.


Κύκλοι του υπουργού Δικαιοσύνης παραδέχονται ότι έγινε η συνάντηση με τη χήρα του πρώην υπουργού, αλλά αρνούνται πως έγινε με πρωτοβουλία του Κώστα Τσιάρα. Ομως, η οικογένεια Βαλυράκη επιμένει πως η συνάντηση έγινε με πρόσκληση του υπουργού, παρεμβαίνοντας ουσιαστικά σε μια εκκρεμή δικαστική υπόθεση! «Επιβεβαιώνεται η συνάντηση πρώτα απ’ όλα. Προκλήθηκε από τον ίδιο τον Τσιάρα, τον υπουργό» τονίζει ο κουνιάδος του Σήφη Βαλυράκη και συμπληρώνει: «Ας ψάξουν τις κλήσεις να δούνε ποιος κάλεσε πρώτος. Η κλήση ήρθε από το υπουργείο, από τη γραμματεία του προς την κυρία Βαλυράκη. Η κυρία Βαλυράκη δεν έκανε ποτέ κλήση προς τον κύριο Τσιάρα. Εχουν τον μηχανισμό να το αποδείξουν. Εμείς δεν μπορούμε να ανακτήσουμε κλήσεις για να το αποδείξουμε. Ας αποδείξουν αυτοί ότι καλέσαμε εμείς. Πρέπει να το αποδείξει, διαφορετικά ψεύδεται. Είναι σοβαρό να ψεύδεται ένα υπουργείο».

Η αδιαφορία της Βουλής και το ενδιαφέρον του Μητσοτάκη

Ως προς το κατά πόσο ο πρωθυπουργός ζήτησε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Κώστα Τσιάρα και της εισαγγελέως κουμπάρας του εισαγγελέα που χειρίστηκε την υπόθεση Βαλυράκη, με τη σύζυγο του, Μίνα, ο κ. Παπαθεοδώρου λέει: «Εγώ δεν λέω ότι ο πρωθυπουργός ήξερε τη σύμβουλο του Τσιάρα και τις σχέσεις με κουμπαριές κ.λπ., αλλά μπορεί ο ίδιος λόγω του κλίματος που υπήρχε, ώστε να μην υπάρχει καμία έκθεση προς την κυβέρνηση. Η Βουλή αδιαφορούσε για ό,τι συνέβαινε πλην ελαχίστων παρεμβάσεων, του κυρίου Πολάκη, του κυρίου Λοβέρδου, του Γιώργου του Παπανδρέου και του Κεγκέρογλου (σ.σ.: είχαν καταθέσει σχετικές επερωτήσεις στη Βουλή για τις καθυστερήσεις στη διερεύνηση του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη). Δεν αποκλείω να ζήτησε ο πρωθυπουργός στον υπουργό του να τακτοποιήσει, να ηρεμήσει την κατάσταση».

«Απορώ πώς δεν έχουν αρπάξει το θέμα τα κόμματα»

Πάντως, από τη συνάντηση του κ. Τσιάρα με τη Μίνα Βαλυράκη, παρουσία της υπουργικής συμβούλου κουμπάρας του εισαγγελέα που χειρίστηκε την υπόθεση, δημιουργείται πολιτικό θέμα ως προς τη διάκριση εξουσιών και την παρέμβαση του υπουργού σε μια εκκρεμή δικαστική υπόθεση.

«Εγώ έθεσα πολιτικό θέμα. Το έβαλα στο τραπέζι να λυθεί. Αν αδικείται οποιοσδήποτε υπουργός ή οποιαδήποτε κυβέρνηση ή δημόσιος λειτουργός, να βγει και να υπερασπιστεί και να το αποδείξει. Υπάρχει παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Να είναι αναξιόπιστος ένας υπουργός και να δηλώνει δημόσια μέσω των κύκλων του ότι ψεύδομαι. Τίθεται θέμα πολιτικό και απορώ πώς δεν το έχουν αρπάξει μέσα στη Βουλή τα άλλα κόμματα. Εχουν σκοτώσει έναν πολιτικό, έναν αντιστασιακό» λέει ο κ. Παπαθεοδώρου.

Υπενθυμίζεται πως μετά τη συνάντηση η οικογένεια Βαλυράκη επέμεινε πως ο θάνατος του πολιτικού οφείλεται σε δολοφονική ενέργεια. Προσέφυγε κατά της διάταξης του εισαγγελέα Δημήτρη Προκοπίου που είχε αρχειοθετήσει την υπόθεση και τελικά η Εισαγγελία Εφετών Χαλκίδας έβγαλε τη δικογραφία από το αρχείο, ασκήθηκαν διώξεις κατά δύο ψαράδων που φέρονται ότι λογομάχησαν με τον πρώην υπουργό λίγο πριν από τον θάνατό του σε θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας, με βάση τις καταθέσεις δύο αυτοπτών μαρτύρων. Οι ψαράδες προφυλακίστηκαν, αλλά έπειτα από σχεδόν έναν μήνα αποφυλακίστηκαν με περιοριστικούς όρους.

Παράλληλα, η οικογένεια του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ έχει προσφύγει κατά του εισαγγελέα Προκοπίου, ζητώντας τη δίωξή του για παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας. Η κουμπάρα του κ. Προκοπίου, που ήταν παρούσα στη συνάντηση με τη Μίνα Βαλυράκη, παραμένει μέχρι σήμερα σύμβουλος του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου