Τρίτη, Οκτωβρίου 04, 2022
Χειμώνας με κορωνοϊό και χωρίς περιοριστικά μέτρα!
Μπορεί η πανδημία να δείχνει σε ύφεση, αλλά οι επιστήμονες τονίζουν πως ο εφησυχασμός δεν πρέπει να επικρατήσει
Επικίνδυνη η συνύπαρξη του SARS-CοV-2 με τη γρίπη και τους άλλους ενδημικούς ιούς. Η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να έχει μπει εδώ και πολλές εβδομάδες χαμηλά στη λίστα ιεραρχίας του Μαξίμου, όμως συνεχίζει να προκαλεί «πονοκεφάλους» στο υπουργείο Υγείας, πρώτον, διότι… είναι ακόμα εδώ και, δεύτερον, διότι οι επιπτώσεις που έχει αφήσει στον πληθυσμό είναι εμφανείς.
Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, η μετάλλαξη «Κένταυρος» δεν μας ανησυχεί, καθώς η πορεία της αλλά και η μεταδοτικότητά της είναι υποτονικές. Όμως, μια σειρά επιστημόνων επισημαίνει πως ο εφησυχασμός μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης. O διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο και μόνιμος ερευνητής στο Mount Sinai Hospital, Γιάννης Πρασσάς εκτίμησε πως ο φετινός χρόνος θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για την πορεία του κορωνοϊού, καθώς θα είναι ο πρώτος χειμώνας κατά τον οποίο θα υπάρξει συνύπαρξη μαζί του χωρίς περιοριστικά μέτρα.
«Ας μην ξεχνάμε ότι είναι η πρώτη φορά που θα βιώσουμε την ελεύθερη ενδημική συνύπαρξη του SARS-CοV-2 με τον ιό της γρίπης και τους άλλους ενδημικούς ιούς. Μια νέα, ενδημική πραγματικότητα που δεν την έχουμε ζυγίσει επαρκώς…» ανέφερε χαρακτηριστικά. Αυτή την περίοδο σε όλη την Ευρώπη επικρατεί η υποπαραλλαγή Όμικρον 5. Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ποια είναι τα κύρια συμπτώματα που προκαλεί, βάσει των καθημερινών αναφορών από εκατομμύρια εθελοντές σε μια συνεχιζόμενη μελέτη που ονομάζεται «ZOE Health Study».
Για όσους έχουν εμβολιαστεί -τουλάχιστον με τις δύο δόσεις- οι Βρετανοί επιστήμονες εντόπισαν πως τα βασικά συμπτώματα είναι το συνάχι, ο πονοκέφαλος, το φτέρνισμα, ο πονόλαιμος και ο επίμονος βήχας. Όσοι δεν έχουν κάνει εμβόλιο εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός έχουν συμπτώματα που μοιάζουν λίγο περισσότερο με τα κλασικά. Αυτά είναι κατά σειρά ο πονοκέφαλος, ο πονόλαιμος, το συνάχι, ο πυρετός και ο επίμονος βήχας. Όμως, η ειδοποιός διαφορά, σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες, δεν είναι τόσο τα συμπτώματα όσο η διάρκειά τους σε εμβολιασμένους και μη.
«Τα στοιχεία μάς υποδηλώνουν ότι έχει αρχίσει το φθινοπωρινό κύμα του Covid. Όχι μόνο αυξάνονται τα κρούσματα, αλλά και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία» δήλωσε ο δρ Tim Spector, καθηγητής Γενετικής Επιδημιολογίας στο King’s College London. «Ο μεγάλος κίνδυνος, όμως, είναι οι ταυτόχρονες λοιμώξεις με διάφορους ιούς. Με την αύξηση των άλλων εποχιακών ιώσεων και την εποχή της γρίπης προ των πυλών, είναι απαραίτητο να προστατευθούν οι ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες». Οι πονοκέφαλοι που προκαλεί ο κορωνοϊός δεν αφορούν μόνο το «αβέβαιο μέλλον», αλλά και το παρόν, καθώς οι επιπτώσεις έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους στην κοινωνία και ιδιαίτερα στη νέα γενιά.
Ερευνητές με επικεφαλής τη δρα Αντζελίνα Σούτιν του Κολεγίου Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριντα αξιολόγησαν τη συμπεριφορά 7.000 ανθρώπων τόσο κατά τα έτη προ πανδημίας (2014 – Φεβρουάριος 2020) όσο και στη διάρκειά της (Μάρτιος 2020-2022). Υπολογίστηκε ότι, συνολικά, εν καιρώ πανδημίας η μέση προσωπικότητα άλλαξε όσο θα άλλαζε μέσα σε μια κανονική δεκαετία χωρίς κορωνοϊό. Η αλλαγή ήταν πιο αισθητή στους νεαρούς ενήλικες, που εμφάνισαν σημάδια μικρότερης ωριμότητας, με τη μορφή αυξημένου νευρωτισμού και μειωμένης φιλικότητας και ευσυνειδησίας (στους κάτω των 30 ετών η μείωση της ευσυνειδησίας εν μέσω πανδημίας υπολογίστηκε ότι ήταν ισοδύναμη με δύο δεκαετίες φυσιολογικής αλλαγής).
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου