Δευτέρα, Νοεμβρίου 28, 2022
Θεσσαλονίκη: Καταγγελίες για τρεις νέους θανάτους στη δομή ΑμΕΑ
Νέες ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για τη δομή ΑμεΑ στη Θεσσαλονίκη. Μία μητέρα φιλοξενούμενου κατήγγειλε ότι υπήρξαν ακόμα τρεις θάνατοι ατόμων που διέμεναν εκεί.
Σοκ προκαλούν οι αποκαλύψεις για τη δομή των ΑμεΑ στη Θεσσαλονίκη, όπου διαπιστώθηκαν – όπως αναφέρει έκθεση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας – αποκρύψεις θανάτων, ακόμα και βασανιστήρια. Τα παραπάνω έρχεται να επιβεβαιώσει και η καταγγελία μητέρας ενός φιλοξενούμενου, η οποία μίλησε στο OPEN.
«Υπάρχουν και πάρα πολλά άλλα τα οποία δεν μαθαίνονται. Για παράδειγμα σας το αναφέρω τώρα, υπάρχει παιδί που κάηκε το Πάσχα, το οποίο δεν έχει βγει στην επιφάνεια. Το παιδί δεν έχει γονείς. Ξέρουν πότε έγινε επακριβώς , το παιδί πήγε στο νοσοκομείο, μεταφέρθηκε μετά από μερικές ημέρες. Έχω πάει στα δικαστήρια, έχω δώσει κατάθεση, δεν έχω κανένα πρόβλημα να το αναφέρω», είπε χαρακτηριστικά η Ευαγγελία Νούνη.
«Ο Πάρης που χάθηκε πέρυσι στο τέλος της χρονιάς είχε και αυτός συνοδό μέσα στο ίδρυμα, μετά τον Covid όμως απαγορεύτηκαν όλα, δεν μπορούσαν τα παιδιά να βγαίνουν, δεν μπορούσε ούτε καν σχολείο να πάει ο γιος μου, τον πήγαμε για ενάμιση χρόνο, δεν μπορέσαμε περισσότερο», ανέφερε.
Όπως λέει το δικό της παιδί δεν κακοποιήθηκε αλλά γνωρίζει πως τρία ακόμα άτομα πέθαναν στη δομή. «Δεν τολμούσαν τον δικό μου να τον χτυπήσουν. Το δικό μου το παιδί δεν είδα χτυπημένο να είναι. Είχε παλαιότερα κάποιες εκχυμώσεις στους μηρούς, αλλά πέρασαν, δεν ξαναέγιναν δηλαδή. Δεν μπορώ να κατηγορήσω κάποιον, δεν ξέρω ποιον, ρωτούσα το παιδί μου, δεν μου είπε τίποτα αλλά ξέρω όμως ότι δίπλα στο γιο μου πέθαναν άλλα τρία παιδιά», είπε στο OPEN
«Δεν θεωρώ ότι έγιναν από ξυλοδαρμό αυτοί οι θάνατοι, αλλά συνέπεσαν δίπλα στο παιδί μου, που ήταν ανήλικο. Και ήταν άτομα που δεν πήγαν να νοσηλευτούν μετά, δηλαδή είχαν χρόνια προβλήματα και έφυγαν έτσι. Έφυγαν έτσι. Δεν θεωρώ ότι ήταν από κακοποίηση αυτοί οι θάνατοι, αλλά ήταν από άλλου είδους κακοποίηση, από έλλειψη φροντίδας», τόνισε.
Σε ερώτηση για την κατάσταση που επικρατούσε στη δομή, σημείωσε: «Τι έβλεπα; Καταρχήν, όπως αναφέρεται στην Αρχή Διαφάνειας, ήταν τα περιστατικά ανακατωμένα μεταξύ τους. Δηλαδή στον αυτισμό πρέπει να υπάρχει ηρεμία. Και μόνο ηρεμία δεν υπήρχε εκεί μέσα. Αυτιστικά με νοητική υστέρηση ταυτόχρονα, άτομα με διαφορετικές ηλικίες, για χρόνια αυτό, για χρόνια. Τα τελευταία χρόνια ο γιος μου ήταν μόνος του στο δωμάτιο και στα διπλανά ήταν τρία και τέσσερα παιδιά μαζί γιατί δεν τολμούσαν να βάλουν μαζί και το δικό μου. Είχε εκρήξεις. Όπως ξέρω και στα παιδιά που έχουν εκρήξεις, δεν γινόταν καμία παρέμβαση. Δεν γινόταν τίποτα για τα αυτιστικά παιδιά, τίποτα».
Ο θάνατος του Πάρη και τα βασανιστήρια
Η Ολυμπία Κόρδα, Πρόεδρος σωματείου γονέων και κηδεμόνων του ιδρύματος τόνισε, πριν από ένα 24ωρο, στον ΑΝΤ1: «Η κακοποίηση του Πάρη από εργαζόμενο που κατέληξε το παιδί... Αυτά εμείς τα μάθαμε τυχαία και τα καταγγείλαμε, ένα δεύτερο περιστατικό, ένας περιθαλπόμενος δραπέτευσε από το ίδρυμα που είναι στην Πυλαία και βρέθηκε στην Καλαμαριά ξυπόλητο και χαμένο και το βρήκε η αστυνομία και το τρίτο περιστατικό ένας υπάλληλος, εδώ μιλάμε για κακοποίηση, ένας υπάλληλος εκεί επειδή ο περιθαλπτομενος έπαιζε με το..., το πήρε για να το παραδειγματίσει και του έκαψε τα χέρια με καυτό νερό».
Οι αποκαλύψεις ξεκίνησαν όταν ο 20χρονος Πάρης έχασε τη ζωή του το Νοέμβριο του 2021 και η οικογένειά του κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στις αρχές.
Ο Δημήτρης Γκολέμης, δικηγόρος της οικογένειας του θύματος ανέφερε πως «επιχείρησαν να συγκαλύψουν το περιστατικό και το παρουσίαζαν ως ένα χτύπημα από άλλο τρόφιμο, ότι δήθεν ο τρόφιμος χτύπησε τον Πάρη με παντόφλα και απέρριπταν αυτό που είχε συμβεί, ότι ο Πάρης είχε χτυπηθεί από υπάλληλο του ιδρύματος ο οποίος φαίνεται το επίμαχο βράδυ να βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου