Δευτέρα, Νοεμβρίου 28, 2022

Washington Post> Πόσο κοντά είναι το τέλος της “εξ αποστάσεως εργασίας”; Oι θέσεις στις ΗΠΑ ήδη στεγνώνουν Περίπου το 18% του εργατικού δυναμικού -ή 28 εκατομμύρια Αμερικανοί- δούλευαν από το σπίτι πέρυσι, σε σύγκριση με το 6% πριν από την πανδημία

 






ΗLori Black έχει στείλει δεκάδες αιτήσεις με έναν στόχο: Να βρει μια δουλειά από το σπίτι. Αλλά τέσσερις μήνες μετά, η αναζήτησή της αρχίζει να φαίνεται αδύνατη. Οι θέσεις είναι ελλιπείς και οι απορρίψεις πολλές.
Από την Abha Bhattarai/Washington Post

«Έχω κάνει μεγάλη προσπάθεια, συνεχίζω να στέλνω το βιογραφικό μου και, συχνά, παίρνω μεγάλη απογοήτευση», λέει η 56χρονη Black, που ζει κοντά στο Γορκ της Πενσυλβάνια. «Τώρα, που οι εταιρείες λένε, “πρέπει να επιστρέψετε στη δουλειά”, η εξ’ αποστάσεως εργασία έχει γίνει πολύ ανταγωνιστική» προσθέτει.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά την πανδημία που αναμόρφωσε τους εργασιακούς κανόνες και έθεσε την ισορροπία δυνάμεων στα χέρια των εργαζομένων, η παλίρροια αλλάζει ξανά. Η αγορά εργασίας -αν και ακόμα καυτή- επιβραδύνεται συνεχώς και πολλοί Αμερικανοί που εργάζονταν από το σπίτι καλούνται ξανά να επιστρέψουν στα γραφεία.


Αυτό έχει οδηγήσει σε μια διελκυστίνδα μεταξύ του τι θέλουν οι εργαζόμενοι και του τι είναι πρόθυμοι να τους προσφέρουν οι εργοδότες. Οι αυξήσεις των μισθών μειώνονται, τα μπόνους παγώνουν και λιγότερες εταιρείες επιτρέπουν την εργασία από το σπίτι από ό,τι πριν από λίγους μήνες.

Ωστόσο, η ζήτηση για τις απομακρυσμένες θέσεις εργασίας παραμένει κοντά στα υψηλά όλων των εποχών, ακόμη και όταν οι εταιρείες αποσύρουν τις θέσεις τηλεργασίας. Το 50% των αιτήσεων εργασίας που υποβάλλονται στο LinkedIn αφορούν εξ’ αποστάσεως εργασία, οι οποίες αποτελούν μόλις το 15% των καταχωρίσεων, σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά από τον συγκεκριμένο ιστότοπο.


«Είναι η μεγάλη η αναντιστοιχία», δηλώνει ο Rand Ghayad, επικεφαλής οικονομικών και παγκόσμιων αγορών εργασίας στο LinkedIn, ο οποίος συνέταξε την πρόσφατη έκθεση. «Στο παρελθόν, οι αναντιστοιχίες εργασίας αφορούσαν τις δεξιότητες. Τώρα βλέπουμε ένα διαφορετικό είδος αναντιστοιχίας, όπου οι εργαζόμενοι αναζητούν θέσεις εργασίας που προσφέρουν ορισμένα χαρακτηριστικά -όπως η εξ αποστάσεως εργασία, που όμως οι εργοδότες δεν είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν».

Παρόλο που υπάρχουν σχεδόν δύο θέσεις εργασίας για κάθε υποψήφιο όσον αφορά την εργασία στο γραφείο, το αντίθετο ισχύει για τις απομακρυσμένες θέσεις: Υπάρχουν δύο ενεργοί υποψήφιοι για κάθε διαθέσιμη εργασία από το σπίτι στο LinkedIn. Αυτό σημαίνει ότι το χάσμα μεταξύ της ζήτησης για θέσεις εργασίας και της προσφοράς εργαζομένων για τις θέσεις στο γραφείο είναι τέσσερις φορές υψηλότερο από ό,τι για την εξ αποστάσεως εργασία, σύμφωνα με τον Ghayad.




Και άλλοι όμως ιστότοποι αναφέρουν παρόμοιες τάσεις. Στο Indeed, για παράδειγμα, οι θέσεις εξ αποστάσεως εργασίας έχουν επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες, ακόμη και σε τομείς όπως η τεχνολογία και η ανάπτυξη λογισμικού. Στο Monster.com, την ίδια στιγμή, σημειώθηκε αύξηση 21% στα άτομα που αναζητούσαν θέσεις εργασίας από το σπίτι, μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, παρόλο που οι καταχωρήσεις μειώθηκαν κατά 6%.

Η μεγάλη αλλαγή στην πολιτική των εταιρειών είναι ένα από τα πρώτα και πιο ορατά σημάδια μιας μεταβαλλόμενης αγοράς εργασίας. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε επιθετικά τα επιτόκια με την ελπίδα να επιβραδύνει την οικονομία αρκετά ώστε να κατευνάσει τον πληθωρισμό. Αν και το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ, στο 3,7%, παραμένει κοντά σε ιστορικά χαμηλά, αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν ότι αναμένουν ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει στο 4,4% το επόμενο έτος, κάτι που θα μεταφραστεί σε περισσότερες από 1 εκατομμύριο χαμένες θέσεις εργασίας.

Ήδη, στις ΗΠΑ, υπάρχουν ενδείξεις ότι γίνεται πιο δύσκολο να βρεις δουλειά. Οι αιτούντες στο LinkedIn, κατά μέσο όρο, υποβάλλουν αιτήσεις για 22% περισσότερες θέσεις εργασίας από ό,τι πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με έκθεση του Νοεμβρίου από την εταιρεία.

Προς το παρόν, το μερίδιο των διαθέσιμων θέσεων απομακρυσμένης εργασίας τείνει να ποικίλλει ευρέως ανά κλάδο. Οι ευκαιρίες εργασίας από το σπίτι σε τομείς όπως η εκπαίδευση, ο τουρισμός, ο αθλητισμός και η γεωργία έχουν μειωθεί σημαντικά από πέρυσι, καθώς σχολεία, γυμναστήρια και άλλα ιδρύματα ανοίγουν ξανά, σύμφωνα με στοιχεία του ZipRecruiter. Σε άλλους τομείς, όπως η μεταποίηση, τα χρηματοοικονομικά και οι ασφάλειες, οι λίστες απομακρυσμένων θέσεων εργασίας έχουν σημειώσει πτώση τους τελευταίους μήνες, καθώς οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι περιηγούνται σε ευρύτερες αλλαγές στην οικονομία.

Ακόμα κι έτσι, η Julia Pollak, επικεφαλής οικονομολόγος στο ZipRecruiter, είπε ότι θα είναι δύσκολο για πολλούς εργοδότες να επιτύχουν τα ποσοστά παρουσίας στα γραφεία πριν από την πανδημία, ακόμα κι αν το θέλουν. «Πιστεύω ότι είναι δύσκολο να ξαναβάλεις το τζίνι στο μπουκάλι όσον αφορά αυτόν το τομέα», είπε. «Από τη στιγμή που προσλαμβάνεις έναν απομακρυσμένο υπάλληλο που ζει αλλού —όπως έχουν κάνει πολλές εταιρείες— είναι πολύ δύσκολο να επιμείνεις να έρχονται συνεχώς άνθρωποι που μένουν κοντά στο γραφείο. Σε πολλούς κλάδους, το είδος των μακροπρόθεσμων μετατοπίσεων προς την εξ αποστάσεως εργασία, που συνοδεύεται από επενδύσεις στην τεχνολογία και αποεπενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα, είναι ακόμη σε εξέλιξη».

Η πανδημία του κορωνοϊού αναμόρφωσε απότομα και δραματικά τον χώρο εργασίας στις αρχές του 2020, αναγκάζοντας εκατομμύρια Αμερικανούς να εργάζονται από το σπίτι με το πάτημα ενός κουμπιού. Για πολλούς, ήταν η πρώτη φορά που εργάζονταν από απόσταση και γρήγορα διαπίστωσαν ότι η τηλεργασία προσέφερε αυξημένη ευελιξία και πιο υγιή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Περίπου το 18% του εργατικού δυναμικού -ή 28 εκατομμύρια Αμερικανοί- δούλευαν από το σπίτι πέρυσι, σε σύγκριση με το 6% πριν από την πανδημία, σύμφωνα με τα επίσης στοιχεία του αμερικανικού Γραφείου Απογραφής.


Περισσότεροι εργαζόμενοι επιστρέφουν στα γραφεία. Ακόμα όμως, ελάχιστα θυμίζουν το παρελθόν

Εργατολόγοι και οικονομολόγοι λένε ότι η εξ αποστάσεως εργασία έχει επίσης ανοίξει νέες ευκαιρίες για άτομα που παραδοσιακά έχουν παραγκωνιστεί από την αγορά, συμπεριλαμβανομένων των γονέων εργαζομένων, καθώς και εκείνων με αναπηρίες ή με καθήκοντα φροντίδας κάποιου ατόμου.

Η Black, από την Πενσυλβάνια, άφησε τη δουλειά της ως διοικητική βοηθός πριν από επτά χρόνια για να φροντίσει άρρωστα μέλη της οικογένειας της. Αλλά αφού πρόσφατα είδε τον θετό της γιο να δουλεύει ως μηχανικός υπολογιστών από το σπίτι, ανέφερε ότι της πέρασε από το μυαλό πως θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο, ενώ συνέχιζε να φροντίζει την κουνιάδα της. Έχει κάνει ήδη αιτήσεις σε θέσεις εξυπηρέτησης πελατών και διοίκησης και ελπίζει να έχει λίγη τύχη.

«Συνεχίζουν να λένε ότι υπάρχουν όλες αυτές οι δουλειές εκεί έξω», είπε. «Αλλά αν θέλετε κάτι που μπορείτε να κάνετε από το σπίτι, δεν υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές» τόνισε.

Ένας αυξανόμενος αριθμός επιχειρήσεων στον τομέα της τεχνολογίας, των τραπεζών και των πωλήσεων καλεί τους εργαζόμενους πίσω στο γραφείο τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Elon Musk έδωσε αμέσως εντολή σε όλους τους υπαλλήλους του Twitter να επιστρέψουν στα γραφεία τους, αφού ανέλαβε την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στα τέλη Οκτωβρίου (από τότε έχει κάνει πίσω, λέγοντας ότι οι «εξαιρετικοί» υπάλληλοι μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται εξ αποστάσεως). Εκατοντάδες λέγεται ότι επέλεξαν να εγκαταλείψουν το Twitter λόγω του τελεσίγραφου του Musk.

Την ίδια στιγμή, η U.S. Bancorp, η αμερικανική εταιρεία συμμετοχών τραπεζών με έδρα τη Μινεάπολη της Μινεσότα, αυτό το μήνα άρχισε να ζητά από τους διοικητικούς εργαζόμενους της να αρχίσουν να έρχονται στο γραφείο τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα. «Αν και οι επιδόσεις μας είναι ακόμα ισχυρές, βλέπουμε άλλα πράγματα να διαβρώνονται –όπως η συνεργασία, η δέσμευση και ο τρόπος που επιδεικνύουμε την κουλτούρα μας ως One U.S Bank», έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος Andy Cecere σε ένα σημείωμα του προς τους υπαλλήλους. «Το να είσαι στο γραφείο δεν θα το λύσει αμέσως, αλλά μπορεί και θα βοηθήσει».

Οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι παραδοσιακά αποκλείονται από την εξ αποστάσεως εργασία. Από την άλλη, οι γυναίκες και οι μειονότητες τείνουν να την προτιμούν περισσότερο, σύμφωνα με την Pollak του ZipRecruiter. Ωστόσο, προτιμώνται σε τομείς όπως η νοσηλευτική, η διδασκαλία, το λιανικό εμπόριο και η οικιακή φροντίδα, όπου ανάλογες ευκαιρίες για εργασία από το σπίτι είναι συνήθως ελάχιστες.

Ως αποτέλεσμα, οι οικονομολόγοι λένε ότι οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι που θέλουν να εργαστούν από το σπίτι έχουν συχνά περιορισμένες επιλογές και μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν αυξήσεις μισθών και άλλα προνόμια σε σχέση με τους ομολόγους τους που δουλεύουν στα γραφεία.


Η απομακρυσμένη εργασία άλλαξε τη ζωή τους. Δεν επιστρέφουν στο γραφείο

Η ζήτηση για απομακρυσμένη ωρομίσθια εργασία ήταν έντονη στη Liveops, μια εταιρεία στο Σκότσντεϊλ της Αριζόνα, η οποία προσλαμβάνει άτομα για θέσεις εργασίας εξυπηρέτησης πελατών για ασφαλιστικές εταιρείες και εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης. Οι αιτήσεις από άτομα που υποβάλλουν αίτηση μόνοι τους, και όχι λόγω μιας διαδικτυακής διαφήμισης, έχουν αυξηθεί κατά 67% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Greg Hanover. «Βλέπουμε αρκετά σημαντική ανάπτυξη», είπε. «Οι άνθρωποι θέλουν να δουλέψουν με τους δικούς τους όρους. Θέλουν ευελιξία».

Καθώς οι απομακρυσμένες εργασίες γίνονται λιγότερο διαθέσιμες στις ΗΠΑ, όσοι τις έχουν λένε ότι έχουν την τάση να τις κρατήσουν. Στο Σεντ Λούις, ο Ian Schrauth κερδίζει περίπου 30 σεντς το λεπτό, καλώντας από το σπίτι για μια εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης. Ανέλαβε την εξ αποστάσεως θέση ως ανεξάρτητος τον Απρίλιο του 2020, λίγο αφότου έχασε τη δουλειά του στις πωλήσεις στη Sprint. Ο Schrauth δεν έχει λάβει αύξηση από τότε που ανέλαβε τη δουλειά πριν από σχεδόν τρία χρόνια, αλλά είπε ότι εξοικονομεί χρήματα από το φυσικό αέριο επειδή δεν χρειάζεται να μετακινείται.

«Τώρα που άρχισα να δουλεύω εξ αποστάσεως, είναι σίγουρα αυτό που προτιμώ», είπε ο 25χρονος Schrauth, ο οποίος εργάζεται επίσης με μερική απασχόληση σε ένα κατάστημα Walmart. «Αν θέλω να δουλέψω με πιτζάμες, μπορώ. Αν έχω ραντεβού με γιατρό, μπορώ να το αντιμετωπίσω. Υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου