Τετάρτη, Δεκεμβρίου 28, 2022

Σεισμός στην Εύβοια: Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους - Το ρήγμα μπορεί να δώσει 6 Ρίχτερ ΒΙΝΤΕΟ





Σε επιφυλακή μετά τον νέο σεισμό στην Εύβοια. «Χορός» μετασεισμών - Τι επισημαίνουν οι σεισμολόγοι.


Ανησυχία ξύπνησε στους κατοίκους της Εύβοιας η νέα σεισμική δόνηση που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα Τετάρτη 28/12 κοντά στα Ψαχνά και ήταν εντάσεως 4,9 Ρίχτερ.


Ο σεισμός είχε επίκεντρο 5 χιλιόμετρα ανατολικά – νοτιοανατολικά των Ψαχνών στην Εύβοια και εστιακό βάθος στα 13,2 χιλιόμετρα και ήταν αρκετός για να ξυπνήσεις μνήμες στους κατοίκους της περιοχής και να θέσει σε εγρήγορση τους σεισμολόγους.






Χαρακτηριστικό είναι πως οι κάτοικοι στα Ψαχνά έσπευσαν να βγουν στους δρόμους λόγω της ισχυρής δόνησης, αφού ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός, αφού ταρακουνήθηκαν και περιοχές της Αττικής.

Αυτό που ξεκαθαρίστηκε εξ αρχής είναι ότι πρόκειται για νέα εστία και όχι εκείνη της Νότιας Εύβοιας, όπου σημειώθηκαν δονήσεις τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο, το ρήγμα είχε ενεργοποιηθεί και το 2003.
Τι λένε οι σεισμολόγοι

Για τον ισχυρό σεισμό 4,9 Ρίχτερ στην Εύβοια μίλησε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας στο κεντρικό δελτίο του Mega.


Ο κ. Λέκκας σημείωσε πως αν και μικρή, είναι η υπαρκτή η πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή.



«Εξαιρετικά μικρή η πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό. Το ρήγμα μπορεί να δώσει έως 6 Ρίχτερ αλλά οι πιθανότητες είναι μικρές. Η πρόγνωση των σεισμών είναι αδύνατη, μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε», σημείωσε.


Εξήγησε πως οι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει να υπακούν τις εντολές της αυτοδιοίκησης και να αποφεύγουν σπίτια και κατασκευές που έχουν υποστεί ζημιές.

«Να μη διαμένουν σε σπίτια που έχουν υποστεί μικροζημιές. Να προσέχουν όταν διέρχονται μπροστά από ετοιμόρροπα κτίρια και να δίνουν βάση και να υπακούν στις εντολές της αυτοδιοίκησης», τόνισε, ενώ με σκωπτικό ύφος ανέφερε: «Να μην ενδίδουν σε φήμες που μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά από το ίδιο το σεισμικό φαινόμενο».

Ο καθηγητής ανέφερε επίσης πως η Αθήνα είναι ασφαλής από τη σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια, καθώς η ένταση του σεισμού δεν μπορεί να «ξυπνήσει» γειτονικά ρήγματα.


«Από αυτήν τη δόνηση, τα ρήγματα που γειτνιάζουν με της Αττικής δεν έχουν τη δυνατότητα να τα διεγείρουν. Αν ο σεισμός ήταν 6,5 Ρίχτερ και πάνω, θα υπήρχε αυτή η δυνατότητα».

Από τη δική του πλευρά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος που νωρίτερα είχε ζητήσει να συνεδριάσει η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως δεν μπορεί να εκτιμήσει ακόμα αν ήταν ο κύριος σεισμός.



«Βρισκόμαστε στην κεντρική Εύβοια, που η εστία είναι διαφορετική από αυτή που ενεργοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα. Είναι γνωστή αλλά όχι η ίδια εστία με τη Νότια Εύβοια», επισήμανε.

Ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε: «Εδώ έχουμε την ενεργοποίηση μιας νέας εστίας, δηλαδή διαφορετική από τις εστίες που έχουν ενεργοποιηθεί εδώ και ένα μήνα στη Νότια Εύβοια. Ενώ όμως στην Νότια Εύβοια όταν ενεργοποιήθηκε το είπαμε ότι είναι μία άγνωστη εστία, εδώ είναι μία νέα ενεργοποίηση αλλά από μία εστία που τη γνωρίζουμε ήδη».

Απαντώντας σε ερώτημα αν μπορεί να δώσει και μεγαλύτερο σεισμό ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε: «Μπορεί να δώσει και ενδεχομένως ισχυρότερο σεισμό. Γνωρίζουμε την εστία ότι ενεργοποιήθηκε το 2003. Δεν γνωρίζουμε όμως ακριβώς τις διαστάσεις του συγκεκριμένου ρήγματος. Και οι διαστάσεις του συγκεκριμένου ρήγματος είναι μία κρίσιμη παράμετρος γιατί όσο μεγαλύτερο το ρήγμα τόσο μεγαλύτερο και το μέγιστο μέγεθος το οποίο μπορεί να προκύψει».

Σε ερώτηση αν τον προβληματίζει πως κοντά στο ρήγμα υπάρχουν μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Χαλκίδα και η Αθήνα ανέφερε: «Ασφαλώς και αυτό είναι ένα από τα κριτήρια που έλαβα υπόψη μου όταν δημοσίως πρότεινα αμέσως μετά το σεισμό την άμεση σύγκληση της επιτροπής σεισμικού κινδύνου διότι σε τέτοιες περιπτώσεις δεν λαμβάνουμε υπόψη μας μόνο τα φαινόμενα αυτά καθαυτά αλλά και τα κοινωνικά δεδομένα»

«Μπορεί να δώσει μέχρι 6 Ρίχτερ»

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Κώστας Παπαζάχος τονίζοντας πως το ρήγμα στα Ψαχνά μπορεί να δώσει μέχρι και 6 Ρίχτερ.

«Χρειάζεται προσοχή αλλά όχι ιδιαίτερος πανικός» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, τονίζοντας ότι «είναι μια περιοχή γνωστή και εκεί υπάρχει το γνωστό ρήγμα των Ψαχνών.
Θεωρητικά το ρήγμα αυτό έχει μια δυνατότητα να δώσει σεισμό ακόμη και έξι Ρίχτερ αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει. Αντίθετα μέχρι τώρα το ρήγμα αυτό έχει κινηθεί διαφορετικά όπως για παράδειγμα το 2008 όπου σημειώνονταν μικροσεισμοί για περίπου για ένα χρόνο».

«Δεν προκύπτουν ενδείξεις για ισχυρότερο σεισμό»

Την εκτίμηση ότι ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ είναι πιθανόν ο κύριος σεισμός εξέφρασε ο Μανώλης Σκορδύλης, καθηγητής Σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

«Αυτή τη στιγμή η εκτίμηση που έχουμε κάνει είναι στα 4,9 Ρίχτερ για το μέγεθος του σεισμού», δήλωσε ο ίδιος μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Star.

«Το επίκεντρο του σεισμού αυτού δεν έχει καμία σχέση με το επίκεντρο των πρόσφατων σεισμών που ταλαιπώρησαν την Εύβοια, είναι περίπου στα 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικότερα», υπογράμμισε ο σεισμολόγος, αναφέροντας πως είναι λογικό να έγινε αισθητή η δόνηση και στην Αθήνα, αφού το επίκεντρο ήταν μόλις περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας.

Ο κ. Σκορδύλης είπε επίσης πως «δεν φαίνονται να υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να έχουμε ισχυρότερο σεισμό στον χώρο αυτό».

Σε αυξημένη ετοιμότητα ΕΜΑΚ, Πολιτική Προστασία και Πυροσβεστική

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Αμέσως μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4.9 βαθμών της κλίμακας Richter που εκδηλώθηκε σήμερα στην περιοχή των Ψαχνών, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης ζήτησε την άμεση σύγκληση της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, προκειμένου να εξετάσει όλα τα θέματα που αφορούν στον ισχυρό σεισμό.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της Επιτροπής, η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας παρακολουθείται συνεχώς από τα Εθνικά Δίκτυα Σεισμογράφων και Επιταχυνσιογράφων. Από την ανάλυση των μέχρι τώρα δεδομένων το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη.

Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα.

Στους πολίτες συστήνεται: (α) να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή είναι κατασκευές υψηλής τρωτότητας και (β) να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό, για την προστασία τους από πτώση αντικειμένων ή άλλων δομικών στοιχείων.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από σεισμούς, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση (www.oasp.gr)».

Η στιγμή που χτυπά ο σεισμός

Τα πλάνα είναι από κατάστημα ψιλικών στον Άγιο Νικόλαο Χαλκίδας, όταν οι εργαζόμενοι βλέπουν τα ράφια να κουνιούνται και βγαίνουν έντρομοι από το μαγαζί.

Η σεισμική ακολουθία μέχρι στιγμής είναι η αναμενόμενη

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίζεται ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Κελαϊδίτης που μαζί με τους Δημάρχους, τους εκπροσώπους της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας μετείχαν στην σύσκεψη που οργανώθηκε στα Ψαχνά.

Όπως δηλώνει ο κ. Κελαϊδίτης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά το τέλος της σύσκεψης «ενημερωθήκαμε και για την σεισμικότητα της περιοχής, που έχει μία δυνατότητα να δώσει και μεγαλύτερους σεισμούς. Όμως η σεισμική ακολουθία μέχρι στιγμής είναι η αναμενόμενη.

Είναι φυσικό όλος ο μηχανισμός έχει τεθεί σε ετοιμότητα. Αυτό σημαίνει ότι δεν εφησυχάζουμε αλλά παραμένουμε σε εγρήγορση και όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας αναπτύσσεται όπως προβλέπουν τα σχέδια».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου