Παρασκευή, Δεκεμβρίου 02, 2022

«Γαλάζιοι» διορισμοί σε δημόσιο Οργανισμό από τη Ρεβέκκα Πιτσίκα – Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή«Εξόφθαλμη και απαράδεκτη περίπτωση εύνοιας υπέρ “γαλάζιων” υποψηφίων για 23 διορισμούς στον δημόσιο Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ)», καταγγέλλουν 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, με επικεφαλής τους Μάριο Κάτση και Θεοδώρα Τζάκρη, απευθύνουν σχετική ερώτηση στον υπουργό Εξωτερικών.


Όπως ειδικότερα αναφέρουν, στην Τριμελή Επιτροπή Αξιολόγησης που θα διενεργεί τις συνεντεύξεις για επιλογή υποψηφίων, έχει τοποθετηθεί η επικεφαλής του μητρώου στελεχών της ΝΔ και μέλος του ΔΣ του ΟΑΕΠ κ. Ρεβέκκα Πιτσίκα, η οποία προφανώς και έχει στα χέρια της πλήθος βιογραφικών «γαλάζιων παιδιών».

«Η κ. Πιτσίκα θα διενεργεί τις συνεντεύξεις, από κοινού με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού κ. Γρηγόριο Σταματόπουλο και το μέλος του ΔΣ κ. Ανδρέα Χατζηανδρέου, ενώ παρούσα θα είναι και η εταιρεία συμβούλων Grant Thornton, η οποία θα λάβει 160.000 ευρώ», αναφέρουν οι βουλευτές και σημειώνουν ότι βάσει των κριτηρίων μοριοδότησης της προκήρυξης, η συνέντευξη έχει υπέρμετρη βαρύτητα έναντι μεταπτυχιακών, διδακτορικών και άλλων τυπικών προσόντων, ενώ η Επιτροπή έχει το δικαίωμα αναιτιολόγητου αποκλεισμού υποψηφίων, καθώς θα επιλέγει αυτούς που θα προχωρήσουν στο στάδιο της συνέντευξης.

Πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατήγγειλε ότι η κ. Πιτσίκα, ούσα επικεφαλής του μητρώου στελεχών της ΝΔ, είναι και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας «People for Business» που επί κυβέρνησης ΝΔ έχει λάβει 400.000 ευρώ για υπηρεσίες από το Δημόσιο, όπως επίσης και ότι, πέραν από μέλος ΔΣ του ΟΑΕΠ, είχε τοποθετηθεί και από τον υπουργό Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη σε ομάδα εργασίας για εκπόνηση της έκθεσης «Ελλάδα 2050».

«Τώρα, έχουμε μια περίπτωση που η κ. Πιτσίκα “αξιοποιείται” επιπλέον για την εφαρμογή του ν.4918/2022 με τον οποίο η ΝΔ έθεσε τον ΟΑΕΠ σε κατάσταση µη εποπτείας και µη ελέγχου, δίνοντάς του μεταξύ άλλων και τη δυνατότητα καθορισμού των κριτηρίων προσλήψεων υπαλλήλων και πλήρωσης θέσεων ευθύνης κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε περίοδο οικονομικής κρίσης και αβεβαιότητας, ένας δημόσιος φορέας όπως ο ΟΑΕΠ μεταφέρει τα γραφεία του από ιδιόκτητο κτίριο σε κτίριο που θα καταβάλλει ενοίκια για 6 έτη, πληρώνοντας ταυτόχρονα για εργασίες ανακαίνισης και εξοπλισμού των νέων γραφείων, χωρίς μάλιστα οι σχετικές συμβάσεις να αναρτώνται στη “ΔΙΑΥΓΕΙΑ” και το “ΚΗΜΔΗΣ”», αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το ΑΠΕ και καλούν τον υπουργό Εξωτερικών να τους απαντήσει αν γνωρίζει για όλα τα παραπάνω και τον καλούν να πάρει θέση για το νόμιμο και το ηθικό των ενεργειών του ΟΑΕΠ και της κ. Πιτσίκα.

Του ζητούν ακόμα να ακυρώσει τη διαδικασία επιλογής υποψηφίων έτσι όπως εξελίσσεται, καθώς «αποτελεί εξόφθαλμη, ηθικά μη αποδεκτή περίπτωση εύνοιας υπέρ “γαλάζιων” στελεχών για προσλήψεις στο Δημόσιο, τα βιογραφικά των οποίων έχει στη διάθεσή της η κ. Ρεβέκκα Πιτσίκα, ως επίσημα επικεφαλής του μητρώου στελεχών της ΝΔ».

Ζητούν, επιπλέον, απαντήσεις για το κόστος της μεταφοράς των γραφείων από ιδιόκτητο σε ενοικιαζόμενο κτίριο, καθώς και τι θα πράξει για την «χαρακτηριστική αυτή περίπτωση κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου