Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής στηλιτεύει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, τη στιγμή που παραμένουν υποστελεχωμένα, με εξουθενωμένο προσωπικό και υπό την πλήρη αδιαφορία της... πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας...
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα εξέπεμψαν σήμα κινδύνου οι γιατροί, νοσηλευτές, γονείς και παιδιά - ασθενείς για την κατάσταση που διαμορφώνεται στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας, στο «Αγία Σοφία» και το «Αγλαΐα Κυριακού», καθώς ζωές τίθενται σε κίνδυνο, εξαιτίας του σταδιακού ξηλώματος του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση να τινάζουν στον αέρα τη λειτουργία τους.
Ειδικότερα, ο κ. Γιαννάκος περιγράφει όσα έγιναν τις ημέρες των Χριστουγέννων στα νοσοκομεία, αναφέροντας τα εξής: «Πέρασαν περί τα 700 παιδιά για εξέταση. Το πρωί των Χριστουγέννων υπήρχαν παιδιά που δεν πρόλαβαν να εξεταστούν και μεταφέρθηκαν στο διπλανό παιδιατρικό νοσοκομείο το ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ που ξεκίνησε την εφημερία του προκειμένου να εξεταστούν. Την Κυριακή 25/12 και Δευτέρα 26/12 των Χριστουγέννων εφημέρευε το Αγία Σοφία. Προσήλθαν την Κυριακή Χριστουγέννων περί τα 700 παιδιά και άλλα τόσα τη Δευτέρα των Χριστουγέννων. Η αναμονή ξεπέρασε τις πέντε ώρες» .
Επίσης, ο κ. Γιαννάκος σημειώνει πως «χθες Δευτέρα εφημέρευε το Παίδων Πεντέλης. Απίστευτη προσέλευση, πρωτόγνωρη αναμονή. Προσήλθαν 400 παιδιά και η αναμονή ξεπέρασε τις δύο ώρες. Φαντάζεστε να είχε κλείσει».
Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, «από τα 700 παιδιά που εξετάζονται στα επείγοντα των παιδιατρικών κυρίως με ιώσεις εισάγονται περίπου 60 για νοσηλεία. Ο μικρός αριθμός εισαγωγών σε σχέση με τα εξεταζόμενα παιδιά στα επείγοντα δείχνει την απουσία πρωτοβάθμιας περίθαλψης και την ταλαιπωρία που υφίστανται τα παιδάκια στα παιδιατρικά νοσοκομεία χωρίς λόγο», σημείωσε ο κ. Γιαννάκος.
Συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος, ο κ. Γιαννάκος καταγγέλλει πως «η πρωτοβάθμια περίθαλψη λειτουργεί με ωράριο τραπεζών. Εάν οι πρωτοβάθμιες μονάδες διέθεταν παιδιάτρους η ταλαιπωρία των παιδιών θα ήταν πολύ μικρότερη. Αναδεικνύεται επίσης η έλλειψη ιατρών και νοσηλευτών στα παιδιατρικά νοσοκομεία και η αναγκαιότητα ενίσχυσης τους. Εάν υπήρχαν περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτές θα λειτουργούσαν περισσότερα ιατρεία στα επείγοντα των εφημερευόντων και η ταλαιπωρία των παιδιών μικρότερη»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου