Παρασκευή, Φεβρουαρίου 17, 2023
Τσικνοπέμπτη: Έως και 2,5 φορές υψηλότερη η τιμή στο ποσοστό της αιθαλομίχλης στην Αθήνα
Τα ποσοστά αιθαλομίχλης στην ατμόσφαιρα της Αττικής και όχι μόνο αυξήθηκαν αρκετά χθες Τσικνοπέμπτη (16.2.2023), σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Ευάγγελο Γερασόπουλο, ο οποίος εξήγησε ότι συνδυάστηκε η τσίκνα με το συνηθισμένο φαινόμενο και δημιούργησε αυτήν την… κάπνα.
Μάλιστα, η τιμή στα ποσοστά αιθαλομίχλης την Τσικνοπέμπτη ήταν οριακή καθώς ήταν 2 με 2,5 φορές επάνω από τα συνήθη κρύα βράδια στην Αθήνα, όπως εξήγησε στην ΕΡΤ ο κ. Ευάγγελος Γερασόπουλος, ωστόσο τόνισε ότι ο ουρανός ήδη έχει καθαρίσει από τους επικίνδυνους για την υγεία ατμοσφαιρικούς ρύπους από τις πρώτες πρωινές ώρες.
«Αυτό το οποίο μετρήσαμε και διαπιστώσαμε ήταν ότι σε σχέση με τα συνήθη βραδινά επίπεδα, που έχουμε συγκεντρώσεις γύρω στο 70 με 90 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, εχθές το βράδυ (16/2) και πιο νωρίς, είχαμε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις που σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας ξεπέρασαν και τα 250 μικρογραμμάρια στο κυβικό μέτρο», αποκάλυψε στην ΕΡΤ ο καθηγητής.
«Γύρω στις 11 το βράδυ βλέπουμε ότι η κατάσταση σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής είναι πάρα πολύ δύσκολη, με τιμές που σε κάποιες περιοχές ξεπερνάνε τα 200 μικρογραμμάρια. Αντίστοιχα, άλλα βράδια του φετινού χειμώνα βλέπουμε πορτοκαλί και κόκκινα αλλά σχεδόν σε μικρές συγκεντρώσεις. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο το είδαμε και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας», διευκρίνισε ο κ. Γερασόπουλος.
Και όπως είπε εκτός από την κάπνα που οφείλεται στο τσίκνισμα, ο καπνός από τα τζάκια και τις σόμπες προκαλεί επιβάρυνση για την υγεία μας. «Το όριο που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι στα 15 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Η μέση τιμή της μέρας είναι 15μg φέτος που είναι μια ιδιαίτερη χρονιά και ήταν πιο αυξημένη, ενώ τα βράδια ξεπερνάμε τα 70, 80 και 100 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Είμαστε αρκετά πιο πάνω» επισήμανε ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου