Δευτέρα, Φεβρουαρίου 27, 2023

Η ειρήνη δεν μένει εδώ...

 



Παντελής Μπουκάλας

Στο μυαλό του ιμπεριαλιστή στρατάρχη Βλαντιμίρ Πούτιν, και όσων υπηρετούν τον βάναυσο αναθεωρητισμό του, οι Ουκρανοί δεν συνιστούν έθνος ξεχωριστό, άξιο λόγου, με δικό του εκτόπισμα. 

Είναι μια υποσημείωση στην ιστορία της Μεγάλης Ρωσίας, αρκετά εκτενής μεν, όχι τόσο όμως ώστε... να περιέχει αναφορές στον Μεγάλο Λιμό της προπολεμικής σταλινικής περιόδου. Περίμενε λοιπόν ο οιονεί τσάρος ότι θα αλώσει την Ουκρανία και θα φτάσει στο Κίεβο σε μια βδομάδα, το πολύ σ’ έναν μήνα. Είχε άλλωστε γερούς συμμάχους, σεσημασμένους υπερασπιστές της ηθικής: τον πολεμοχαρή Τσετσένο Ραζμάν Καντίροφ και τους επαγγελματίες μακελάρηδες της ομάδας Βάγκνερ. Ολοι τους ευλογήθηκαν από τον πατριάρχη Κύριλλο, που, όπως συνηθίζεται, χαμήλωσε τον Θεό στα μέτρα του.

Η εβδομάδα έγινε μήνας, κι ο μήνας χρόνος. Υπολογίζεται πως η Ουκρανία πενθεί 100.000 ανθρώπους, με πολλούς αμάχους ανάμεσά τους, και η Ρωσία άλλους τόσους. Εκατομμύρια Ουκρανοί προσφύγεψαν, πόλεις και χωριά, νοσοκομεία, σχολεία, ναοί, υδραγωγεία, γέφυρες και οδικά δίκτυα καταστράφηκαν, σε μια σύγκρουση με πάμπολλα επεισόδια βαρβαρότητας. Η πρώτη δίκη για έγκλημα πολέμου έγινε στο Κίεβο, στις 12.5.2022. 

Κατηγορούμενος ένας νεαρός Ρώσος διοικητής μεραρχίας τεθωρακισμένων, που δολοφόνησε άοπλο ποδηλάτη. Οι καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου, με δράστες Ρώσους και θύματα αμάχους, παιδιά, γυναίκες και αιχμαλώτους, είναι πια δεκάδες χιλιάδες. Αλλά και οι Ρώσοι καταγγέλλουν τους Ουκρανούς. Μόλις προχθές άσκησαν δίωξη εις βάρος 680 αξιωματούχων της Ουκρανίας, με την κατηγορία ότι παραβίασαν το περιλάλητο δίκαιο του πολέμου.

Ψυχροί οι ειδήμονες, προβλέπουν ότι ο πόλεμος θα διαρκέσει χρόνια, «ίσως και δεκαετίες». Διαπραγματευτική προθυμία δεν διακρίνεται πουθενά. Το ισχνό φιλειρηνικό κίνημα των Ρώσων δημοκρατών, των πρώτων μηνών, κάμφθηκε από την καθεστωτική βαναυσότητα. 

Ο Πούτιν, που χρειάζεται ένα τρόπαιο, όχι μόνο δεν υποχωρεί αλλά αποχωρεί και από τη συμφωνία περιορισμού των πυρηνικών. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ξέρει πως ούτε το εθνικό μέτωπο είναι αρραγές, αφού πληθαίνουν οι αποπομπές διεφθαρμένων κυβερνητικών και στρατιωτικών αξιωματούχων, ούτε το συμμαχικό· 
αρκετοί στη Δύση δυσφορούν, για οικονομικούς λόγους ή επειδή πιστεύουν ότι σ’ αυτόν τον «πόλεμο δι’ αντιπροσώπων» οι Ουκρανοί είναι απλώς τα θύματα. Κάποια στιγμή θα θεωρηθούν «βάρος», οικονομικό ή πολιτικό. Και θα μείνουν μόνοι τους...

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου