Με δραματικά υψηλό ρυθμό αυξάνει ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία την περασμένη Δευτέρα, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο ακόμα και για πάνω από 60.000 απώλειες, την ώρα που τα σωστικά συνεργεία χάνουν τη μάχη με το χρόνο, στην προσπάθειά τους να βρουν επιζώντες κάτω από τα... ατέλειωτα ερείπια που άφησε πίσω του ο εγκέλαδος.
Επισήμως, ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τις 33.000 – σχεδόν οι 30.000 είναι στην Τουρκία και πάνω από 3.500 στη Συρία. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς που συντονίζει τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην περιοχή που επλήγη από τον σεισμό, εκτιμά ότι αυτός ο αριθμός ίσως και να υπερδιπλασιαστεί, επιβεβαιώνοντας κάποιους από τους χειρότερους αρχικούς φόβους.
Ήδη, οι άνθρωποι που νοσηλεύονται είναι περίπου 80.000 άνθρωποι, οι άστεγοι έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το ένα εκατομμύριο και ίσως φτάσουν σε πολλαπλάσιο αριθμό, ενώ ο ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιούν για τον κίνδυνο μίας «δευτερεύουσας καταστροφής που μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε περισσότερους ανθρώπους από την αρχική καταστροφή», αν η διεθνής κοινότητα και οι κρατικοί μηχανισμοί δεν κινηθούν αποτελεσματικά.
Έτσι κι αλλιώς, οι ανθρωπιστικές, κοινωνικές, ακόμα και πολιτικές ή γεωπολιτικές συνέπειες του σεισμού φαντάζουν ήδη από σημαντικές έως τερατώδεις. Στην Τουρκία για παράδειγμα τα πολιτικά σενάρια δίνουν και παίρνουν με τις συζητήσεις για το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών της 14ης Μαΐου να είναι έντονες, ενώ η κυβέρνηση Ερντογάν δοκιμάζεται από την κοινωνική οργή.
Και μόνο εάν δει κανείς το εύρος της περιοχής που χτύπησε ο εγκέλαδος των 7,8 ρίχτερ αντιλαμβάνεται το μέγεθος της καταστροφής.
Από την Ταρσό και τα Άδανα έως το Ντιγιαρμπακίρ και από το Αραπιγκίρ βόρεια της Μαλάτειας έως την Χαζάρ μέσα στη Συρία, είναι μία περιοχή σχεδόν δύο φορές η Στερεά Ελλάδα, η Θεσσαλία και η Ήπειρος μαζί!
Στο μέρος της Τουρκίας, που χτύπησε ο σεισμός ζουν πάνω από 12 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ πάνω από 3 εκατομμύρια είναι ο πληθυσμός της περιοχής που έπληξε ο εγκέλαδος στη Συρία – μεταξύ των πόλεων που χτυπήθηκαν είναι και το Χαλέπι.
Οι εικόνες που φτάνουν από τις πόλεις φαντάσματα ή νεκροταφεία πλέον είναι σοκαριστικές. Οι επιχειρήσεις για την ανεύρεση επιζώντων συνεχίζονται μεν, αλλά με τις ελπίδες να εξανεμίζονται, αλλά την ίδια ώρα εκτυλίσσονται και απάνθρωπα περιστατικά, όπως λεηλασίες και πλιάτσικο σε κτήρια που έχουν μείνει έρημα – αναφέρθηκαν τέτοια γεγονότα στην πόλη Αντάκια.
Οι αρχές προσπαθούν να επιβάλουν την τάξη, αλλά με την οργή να ξεχειλίζει και τις ανάγκες επιβίωσης να είναι στο κόκκινο, δύσκολα μπορεί να διατηρηθούν συνθήκες οργανωμένης πολιτείας...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου