Τετάρτη, Φεβρουαρίου 15, 2023

Αυτό είναι το drone Orlan – 30: Το θανάσιμο όπλων των Ρώσων, ο φόβος και ο τρόμος του ουκρανικού στρατού

  


Η σειρά μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων Orlan (UAV) έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί κρίσιμο στοιχείο των επιχειρήσεων της ρωσικής ένοπλης δύναμης στην Ουκρανία

To drone Orlan-30 αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά όπλα των Ρώσων στην ειδική επιχείρηση στο ουκρανικό έδαφος.
Το σύστημα μη επανδρωμένων αεροσκαφών Orlan-30 έχει σχεδιαστεί και αναπτυχθεί από το Κέντρο Ειδικής Τεχνολογίας.
Αυτό το drone είναι διάδοχος του UAV Orlan-10, για το οποίο τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι έχουν μεγάλη ζήτηση στην παγκόσμια αγορά.

η επανδρωμένων εναέριων οχημάτων Orlan (UAV) έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί κρίσιμο στοιχείο των επιχειρήσεων της ρωσικής ένοπλης δύναμης στην Ουκρανία.

Θανάσιμο όπλο

Εντοπίζουν και παρακολουθούν ουκρανικά στρατεύματα και οχήματα από μεσαία ύψη, παρέχοντας τις συντεταγμένες για άμεσες επιθέσεις πυροβολικού και πυραύλων.
Μαζί με τον εντοπισμό πυροβολικού, οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τη σειρά drones Orlan στην Ουκρανία για να καταστείλουν και να καταστρέψουν την ουκρανική αεράμυνα.
Όταν ένα drone αιωρείται πάνω από μια θέση, οι χρόνοι απόκρισης του ρωσικού πυροβολικού μπορεί να είναι τόσο σύντομοι όσο τρία λεπτά μετά την αναγνώριση στόχου, αφήνοντας στους αντιπάλους λίγο χρόνο για να ξεφύγουν από τη ζώνη θανάτου.


Πλήττονται στόχοι με ακρίβεια

Ωστόσο, ελλείψει drones, οι χρόνοι απόκρισης μπορεί να είναι περίπου 20 λεπτά, επιτρέποντας στις ουκρανικές μονάδες να διαφύγουν.
Η παρουσία ή η απουσία ρωσικών UAV στην Ουκρανία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της φονικότητας των ρωσικών επιχειρήσεων, επειδή οι στρατιωτικές τακτικές και των δύο πλευρών βασίζονται κυρίως στη δύναμη πυροβολικού.
Τον Αύγουστο του 2022, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις φέρεται να κατέρριψαν ένα σύγχρονο ρωσικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος παρακολούθησης «Orlan-30».
Το Orlan-30 έχει σχεδιαστεί για τη διεξαγωγή εναέριας επιτήρησης, τον εντοπισμό, και την αναγνώριση αντικειμένων στο ορατό ή υπέρυθρο φάσμα.
Επιπλέον, όταν είναι εξοπλισμένο με ωφέλιμο φορτίο αποστολής, επιτρέπει την αναγνώριση στόχων για κατευθυνόμενα όπλα ακριβείας για την εξάλειψη σταθερών και κινούμενων στόχων κατά τη διάρκεια της ημέρας ή τη νύχτα.


Το drone Orlan-30 έχει διάρκεια πτήσης πέντε ωρών, τελική ταχύτητα 170 χιλιόμετρα την ώρα και μπορεί να πετάξει σε μέγιστο ύψος 5.000 μέτρων.
Η κύρια διάκριση του drone από το Orlan-10 είναι η συμπερίληψη ενός προσδιοριστή στόχου laser-αποκριτή.
Αυτή η συσκευή μπορεί να φωτίσει τον στόχο με μια δέσμη laser, επιτρέποντας στο drone να τον αναγνωρίσει και να πληγεί με ακρίβεια.

Τα ιρανικά drones Shahed – 136 σκορπούν τον όλεθρο

Τα ιρανικά drones καμικάζι Shahed-136 που αναπτύχθηκαν εκτενώς από τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία έχουν τροποποιηθεί για να προκαλέσουν τη μέγιστη καταστροφή.
Σύμφωνα με μία ερευνητική έκθεση, που δημοσίευσε αποκλειστικά το CNN στις 9 Φεβρουαρίου αποκαλύπτει ότι το Ιράν φέρεται να έχει τροποποιήσει τα drones καμικάζι που παραδόθηκαν στη Ρωσία, ώστε οι εκρηκτικές κεφαλές του να μπορούν να προκαλέσουν τεράστια ζημιά στους στόχους εντός της Ουκρανίας.
Η έρευνα διεξήχθη από τον ουκρανικό στρατό και μια ερευνητική ομάδα Conflict Armament Research (CAR) με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.
Και τα δύο μέρη μελέτησαν μια κεφαλή που δεν είχε εκραγεί από ένα ιρανικό drone Shahed-131 που ανακαλύφθηκε κοντά στην πόλη της Οδησσού της Νότιας Ουκρανίας τον περασμένο Οκτώβριο.
Σύμφωνα με την έκθεση, η σύνθεση της κεφαλής εξηγεί γιατί η επίθεση της Ρωσίας στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας ήταν τόσο επιτυχημένη τους τελευταίους μήνες.
Η έκθεση αναφέρει ότι οι κεφαλές τροποποιήθηκαν με στρώματα μικροσκοπικών μεταλλικών σωματιδίων που, κατά την επαφή, διασκορπίζονται σε μεγάλη ακτίνα.


Προκαλούν τη μέγιστη καταστροφή

Περαιτέρω, οι ερευνητές τόνισαν ότι υπάρχουν 18 μικρότερες «γεμίσεις» γύρω από τη διάμετρο της κεφαλής εκτός από τα θραύσματα, τα οποία, όταν λιώνουν από την έκρηξη, μπορούν να τρυπήσουν την όποια θωράκιση και να έχουν ένα είδος εκρηκτικής πρόσκρουσης «360 μοιρών».
Αυτά τα εξαρτήματα αυξάνουν αποτελεσματικά την ικανότητα της κεφαλής να διασπά στόχους, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών παραγωγής ενέργειας, των δικτύων διανομής, των γραμμών μεταφοράς και των μεγάλων μετασχηματιστών υψηλής ισχύος.
Επιπλέον, περιπλέκουν σημαντικά τις εργασίες επισκευής.

Ο Damien Spleeters, ένας από τους ερευνητές που εξέτασαν την κεφαλή, είπε: «Είναι σαν να κοίταξαν την τελική κεφαλή και είπαν, “Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό ακόμα πιο καταστροφικό;”»
Ο Spleeters εξήγησε ότι οι κεφαλές που στοχεύουν σε στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως τανκς ή μονάδες πυροβολικού, μπορεί να είναι κατασκευασμένες διαφορετικά και να χρησιμοποιούν μετωπική γόμωση για πιο εξειδικευμένους στόχους.
Ωστόσο, η κεφαλή που αξιολόγησε η CAR είχε ένα φαινόμενο φόρτισης ακτινικού σχήματος, το οποίο μπορεί να προκαλέσει πιο σημαντική πρόσκρουση.
«Υπήρχαν πολλές εικασίες ότι ίσως αυτά τα εκρηκτικά ήταν πολύ ακατέργαστα, φθηνά και απλά», πρόσθεσε.
«Αλλά κοιτάζοντας την κεφαλή, είναι σαφές ότι έχει γίνει πολλή σκέψη για να διασφαλιστεί ότι μπορεί να προκαλέσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζημιά στις υποδομές σε μεγάλη ακτίνα», συνέχισε.
Αυτό θυμίζει μια προηγούμενη ανάλυση της του think tank RUSI με έδρα το Λονδίνο, η οποία ανέφερε ότι παρόλο που ορισμένοι αναλυτές ταξινομούν τα Shahed-131 και 136 ως «περιπλανώμενα πυρομαχικά», αυτά έχουν αναπτυχθεί κυρίως για επιχειρήσεις αυτοκτονίας από σημείο σε σημείο και όχι ως πυρομαχικά. που αναζητούν πολύτιμους στόχους.
Έχουν σταλεί κυρίως για να καταστρέψουν την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας.
Αυτό έχει επίσης παρατηρηθεί από τον ουκρανικό στρατό, ο οποίος χρειάστηκε να αναχαιτίσει αυτά τα drones αυτοκτονίας για να τα αποτρέψει από το να μπουν στα ηλεκτρικά δίκτυα, βυθίζοντας τη χώρα στο σκοτάδι εν μέσω ενός ψυχρού χειμώνα.

Διέλυσαν την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας

Η Ρωσία εξαπέλυσε νέα επίθεση με πυραύλους και drones στις 10 Φεβρουαρίου, χτυπώντας κρίσιμες υποδομές στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας Kharkiv και εξαπολύοντας πολλαπλά πλήγματα σε ενεργειακή υποδομή στη Zaporizhia.
Επιπλέον, η ανάλυση έρχεται μετά από αναφορές που έδειξαν ότι Ιρανοί αξιωματούχοι είχαν επισκεφθεί μια τοποθεσία στη Ρωσία για να επεξεργαστούν λεπτομέρειες για ένα εργοστάσιο που θα παράγει 6.000 drones για τη Ρωσία τα επόμενα χρόνια.
Η Τεχεράνη αργότερα απέρριψε αυτές τις αναφορές, αρνούμενη τέτοια σχέδια και κατηγόρησε τη Δύση ότι υποδαυλίζει προβλήματα στην Ουκρανία.
Ωστόσο, εάν οι ισχυρισμοί αυτοί αποδειχτούν βάσιμοι, μπορεί να είναι απόδειξη ότι το Ιράν όχι μόνο βοηθά τη Ρωσία με τα τόσο αναγκαία όπλα, αλλά επίσης προσπαθεί να βοηθήσει τη χώρα να πετύχει τη μέγιστη καταστροφή της υποδομής της Ουκρανίας.
Οι λεπτομέρειες σχετικά με την ανάπτυξη των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed-131 και Shahed-136 παραμένουν ασαφείς.
Ωστόσο οι ειδικοί έχουν καταλήξει ότι το Shahed-136 είναι η νέα έκδοση του Shahed-131, το οποίο το Ιράν χρησιμοποίησε για να πραγματοποιήσει επίθεση κατά της Σαουδικής Αραβίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εμβέλεια του μικρότερου Shahed-131 υπολογίστηκε μεταξύ 700 και 1.000 χιλιομέτρων. Διάφοροι αναλυτές έχουν αξιολογήσει την αυτονομία της έκδοσης 136 μεταξύ 1.000 και 2.000 χιλιομέτρων.
Καθώς κινούνται αργά και δυνατά με κινητήρες προπέλας, αυτά τα drones είναι αρκετά απλά στην αναγνώριση και την κατάρριψη, αλλά χρειάστηκε πολύς χρόνος για να το επιλύσει η Ουκρανία.


www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου