Επιχείρηση «εκτροχιασμός του τρένου» μέρος 2ο: Η επιχείρηση αντιπερισπασμού και μετάθεσης των ευθυνών συνεχίζεται με τις έρευνες της δικαιοσύνης και του Ισίδωρου Ντογιάκου να κάνουν την πρώτη «βουτιά» προς τα πίσω στον χρόνο, σε μια προσπάθεια διάχυσης των ευθυνών, που το Μαξίμου επιχειρεί από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας στα Τέμπη. Εμφανής ο στόχος: Να φύγουν οι έρευνες από την τραγωδία των Τεμπών, τις ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου Υποδομών, των «ημέτερων» διοικήσεων στον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ και τις ρουσφετολογικές πρακτικές κυβερνητικών αξιωματούχων που διόρισαν το μοιραίο σταθμάρχη της Λάρισας.
Χθες ήταν η επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο. Σήμερα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ζήτησε τη δικογραφία για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο, προ 6ετίας. Την ίδια ώρα η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με ανακοίνωσή της, εξέφρασε αίφνης την ανησυχία της για την «πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας αυτής από εκπροσώπους του πολιτικού συστήματος και την προσπάθειά τους να καταστήσουν μέρος του προβλήματος και την Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη».
Ο Ισίδωρος Ντογιάκος ζητά τη δικογραφία του δυστυχήματος στο Άδενδρο
Τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο το 2017 ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος με παραγγελία του προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκειμένου να διαπιστώσει αν είχαν διαπραχθεί αδικήματα από υπηρεσιακούς ή άλλους παράγοντες, σχετικά με την τότε κατάσταση του δικτύου.
Σύμφωνα με δικαστικές διαρροές, ο Ισίδωρος Ντογιάκος θα μελετήσει τη δικογραφία και θα εξετάσει αν ανοίξει νέα έρευνα για το τραγικό συμβάν του 2017.
Το δυστύχημα είχε γίνει στις 13 Μαΐου 2017, όταν το απογευματινό Intercity από Αθήνα εκτροχιάστηκε έξω από το Άδενδρο, ένα χωριό κοντά στη Θεσσαλονίκη. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν. Το τρένο σύρθηκε για περίπου 250 μέτρα, ενώ η μηχανή αποκόπηκε και προσέκρουσε με δύναμη πάνω σε παρακείμενο κτίσμα.
Ένας μηχανοδηγός παραπέμφθηκε σε δίκη ως υπεύθυνος του δυστυχήματος αλλά τελικά αθωώθηκε. Συγκεκριμένα, στις 10.10.2022 το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης αθώωσε τον μηχανοδηγό, ενώ το μοναδικό αδίκημα που ερευνήθηκε ήταν η ανθρωποκτονία εξ αμελείας.
Μετά το δυστύχημα έξω από το Άδενδρο τρία υπηρεσιακά στελέχη του σιδηροδρόμου παρέδωσαν σε οκτώ σελίδες μια «προκαταρκτική έκθεση εκτίμησης». Το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι έφταιγε ο μηχανοδηγός, που είχε αναπτύξει πολύ μεγάλη ταχύτητα. Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι το δυστύχημα οφειλόταν σε ανθρώπινο λάθος:
«Η επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα στοιχεία και με την επιφύλαξη των επιπλέον στοιχείων που ενδεχομένως να προκύψουν όσον αφορά στην έκταση και το μέγεθος των ζημιών, εκτιμά ότι το αίτιο εκτροχίασης της αμαξοστοιχίας 58 είναι η ταχύτητα που είχε αναπτύξει». Από την ανάλυση του ταχογράφου του τρένου, που έκανε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προέκυψε ότι την ώρα του εκτροχιασμού η ταχύτητα του τρένου ήταν 144 χλμ/ώρα, ενώ στο συγκεκριμένο σημείο το επιτρεπόμενο όριο είναι τα 60 χλμ/ώρα».
Η ανησυχία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι παρακολουθεί με ανησυχία την πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας των Τεμπών, «από εκπροσώπους του πολιτικού συστήματος και την προσπάθειά τους να καταστήσουν μέρος του προβλήματος και την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη».
Ακόμη, η ΕΔΕ διαβεβαιώνει ότι οι δικαστικοί λειτουργοί θα πράξουν το καθήκον τους με ευσυνειδησία.
Η ανακοίνωσης της ΕΔΕ αναφέρει:
«Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, σεβόμενη τη μνήμη των θυμάτων της ανείπωτης τραγωδίας στα Τέμπη και την οδύνη των οικείων τους, παρακολουθεί με ανησυχία την πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας αυτής από εκπροσώπους του πολιτικού συστήματος και την προσπάθειά τους να καταστήσουν μέρος του προβλήματος και την Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.
Διαβεβαιώνουμε, ότι οι Έλληνες Δικαστικοί Λειτουργοί θα πράξουν το καθήκον τους με ευσυνειδησία, όπως πράττουν μέχρι σήμερα, αυστηρά στα πλαίσια της ανεξάρτητης λειτουργίας τους, με τις προβλεπόμενες εγγυητικές της ανεξαρτησίας αυτής διαδικασίες και εντός του πλαισίου, που καθορίζουν το Σύνταγμα και οι Νόμοι της Ελληνικής Πολιτείας».
Αντίδραση από μέλη της Ένωσης Δικαστών
Η επιστολή του Πρωθυπουργού συνιστά ευθεία παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών και έμμεση υπονόμευση του κύρους της Δικαιοσύνης, αναφέρουν μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων σε ανακοίνωσή τους. Αναλυτικά:
«Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε χθες την με Α.Π. 1204/06.03.2023 επιστολή του Πρωθυπουργού προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Με την επιστολή αυτή ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Ανώτατο Εισαγγελέα: α) του υποδεικνύει την ανάγκη για άμεση διαλεύκανση «όλων των ποινικών υποθέσεων που σχετίζονται με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη» και την προτεραιοποίησή τους, β) ζητά την ανάθεση των υποθέσεων «στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο» και γ) τον ενημερώνει ότι το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει οριστεί θα κοινοποιηθεί στις εισαγγελικές αρχές «για να καταστεί μέρος της δικογραφίας».
Θεωρούμε ότι η ως άνω επιστολή του Πρωθυπουργού συνιστά ευθεία παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών και έμμεση υπονόμευση του κύρους της Δικαιοσύνης καθώς: α) η αναφορά του πρωθυπουργού σε πλήθος ποινικών υποθέσεων, εύλογα δημιουργεί την εντύπωση, ότι αποτελεί έμμεση πρόταση προς τον Εισαγγελέα του ΑΠ να διατάξει το χωρισμό της υπόθεσης του σιδηροδρομικού δυστυχήματος σε επιμέρους περισσότερες, β) το αίτημα για ανάθεση των υποθέσεων στο υψηλότερο ανακριτικό επίπεδο, συνιστά έμμεσο αίτημα διορισμού ειδικού εφέτη ανακριτή από τον Εισαγγελέα του ΑΠ, αρμοδιότητα η οποία ανήκει όμως στην ολομέλεια του αρμόδιου Εφετείου κατ΄ άρθρο 28 ΚΠΔ, γ) η υπόμνηση ότι το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων θα πρέπει να αποτελέσει μέρος της ποινικής δικογραφίας, συνιστά προκαταβολική παρέμβαση στο έργο και την ταχύτητα διενέργειας της εκκρεμούς κύριας ανάκρισης.
Αξίζει να επισημάνουμε ότι η άλλοτε ισχύσασα αρμοδιότητα του Υπουργού Δικαιοσύνης (ποτέ όμως του Πρωθυπουργού) να μπορεί “να ζητήσει από τον Εισαγγελέα του ΑΠ να παραγγείλει τη διενέργεια ανάκρισης και την εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο κατ` απόλυτη προτεραιότητα” (άρθρο 30παρ.3 παλαιού Κώδικα Ποινικής Δικονομίας), έχει καταργηθεί. Ως εκ τούτου, τα όσα αναφέρονται από τον επικεφαλής της Εκτελεστικής Εξουσίας στην ως άνω επιστολή, που δεν ενεργεί με την ιδιότητα του πολίτη, στερούνται νομιμοποιητικής βάσης, ταυτόχρονα δε πλήττουν την εικόνα και το κύρος της Δικαιοσύνης, που φέρεται ως να δέχεται ευθείες παραγγελίες από τον Πρωθυπουργό!
Το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που ασκείται για άλλη μια φορά στην τέχνη της επιλεκτικής σιωπής, οφείλει να αντιδράσει άμεσα -όπως πράτταμε κι εμείς ως προεδρείο, όποτε πρωθυπουργοί ή υπουργοί κυβερνήσεων υπερέβαιναν τα εσκαμμένα – και αφενός να επισημάνει στον Πρωθυπουργό, αφετέρου να ενημερώσει τους πολίτες της χώρας μας, ότι η Δικαιοσύνη ούτε χρειάζεται, ούτε καλοδέχεται τις υποδείξεις».
Την ανακοίνωση υπογράφουν τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων:
Χριστόφορος Σεβαστίδης , ΔΝ Εφέτης,
Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Εφέτης,
Παντελής Μποροδήμος, Πρωτοδίκης
Μιχάλης Τσέφας, Πρόεδρος Πρωτοδικών
Ιωάννης Ασπρογέρακας, Πρόεδρος Πρωτοδικών
Έφη Κώστα, Ειρηνοδίκης
ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί ο κ. Ντογιάκος δεν έχει ερευνήσει 11 ατυχήματα από το 2020 έως το 2023, αλλά και στα γραφεία ΟΣΕ- ΕΡΓΟΣΕ
«Οι έρευνες της Δικαιοσύνης πρέπει να ρίξουν φως στην αλήθεια που αναζητούν αυτή τη στιγμή τα θύματα, οι οικογένειές τους και η ελληνική κοινωνία», αναφέρει από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση που εξέδωσε.
«Ο κ. Ντογιάκος διέταξε έρευνα για το δυστύχημα του 2017 στο Άδενδρο. Ασφαλώς και να γίνει», συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Ελπίζουμε να επιδείξει την ίδια επιμέλεια και να διατάξει αντίστοιχες έρευνες και για τα 11 σιδηροδρομικά ατυχήματα από το 2020 έως το 2023».
«Ταυτόχρονα διερωτόμαστε γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει μεριμνήσει προκειμένου να γίνουν επιτόπιες έρευνες στα γραφεία στην Αθήνα του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ και της εταιρίας Hellenic Train προκειμένου να κατασχεθεί κάθε έγγραφο, αλληλογραφία, εξώδικο, ηχογραφημένες συνομιλίες και κάθε στοιχείο που είναι κρίσιμο για την αποκάλυψη της αλήθειας.
Τώρα, όχι 6 χρόνια μετά», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αντίδραση Βερβεστού για την επιστολή Μητσοτάκη σε Ντογιάκο
Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός, έκανε στην «Εφημερίδα των Συντακτών.» την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την επιστολή Μητσοτάκη:
«Η λειτουργία της Δικαιοσύνης και ο τρόπος απονομής της προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον νόμο. Οπου ο νομοθέτης, συνταγματικός ή κοινός, ήθελε τη διαδικαστική παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας, το προέβλεψε ρητώς. Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού με την αποστολή επιστολής προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με την οποία, επί της ουσίας, προτείνονται συγκεκριμένες ενέργειες ως προς την ποινική έρευνα για το πρόσφατο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα, δεν προβλέπεται από τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και εγείρει ζητήματα διάκρισης εξουσιών.
Λαμβανομένου υπόψη δε, του μείζονος εθνικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος του θέματος στο οποίο αναφέρεται και στον χρόνο που εκδηλώθηκε, εύλογα δημιουργεί ερωτήματα για την τελολογία της. Η Δικαιοσύνη οφείλει απερίσπαστη να πράξει το καθήκον της, σύμφωνα με τον νόμο στο όνομα του ελληνικού λαού, χωρίς να επηρεάζεται από οποιαδήποτε κατεύθυνση, προβαίνοντας σε όλες τις καθορισμένες εκ του νόμου ενέργειες που θα οδηγήσουν με πληρότητα και σε εύλογο χρόνο στη δικαστική διερεύνηση του τραγικού δυστυχήματος».
Η επιστολή Μητσοτάκη σε Ντογιάκο για τα Τέμπη
Υπενθυμίζεται ότι επιστολή στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο απέστειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσον αφορά στις έρευνες για την εθνική τραγωδία που διαδραματίστηκε στα Τέμπη, με τον θάνατο 57 ανθρώπων. «Ζητώ εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης την προτεραιοποίηση των σχετικών υποθέσεων και την ανάθεσή τους, εφόσον το κρίνετε, στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο», τονίζει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή ο κ. Μητσοτάκης.
Ολόκληρη η επιστολή:
«Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, αποτελεί εύλογο και δίκαιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας να υπάρξει άμεση και σε βάθος διαλεύκανση όλων των ποινικών υποθέσεων που σχετίζονται με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Προς τούτο, το εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης στην προτεραιοποίηση των σχετικών υποθέσεων και την ανάθεσή τους, εφόσον το κρίνετε στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο.
Ειδικότερα σε σχέση με την ποινική αξιολόγηση συστημικών σφαλμάτων στον τομέα των σιδηροδρόμων ακόμα περιλαμβανομένης και της τυχόν καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της απαιτούμενης τεχνολογικής αναβάθμισης των σχετικών υποδομών, παρακαλώ να προχωρήσετε ανεξάρτητα από την πρόοδο των εργασιών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει οριστεί για να προβεί στην αποτίμησή τους από τη διοικητική και τεχνική άποψη.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής κόμμα αυτονοήτως θα κοινοποιηθεί στις αγγελικές αρχές που διεξάγουν την έρευνα το πόρισμα της για να καταστεί μέρος της δικογραφίας».
Παρέμβαση Βασιλικής Θάνου για την επιστολή Μητσοτάκη σε Ντογιάκο
Η επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Ισίδωρο Ντογιάκο για τα Τέμπη την Δευτέρα (6/3), προκάλεσε την ηχηρή παρέμβαση της πρώην υπηρεσιακής πρωθυπουργού και πρώην πρόεδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου. Χαρακτηρίζει «παραβίαση της Συνταγματικής αρχής της διάκρισης των εξουσιών», την επιστολή, που έστειλε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την οποία ουσιαστικά παρεμβαίνει στον τρόπο που θα πρέπει να κινηθεί η έρευνα για το φονικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Η πρώην Πρόεδρος Αρείου Πάγου επισημαίνει ότι, οι δικαστικές αρχές «οφείλουν να διενεργούν τις κατά τους νόμους απαιτούμενες ενέργειες, ανεξάρτητα από προτροπές και υποδείξεις οποιουδήποτε».
Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή:
«Οι δικαστικές αρχές είναι οι μόνες αρμόδιες σύμφωνα με το Σύνταγμα και το νόμο για να κρίνουν ποιοι και κατά πόσο ευθύνονται για την τραγωδία των Τεμπών.
Η συγκρότηση και ενεργοποίηση οποιασδήποτε Επιτροπής και η σύνταξη πορίσματος για την υπόθεση αυτή παραβιάζει το Σύνταγμα και συνιστά καταφανή προσπάθεια επηρεασμού της δικαστικής κρίσης.
Επίσης παραβίαση της Συνταγματικής αρχής της διάκρισης των εξουσιών αποτελεί η σημερινή επιστολή – υπόδειξη του προέδρου της εκτελεστικής εξουσίας - πρωθυπουργού προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για ανάθεση σε ανακριτή Εφέτη και συνέχιση της ποινικής έρευνας παράλληλα με την έρευνα της διορισθείσας από την κυβέρνηση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, της οποίας το πόρισμα θα καταστεί μέρος της δικογραφίας.
Οι δικαστικές αρχές οφείλουν να διενεργούν τις κατά τους νόμους απαιτούμενες ενέργειες, ανεξάρτητα από προτροπές και υποδείξεις οποιουδήποτε».
Έρευνα από την Οικονομική Εισαγγελία
Τέσσερις συμβάσεις που υπογράφηκαν το διάστημα 2005-2015 και αφορούν έργα εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου ερευνά εδώ και μήνες ο Οικονομικός Εισαγγελέας ο οποίος αναζητά ποινικές ευθύνες κρατικών αξιωματούχων από την ΕΡΓΟΣΕ, ως αναθέτουσας αρχής, αλλά και ιδιωτών από την πλευρά των εργοληπτών.
Η έρευνα αναζητά το ενδεχόμενο διάπραξης σοβαρότατων αδικημάτων όπως αυτό της απιστίας και ηθικής αυτουργίας σε αυτήν, από τις ανολοκλήρωτες συμβάσεις, τις ανανεώσεις και όλες τις κωλυσιεργίες που ουσιαστικά άφησαν ανεκτέλεστα μία σειρά από έργα.
Οι τέσσερις συμβάσεις αποτελούν ένα μέρος από το πλέγμα αναθέσεων που έχουν γίνει για υποδομές και μέτρα για την ασφάλεια της γραμμής.
Στο στόχαστρο της Οικονομικής Εισαγγελίας έχουν τεθεί:
1. Μία σύμβαση του 2005 που σχετίζεται σε εργασίες σηματοδότησης του εθνικού δικτύου
2. Δύο συμβάσεις του 2013 που αφορούν έργα ολοκλήρωσης και
3. Μία σύμβαση του 2015 που αφορά το σύστημα τηλεδιοίκησης ETCS
Οι συμβάσεις αφορούν διαφορετικά τμήματα του δικτύου.
Για την σύμβαση 717 που ήρθε στην επικαιρότητα καθώς αφορά την τηλεδιοίκηση όπως και τις επεκτάσεις ή ανανεώσεις της, με αρχή το έτος 2014, η Οικονομική Εισαγγελία είχε διενεργήσει έρευνα η οποία κατέληξε σε αρχειοθέτηση καθώς δεν προέκυψαν ενδείξεις για τη διάπραξη του ερευνώμενου αδικήματος της απιστίας. Ωστόσο, πριν περίπου έναν χρόνο η δικογραφία ανασύρθηκε από το αρχείο, ενόψει νέων στοιχείων σχετικά με το σκέλος που αφορά τη διάθεση ευρωπαϊκών κονδυλίων, το οποίο ερευνάται πλέον από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Χθες ήταν η επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο. Σήμερα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ζήτησε τη δικογραφία για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο, προ 6ετίας. Την ίδια ώρα η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με ανακοίνωσή της, εξέφρασε αίφνης την ανησυχία της για την «πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας αυτής από εκπροσώπους του πολιτικού συστήματος και την προσπάθειά τους να καταστήσουν μέρος του προβλήματος και την Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη».
Ο Ισίδωρος Ντογιάκος ζητά τη δικογραφία του δυστυχήματος στο Άδενδρο
Τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο το 2017 ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος με παραγγελία του προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκειμένου να διαπιστώσει αν είχαν διαπραχθεί αδικήματα από υπηρεσιακούς ή άλλους παράγοντες, σχετικά με την τότε κατάσταση του δικτύου.
Σύμφωνα με δικαστικές διαρροές, ο Ισίδωρος Ντογιάκος θα μελετήσει τη δικογραφία και θα εξετάσει αν ανοίξει νέα έρευνα για το τραγικό συμβάν του 2017.
Το δυστύχημα είχε γίνει στις 13 Μαΐου 2017, όταν το απογευματινό Intercity από Αθήνα εκτροχιάστηκε έξω από το Άδενδρο, ένα χωριό κοντά στη Θεσσαλονίκη. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν. Το τρένο σύρθηκε για περίπου 250 μέτρα, ενώ η μηχανή αποκόπηκε και προσέκρουσε με δύναμη πάνω σε παρακείμενο κτίσμα.
Ένας μηχανοδηγός παραπέμφθηκε σε δίκη ως υπεύθυνος του δυστυχήματος αλλά τελικά αθωώθηκε. Συγκεκριμένα, στις 10.10.2022 το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης αθώωσε τον μηχανοδηγό, ενώ το μοναδικό αδίκημα που ερευνήθηκε ήταν η ανθρωποκτονία εξ αμελείας.
Μετά το δυστύχημα έξω από το Άδενδρο τρία υπηρεσιακά στελέχη του σιδηροδρόμου παρέδωσαν σε οκτώ σελίδες μια «προκαταρκτική έκθεση εκτίμησης». Το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι έφταιγε ο μηχανοδηγός, που είχε αναπτύξει πολύ μεγάλη ταχύτητα. Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι το δυστύχημα οφειλόταν σε ανθρώπινο λάθος:
«Η επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα στοιχεία και με την επιφύλαξη των επιπλέον στοιχείων που ενδεχομένως να προκύψουν όσον αφορά στην έκταση και το μέγεθος των ζημιών, εκτιμά ότι το αίτιο εκτροχίασης της αμαξοστοιχίας 58 είναι η ταχύτητα που είχε αναπτύξει». Από την ανάλυση του ταχογράφου του τρένου, που έκανε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προέκυψε ότι την ώρα του εκτροχιασμού η ταχύτητα του τρένου ήταν 144 χλμ/ώρα, ενώ στο συγκεκριμένο σημείο το επιτρεπόμενο όριο είναι τα 60 χλμ/ώρα».
Η ανησυχία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι παρακολουθεί με ανησυχία την πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας των Τεμπών, «από εκπροσώπους του πολιτικού συστήματος και την προσπάθειά τους να καταστήσουν μέρος του προβλήματος και την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη».
Ακόμη, η ΕΔΕ διαβεβαιώνει ότι οι δικαστικοί λειτουργοί θα πράξουν το καθήκον τους με ευσυνειδησία.
Η ανακοίνωσης της ΕΔΕ αναφέρει:
«Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, σεβόμενη τη μνήμη των θυμάτων της ανείπωτης τραγωδίας στα Τέμπη και την οδύνη των οικείων τους, παρακολουθεί με ανησυχία την πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας αυτής από εκπροσώπους του πολιτικού συστήματος και την προσπάθειά τους να καταστήσουν μέρος του προβλήματος και την Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.
Διαβεβαιώνουμε, ότι οι Έλληνες Δικαστικοί Λειτουργοί θα πράξουν το καθήκον τους με ευσυνειδησία, όπως πράττουν μέχρι σήμερα, αυστηρά στα πλαίσια της ανεξάρτητης λειτουργίας τους, με τις προβλεπόμενες εγγυητικές της ανεξαρτησίας αυτής διαδικασίες και εντός του πλαισίου, που καθορίζουν το Σύνταγμα και οι Νόμοι της Ελληνικής Πολιτείας».
Αντίδραση από μέλη της Ένωσης Δικαστών
Η επιστολή του Πρωθυπουργού συνιστά ευθεία παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών και έμμεση υπονόμευση του κύρους της Δικαιοσύνης, αναφέρουν μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων σε ανακοίνωσή τους. Αναλυτικά:
«Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε χθες την με Α.Π. 1204/06.03.2023 επιστολή του Πρωθυπουργού προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Με την επιστολή αυτή ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Ανώτατο Εισαγγελέα: α) του υποδεικνύει την ανάγκη για άμεση διαλεύκανση «όλων των ποινικών υποθέσεων που σχετίζονται με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη» και την προτεραιοποίησή τους, β) ζητά την ανάθεση των υποθέσεων «στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο» και γ) τον ενημερώνει ότι το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει οριστεί θα κοινοποιηθεί στις εισαγγελικές αρχές «για να καταστεί μέρος της δικογραφίας».
Θεωρούμε ότι η ως άνω επιστολή του Πρωθυπουργού συνιστά ευθεία παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών και έμμεση υπονόμευση του κύρους της Δικαιοσύνης καθώς: α) η αναφορά του πρωθυπουργού σε πλήθος ποινικών υποθέσεων, εύλογα δημιουργεί την εντύπωση, ότι αποτελεί έμμεση πρόταση προς τον Εισαγγελέα του ΑΠ να διατάξει το χωρισμό της υπόθεσης του σιδηροδρομικού δυστυχήματος σε επιμέρους περισσότερες, β) το αίτημα για ανάθεση των υποθέσεων στο υψηλότερο ανακριτικό επίπεδο, συνιστά έμμεσο αίτημα διορισμού ειδικού εφέτη ανακριτή από τον Εισαγγελέα του ΑΠ, αρμοδιότητα η οποία ανήκει όμως στην ολομέλεια του αρμόδιου Εφετείου κατ΄ άρθρο 28 ΚΠΔ, γ) η υπόμνηση ότι το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων θα πρέπει να αποτελέσει μέρος της ποινικής δικογραφίας, συνιστά προκαταβολική παρέμβαση στο έργο και την ταχύτητα διενέργειας της εκκρεμούς κύριας ανάκρισης.
Αξίζει να επισημάνουμε ότι η άλλοτε ισχύσασα αρμοδιότητα του Υπουργού Δικαιοσύνης (ποτέ όμως του Πρωθυπουργού) να μπορεί “να ζητήσει από τον Εισαγγελέα του ΑΠ να παραγγείλει τη διενέργεια ανάκρισης και την εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο κατ` απόλυτη προτεραιότητα” (άρθρο 30παρ.3 παλαιού Κώδικα Ποινικής Δικονομίας), έχει καταργηθεί. Ως εκ τούτου, τα όσα αναφέρονται από τον επικεφαλής της Εκτελεστικής Εξουσίας στην ως άνω επιστολή, που δεν ενεργεί με την ιδιότητα του πολίτη, στερούνται νομιμοποιητικής βάσης, ταυτόχρονα δε πλήττουν την εικόνα και το κύρος της Δικαιοσύνης, που φέρεται ως να δέχεται ευθείες παραγγελίες από τον Πρωθυπουργό!
Το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που ασκείται για άλλη μια φορά στην τέχνη της επιλεκτικής σιωπής, οφείλει να αντιδράσει άμεσα -όπως πράτταμε κι εμείς ως προεδρείο, όποτε πρωθυπουργοί ή υπουργοί κυβερνήσεων υπερέβαιναν τα εσκαμμένα – και αφενός να επισημάνει στον Πρωθυπουργό, αφετέρου να ενημερώσει τους πολίτες της χώρας μας, ότι η Δικαιοσύνη ούτε χρειάζεται, ούτε καλοδέχεται τις υποδείξεις».
Την ανακοίνωση υπογράφουν τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων:
Χριστόφορος Σεβαστίδης , ΔΝ Εφέτης,
Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Εφέτης,
Παντελής Μποροδήμος, Πρωτοδίκης
Μιχάλης Τσέφας, Πρόεδρος Πρωτοδικών
Ιωάννης Ασπρογέρακας, Πρόεδρος Πρωτοδικών
Έφη Κώστα, Ειρηνοδίκης
ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί ο κ. Ντογιάκος δεν έχει ερευνήσει 11 ατυχήματα από το 2020 έως το 2023, αλλά και στα γραφεία ΟΣΕ- ΕΡΓΟΣΕ
«Οι έρευνες της Δικαιοσύνης πρέπει να ρίξουν φως στην αλήθεια που αναζητούν αυτή τη στιγμή τα θύματα, οι οικογένειές τους και η ελληνική κοινωνία», αναφέρει από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση που εξέδωσε.
«Ο κ. Ντογιάκος διέταξε έρευνα για το δυστύχημα του 2017 στο Άδενδρο. Ασφαλώς και να γίνει», συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Ελπίζουμε να επιδείξει την ίδια επιμέλεια και να διατάξει αντίστοιχες έρευνες και για τα 11 σιδηροδρομικά ατυχήματα από το 2020 έως το 2023».
«Ταυτόχρονα διερωτόμαστε γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει μεριμνήσει προκειμένου να γίνουν επιτόπιες έρευνες στα γραφεία στην Αθήνα του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ και της εταιρίας Hellenic Train προκειμένου να κατασχεθεί κάθε έγγραφο, αλληλογραφία, εξώδικο, ηχογραφημένες συνομιλίες και κάθε στοιχείο που είναι κρίσιμο για την αποκάλυψη της αλήθειας.
Τώρα, όχι 6 χρόνια μετά», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αντίδραση Βερβεστού για την επιστολή Μητσοτάκη σε Ντογιάκο
Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός, έκανε στην «Εφημερίδα των Συντακτών.» την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την επιστολή Μητσοτάκη:
«Η λειτουργία της Δικαιοσύνης και ο τρόπος απονομής της προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον νόμο. Οπου ο νομοθέτης, συνταγματικός ή κοινός, ήθελε τη διαδικαστική παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας, το προέβλεψε ρητώς. Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού με την αποστολή επιστολής προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με την οποία, επί της ουσίας, προτείνονται συγκεκριμένες ενέργειες ως προς την ποινική έρευνα για το πρόσφατο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα, δεν προβλέπεται από τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και εγείρει ζητήματα διάκρισης εξουσιών.
Λαμβανομένου υπόψη δε, του μείζονος εθνικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος του θέματος στο οποίο αναφέρεται και στον χρόνο που εκδηλώθηκε, εύλογα δημιουργεί ερωτήματα για την τελολογία της. Η Δικαιοσύνη οφείλει απερίσπαστη να πράξει το καθήκον της, σύμφωνα με τον νόμο στο όνομα του ελληνικού λαού, χωρίς να επηρεάζεται από οποιαδήποτε κατεύθυνση, προβαίνοντας σε όλες τις καθορισμένες εκ του νόμου ενέργειες που θα οδηγήσουν με πληρότητα και σε εύλογο χρόνο στη δικαστική διερεύνηση του τραγικού δυστυχήματος».
Η επιστολή Μητσοτάκη σε Ντογιάκο για τα Τέμπη
Υπενθυμίζεται ότι επιστολή στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο απέστειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσον αφορά στις έρευνες για την εθνική τραγωδία που διαδραματίστηκε στα Τέμπη, με τον θάνατο 57 ανθρώπων. «Ζητώ εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης την προτεραιοποίηση των σχετικών υποθέσεων και την ανάθεσή τους, εφόσον το κρίνετε, στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο», τονίζει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή ο κ. Μητσοτάκης.
Ολόκληρη η επιστολή:
«Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, αποτελεί εύλογο και δίκαιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας να υπάρξει άμεση και σε βάθος διαλεύκανση όλων των ποινικών υποθέσεων που σχετίζονται με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Προς τούτο, το εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης στην προτεραιοποίηση των σχετικών υποθέσεων και την ανάθεσή τους, εφόσον το κρίνετε στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο.
Ειδικότερα σε σχέση με την ποινική αξιολόγηση συστημικών σφαλμάτων στον τομέα των σιδηροδρόμων ακόμα περιλαμβανομένης και της τυχόν καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της απαιτούμενης τεχνολογικής αναβάθμισης των σχετικών υποδομών, παρακαλώ να προχωρήσετε ανεξάρτητα από την πρόοδο των εργασιών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει οριστεί για να προβεί στην αποτίμησή τους από τη διοικητική και τεχνική άποψη.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής κόμμα αυτονοήτως θα κοινοποιηθεί στις αγγελικές αρχές που διεξάγουν την έρευνα το πόρισμα της για να καταστεί μέρος της δικογραφίας».
Παρέμβαση Βασιλικής Θάνου για την επιστολή Μητσοτάκη σε Ντογιάκο
Η επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Ισίδωρο Ντογιάκο για τα Τέμπη την Δευτέρα (6/3), προκάλεσε την ηχηρή παρέμβαση της πρώην υπηρεσιακής πρωθυπουργού και πρώην πρόεδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου. Χαρακτηρίζει «παραβίαση της Συνταγματικής αρχής της διάκρισης των εξουσιών», την επιστολή, που έστειλε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την οποία ουσιαστικά παρεμβαίνει στον τρόπο που θα πρέπει να κινηθεί η έρευνα για το φονικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Η πρώην Πρόεδρος Αρείου Πάγου επισημαίνει ότι, οι δικαστικές αρχές «οφείλουν να διενεργούν τις κατά τους νόμους απαιτούμενες ενέργειες, ανεξάρτητα από προτροπές και υποδείξεις οποιουδήποτε».
Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή:
«Οι δικαστικές αρχές είναι οι μόνες αρμόδιες σύμφωνα με το Σύνταγμα και το νόμο για να κρίνουν ποιοι και κατά πόσο ευθύνονται για την τραγωδία των Τεμπών.
Η συγκρότηση και ενεργοποίηση οποιασδήποτε Επιτροπής και η σύνταξη πορίσματος για την υπόθεση αυτή παραβιάζει το Σύνταγμα και συνιστά καταφανή προσπάθεια επηρεασμού της δικαστικής κρίσης.
Επίσης παραβίαση της Συνταγματικής αρχής της διάκρισης των εξουσιών αποτελεί η σημερινή επιστολή – υπόδειξη του προέδρου της εκτελεστικής εξουσίας - πρωθυπουργού προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για ανάθεση σε ανακριτή Εφέτη και συνέχιση της ποινικής έρευνας παράλληλα με την έρευνα της διορισθείσας από την κυβέρνηση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, της οποίας το πόρισμα θα καταστεί μέρος της δικογραφίας.
Οι δικαστικές αρχές οφείλουν να διενεργούν τις κατά τους νόμους απαιτούμενες ενέργειες, ανεξάρτητα από προτροπές και υποδείξεις οποιουδήποτε».
Έρευνα από την Οικονομική Εισαγγελία
Τέσσερις συμβάσεις που υπογράφηκαν το διάστημα 2005-2015 και αφορούν έργα εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου ερευνά εδώ και μήνες ο Οικονομικός Εισαγγελέας ο οποίος αναζητά ποινικές ευθύνες κρατικών αξιωματούχων από την ΕΡΓΟΣΕ, ως αναθέτουσας αρχής, αλλά και ιδιωτών από την πλευρά των εργοληπτών.
Η έρευνα αναζητά το ενδεχόμενο διάπραξης σοβαρότατων αδικημάτων όπως αυτό της απιστίας και ηθικής αυτουργίας σε αυτήν, από τις ανολοκλήρωτες συμβάσεις, τις ανανεώσεις και όλες τις κωλυσιεργίες που ουσιαστικά άφησαν ανεκτέλεστα μία σειρά από έργα.
Οι τέσσερις συμβάσεις αποτελούν ένα μέρος από το πλέγμα αναθέσεων που έχουν γίνει για υποδομές και μέτρα για την ασφάλεια της γραμμής.
Στο στόχαστρο της Οικονομικής Εισαγγελίας έχουν τεθεί:
1. Μία σύμβαση του 2005 που σχετίζεται σε εργασίες σηματοδότησης του εθνικού δικτύου
2. Δύο συμβάσεις του 2013 που αφορούν έργα ολοκλήρωσης και
3. Μία σύμβαση του 2015 που αφορά το σύστημα τηλεδιοίκησης ETCS
Οι συμβάσεις αφορούν διαφορετικά τμήματα του δικτύου.
Για την σύμβαση 717 που ήρθε στην επικαιρότητα καθώς αφορά την τηλεδιοίκηση όπως και τις επεκτάσεις ή ανανεώσεις της, με αρχή το έτος 2014, η Οικονομική Εισαγγελία είχε διενεργήσει έρευνα η οποία κατέληξε σε αρχειοθέτηση καθώς δεν προέκυψαν ενδείξεις για τη διάπραξη του ερευνώμενου αδικήματος της απιστίας. Ωστόσο, πριν περίπου έναν χρόνο η δικογραφία ανασύρθηκε από το αρχείο, ενόψει νέων στοιχείων σχετικά με το σκέλος που αφορά τη διάθεση ευρωπαϊκών κονδυλίων, το οποίο ερευνάται πλέον από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου