Τρίτη, Μαρτίου 21, 2023

Ο Ερντογάν έδωσε «πράσινο φως» για τη Φινλανδία...

 



...αφήνει στο κενό τη Σουηδία...
Η Άγκυρα θα επικυρώσει την είσοδο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος, κατά την επίσκεψη του Φινλανδού πρωθυπουργού, Σάουλι Νιινίστο, στην Τουρκία. Ωστόσο, επιμένει να μην κάνει το ίδιο με τη Σουηδία, καθώς θεωρεί ότι δεν έχει ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις ασφαλείας που θέτει η Άγκυρα...

«Όσον αφορά την εκπλήρωση των προϋποθέσεων που θέτει το μνημόνιο συνεννόησης που έχουμε υπογράψει οι τρεις χώρες (Τουρκία, Σουηδία, Φινλανδία), είδαμε ότι η Φινλανδία έχει κάνει ουσιαστικά βήματα», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που πρόσθεσε ότι η Τουρκία «έχει ευαισθησία στα θέματα που αφορούν την ασφάλειά της» και «βάσει τηε προόδου που έχει κάνει η Φινλανδία όσον αφορά το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ, αποφασίσαμε να εκκινήσουμε τη διαδικασία επικύρωσής του στο κοινοβούλιο».

Η δήλωση αυτή σημαίνει ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος να κατατεθεί στο τουρκικό κοινοβούλιο το πρωτόκολλο και να επικυρωθεί, όπου το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) έχει την πλειοψηφία. Η επικύρωση αναμένεται να γίνει πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου.
poster
Για να ενταχθεί μια χώρα στο NATO απαιτεί να επικυρώσουν και οι 30 χώρες μέλη την υποψηφιότητά της. Η Τουρκία και η Ουγγαρία έχουν αντιταχθεί στην ένταξη της Σουηδίας, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία. 

Η Ουγγαρία, για τις επικρίσεις που δέχεται για τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη και τις πιέσεις στον Τύπο. Η Τουρκία κατηγορεί τη Σουηδία ότι δίνει άσυλο σε «τρομοκράτες», όπως χαρακτηρίζει τους Κούρδους η Άγκυρα, ενώ έχει αρνηθεί να εκδώσει στην Τουρκία πρόσωπα που διώκει για ιδεολογικούς λόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου