Την ώρα που ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρουγκμαν, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για ύφεση και πρότεινε τερματισμό της αύξησης των επιτοκίων η Fed των ΗΠΑ, σε διαφορετικό μήκος κύματος, ανακοίνωνε νέα αύξηση φοβούμενη τις πληθωριστικές πιέσεις.
Στην ίδια λογική η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ επαναλάμβανε πως στόχος είναι -μεσοπρόθεσμα- ένας πληθωρισμός γύρω στο 2% κάτι που είναι γνωστό πως απαιτεί νέες αυξήσεις επιτοκίων.
Κίνδυνος ύφεσης
Η τραπεζική αναταραχή στις ΗΠΑ έχει αυξήσει τις πιθανότητες ύφεσης, οπότε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσει να στρίβει τις βίδες στην οικονομία προς το παρόν, δήλωσε ο Πολ Κρουγκμαν (Paul Krugman).
«Όλοι αναρωτιούνται ποιες άλλες νάρκες μπορεί να είναι έτοιμες να εκραγούν», έγραψε ο νομπελίστας οικονομολόγος στη στήλη του στους New York Times την Τρίτη.
Αναφερόταν στην ξαφνική κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, στην εξαγορά της Credit Suisse από την UBS με τη στήριξη της κυβέρνησης και στις αυξανόμενες πιέσεις στην First Republic Bank. Οι φόβοι για περαιτέρω χάος έχουν αναστατώσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές τις τελευταίες ημέρες.
Ο Κρούγκμαν απέρριψε τις «αποκαλυπτικές προειδοποιήσεις για υπερπληθωρισμό και επικείμενη κατάρρευση του δολαρίου», σημειώνοντας ότι οι καταθέτες που αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες συνήθως ανακουφίζουν τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές.
Εξήγησε ότι οι άνθρωποι που μεταφέρουν τα μετρητά τους σε μεγαλύτερες τράπεζες και αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς θα πρέπει να συσφίξουν τις οικονομικές συνθήκες. Οι αυστηρότεροι κανονισμοί και οι αυστηρότερες απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας σημαίνουν ότι τα ιδρύματα αυτά συμμετέχουν σε λιγότερα επιχειρηματικά δάνεια από ό,τι οι μικρές και μεσαίες τράπεζες.
Επιπλέον, ο Κρουγκμαν σημείωσε ότι η απειλή περαιτέρω τραπεζικών εκροών μπορεί να τρομάξει τους δανειστές, ωθώντας τους να δανείζουν χρήματα πιο προσεκτικά.
«Πιθανότατα θα έχουμε μπροστά μας μια σοβαρή μείωση των πιστώσεων», είπε, εξισώνοντας τον οικονομικό αντίκτυπο του αυστηρότερου δανεισμού με την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed.
Προτείνει διάλειμμα από τις αυξήσεις επιτοκίων
«Είναι σαφές ότι ο κίνδυνος ύφεσης έχει αυξηθεί και ο κίνδυνος πληθωρισμού έχει μειωθεί», συνέχισε. Ως εκ τούτου, πρότεινε στη Fed να απέχει από περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων έως ότου οι επιπτώσεις από το τραπεζικό φιάσκο γίνουν σαφέστερες.
Σε απάντηση στον ιστορικό πληθωρισμό, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια από σχεδόν μηδενικά σε πάνω από 4,5%. Οι προβλέψεις από αναλυτές της Wall Street ότι θα εγκρίνει άλλη μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης την Τετάρτη, παρά την τρέχουσα αναταραχή στον τραπεζικό τομέα, επιβεβαιώθηκαν.
Σε αντίθεση με τον Έλον Μασκ, ο Κρούγκμαν δεν έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει την άμεση μείωση των επιτοκίων.
Ο πρώην καθηγητής του Πρίνστον και του ΜΙΤ προειδοποίησε ότι αυτό «θα μπορούσε να μεταδώσει μια αίσθηση πανικού», αν και το να προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις θα σηματοδοτούσε «μια αίσθηση άγνοιας».
Ο Κρούγκμαν εξήρε τους χειρισμούς των ρυθμιστικών αρχών στο τραπεζικό χάος μέχρι στιγμής, ιδίως την ταχεία παρέμβασή τους για την προστασία των καταθετών της SVB και της Signature. Απομάκρυνε επίσης τις ανησυχίες για τους συστημικούς κινδύνους που δημιουργεί το χάος.
«Αυτό δεν μοιάζει με μια πλήρως ανεπτυγμένη χρηματοπιστωτική κρίση», είπε. «Μείνετε συντονισμένοι, όμως».
Ομόφωνη απόφαση για αύξηση των επιτοκίων
Επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις οικονομικών αναλυτών, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε την Τετάρτη αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, τηρώντας επιφυλακτική στάση εν μέσω της ανησυχίας για την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος.
Η απόφαση της Fed ελήφθη ομόφωνα.
Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο εύρος 4,75% έως 5%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006, ενώ αξιωματούχοι της Fed θεωρούν πως θα αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες.
«Γεράκι» και η Λαγκαρντ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ακολουθήσει μια «στιβαρή» προσέγγιση που θα της επιτρέπει να ανταποκρίνεται στους κινδύνους του πληθωρισμού ανάλογα με τις ανάγκες, αλλά και να βοηθά τις χρηματοπιστωτικές αγορές εάν προκύψουν απειλές, σύμφωνα με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ.
«Η επαναφορά του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα είναι αδιαπραγμάτευτη», δήλωσε η ίδια σε συνέδριο παρατηρητών της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη την Τετάρτη. «Θα το πετύχουμε ακολουθώντας μια στιβαρή στρατηγική που εξαρτάται από τα δεδομένα και ενσωματώνει την ετοιμότητα για δράση, αλλά που δεν προχωρά με συμβιβασμούς γύρω από τον πρωταρχικό μας στόχο», συμπλήρωσε σύμφωνα με το Bloomberg.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ βασίστηκε στις παρατηρήσεις που έκανε στους νομοθέτες τη Δευτέρα, υποσχόμενη στήριξη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αν χρειαστεί, αλλά διατηρώντας επίσης σταθερό το βλέμμα στους κινδύνους για τις τιμές των καταναλωτών, για τους οποίους επιμένει ότι δεν έχουν ακόμη δείξει σημάδια διάλυσης εν μέσω της πρόσφατης αναταραχής στις παγκόσμιες αγορές.
«Δεν βλέπουμε σαφείς ενδείξεις ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός τείνει προς τα κάτω», είπε. Ενώ «η πτώση των τιμών της ενέργειας αποδυναμώνει μια βασική κινητήρια δύναμη» των εν λόγω πιέσεων, η κ. Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι «οι αυξανόμενες πιέσεις στις εγχώριες τιμές θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν μέρος αυτής της αποπληθωριστικής ώθησης».
Η πρόεδρος επανέλαβε τη διατύπωση που χρησιμοποιήθηκε κατά την απόφαση της περασμένης εβδομάδας, ότι αν η «βασική γραμμή» της ΕΚΤ διατηρηθεί, τότε η ΕΚΤ θα έχει «έδαφος να καλύψει» στη νομισματική της πολιτική.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος Philip Lane, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, δήλωσε ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός θα πρέπει να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου, αν και επικύρωσε την άποψη της κας Λαγκάρντ για τα επιτόκια.
«Θα συμφωνούσα με τη διατύπωση που χρησιμοποίησε η πρόεδρος - αν η βασική γραμμή διατηρηθεί, οπωσδήποτε υπάρχουν περισσότερα να κάνουμε», είπε. «Αλλά θα έχουμε πολύ χρόνο μεταξύ τώρα και της απόφασης του Μαΐου για να το εξετάσουμε αυτό».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου