Κυριακή, Μαΐου 28, 2023
Εκλογές στην Τουρκία: Σημαντικό προβάδισμα 4-8% δίνουν στον Ερντογάν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις Οι Τούρκοι ψηφίζουν από το πρωί – Στις 19:00 τα εκλογικά αποτελέσματα, όσα πρέπει να γνωρίζετε.
Σπύρος Σιδέρης
Η ώρα της αλήθειας έφτασε για την ανάδειξη του 13ου Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, καθώς από τις 08:00 της Κυριακής 28 Μαΐου, άνοιξαν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που διεξάγονται για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της Τουρκίας.
Σε περισσότερες από 192.214 κάλπες, σε 973 περιφέρειες και 1.094 περιφερειακές εφορευτικές επιτροπές σε όλη τη χώρα, 60.774.565 εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους εντός της Τουρκίας θα ψηφίσουν για την εκλογή του 13ου Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο οποίος θα ηγηθεί της χώρας για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Η ψηφοφορία για τους 3.416.086 Τούρκους πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, ολοκληρώθηκε στις 24 Μαΐου καταγράφοντας νέο ρεκόρ συμμετοχής, με περισσότερους από 1.920.053 να ψηφίζουν στο δεύτερο γύρο, ενώ στον πρώτο είχαν ψηφίσει 1.839.461. Για το λόγο αυτό στήθηκαν εκλογικά κέντρα σε 167 σημεία σε 151 γραφεία αντιπροσώπευσης σε 73 χώρες.
Στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών θα αναμετρηθούν ο νυν Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποψήφιος πρόεδρος της Λαϊκής Συμμαχίας, και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιος πρόεδρος της Εθνικής Συμμαχίας.
Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου, αναμετρώνται για την Προεδρία της Τουρκίας, μετά τον πρώτο γύρο στις 14 Μαΐου όπου κανείς από τους δυο δεν κατάφερε να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία με 50% +1 ψήφο, καθώς ο ηγέτης της Λαϊκής Συμμαχίας έλαβε το 49,52% των ψήφων ενώ ο ηγέτης της Εθνικής Συμμαχίας 44,88%.
Στον πρώτο γύρο, υποψήφιος για Πρόεδρος ήταν και ο Σινάν Ογκάν που έλαβε το 5,17% των ψήφων, ενώ ψήφισε τον Μουχαρέμ Ιντζέ το 0,43%, παρότι είχε αποχωρήσει από την κούρσα της διεκδίκησης της Προεδρίας.
Ενώ πριν τον πρώτο γύρο σχεδόν το σύνολο των δημοσκοπήσεων έδινε νικητή τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τελικά κέρδισε ο Ερντογάν και μόνο για το 0,48% των ψήφων δεν κατάφερε να κερδίσει από τον πρώτο γύρο.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, δίνουν ως απόλυτο φαβορί τον Πρόεδρο Ερντογάν, με διαφορά από 8 έως 4% από τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Οι Τούρκοι λένε ότι η ελπίδα είναι «το ψωμί των φτωχών» όπως και οι ελπίδες για τον Κιλιτσντάρογλου που είναι φτωχές για να κερδίσει, παρόλο που η εκστρατεία του στον πρώτο γύρο αφορούσε τις τιμές σε ψωμί, κρεμμύδια και πατάτες και την φτώχια των πολιτών.
Οι εκλογές στην Τουρκία, χαρακτηρίστηκαν από μια στροφή προς τον εθνικισμό, καθώς τα εθνικιστικά κόμματα έλαβαν το 25% των ψήφων, τόσο στις βουλευτικές όσο και τις προεδρικές εκλογές.
Η οικονομία που αιωρείται ως Δαμόκλειος Σπάθη πάνω από τον επόμενο Πρόεδρο, δεν απασχόλησε τόσο τον προεκλογικό αγώνα, όσο το μεταναστευτικό, η τρομοκρατία και η ανεξάρτητη πορεία της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή.
Για το λόγο αυτό ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σκλήρυνε τη ρητορική του έναντι των προσφύγων και μεταναστών, ενώ υπέγραψε και ένα αμφιλεγόμενο πρωτόκολλο συνεργασίας με τον ηγέτη του εθνικιστικού Κόμματος της Νίκης, που προκάλεσε αντιδράσεις στην Συμμαχία Εργασίας και Ελευθερίας, όπου συμμετέχουν το κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) και το Κόμμα της Πράσινης Αριστεράς που έλαβε το 10,55% και στήριξε τον Κιλιτσντάρογλου στον πρώτο γύρο.
Τελικά η Συμμαχία Εργασίας και Ελευθερίας, κάλεσε τους ψηφοφόρους της να προσέλθουν στις κάλπες και να καταψηφίσουν τον Ερντογάν, ενώ και το εθνικιστικό κόμμα της Νίκης θα στηρίξει επίσης τον υποψήφιο της Εθνικής Συμμαχίας.
Βέβαια το ερώτημα είναι αν θα πάνε οι Κούρδοι να ψηφίσουν στο δεύτερο γύρο, μετά την εθνικιστική στροφή του Κιλιτσντάρογλου.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τον δεύτερο γύρο εξασφάλισε την στήριξη του τρίτου υποψήφιου Σινάν Ογκάν, ο οποίος όμως δεν έχει κάποιο κόμμα από πίσω του. Επίσης κέρδισε την υποστήριξη και από κάποια άλλα μικρότερα κόμματα, ενώ υπήρξαν και μετακινήσεις από στελέχη του Κόμματους του Μέλλοντος του Αχμέτ Νταβούτογλου και του Καλού Κόμματους της Μεράλ Ακσενέρ.
Ιδιαίτερη σημασία δίνουν και τα δυο επιτελεία στην συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες, κάτι που θα καθορίσει εν πολλοίς το αποτέλεσμα των εκλογών στο δεύτερο γύρο, όπως λένε.
Η Εθνική Συμμαχία έχει χαρακτηρίσει το δεύτερο γύρο ως δημοψήφισμα για το Προεδρικό Σύστημα σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει όσους δεν συμπαθούν τον Ερντογάν, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος μιλάει για σταθερότητα, μετά και την πλειοψηφία που κέρδισε στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση στις βουλευτικές εκλογές.
Η διαδικασία
Οι πολίτες που θα προσέλθουν στις κάλπες θα ταυτοποιούνται με ένα από τα επίσημα έγγραφα που φέρουν τον αριθμό ταυτότητας της Τουρκικής Δημοκρατίας, με φωτογραφία που να αποκαλύπτει την ταυτότητα χωρίς καμία αμφιβολία.
Θα απαγορεύεται η είσοδος στο εκλογικό κέντρο με συσκευές καταγραφής εικόνας ή επικοινωνίας, όπως κινητά τηλέφωνα, φωτογραφικές μηχανές ή κινηματογραφικές μηχανές. Οι συσκευές αυτές θα πρέπει να παραμένουν στο εκλογικό τμήμα για να επιστραφούν μετά το πέρας της διαδικασίας ψηφοφορίας.
Ο ψηφοφόρος θα βάλει το ψηφοδέλτιο στο φάκελο και θα το ρίξει στην κάλπη αφού επιλέξει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μεταξύ των υποψηφίων προέδρων στο ψηφοδέλτιο.
Μετά το πέρας της διαδικασίας ψηφοφορίας, οι ψήφοι θα καταμετρηθούν και θα αναλυθούν.
Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν γύρω στις 19:00 όπως ανακοίνωσαν από το Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς θα καταμετρηθεί μόνο ένα ψηφοδέλτιο με δυο υποψήφιους.
Σε αυτές τις εκλογές θα στηθούν επίσης κινητές κάλπες για τους ψηφοφόρους που είναι κατάκοιτοι λόγω ασθένειας ή αναπηρίας. Οι εν λόγω ψηφοφόροι θα μπορούν να ψηφίσουν σε κινητές κάλπες.
Επιπλέον, οι ψηφοφόροι με προβλήματα όρασης θα μπορέσουν να ψηφίσουν με το πρότυπο που ετοιμάστηκε γι' αυτούς για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές, όπως εφαρμόστηκε στις εκλογές της 14ης Μαΐου.
Σύμφωνα με το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο τα παραβάν θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψηφοφορίας και η απόλυτα ελεύθερη ψήφος των ψηφοφόρων και να μην επιτρέπεται καμία επιτήρηση από έξω.
Τα κομματικά μέλη της εφορευτικής επιτροπής, οι υποψήφιοι και οι παρατηρητές δεν πρέπει να φέρουν σήμα, έμβλημα ή οποιοδήποτε άλλο σημείο που να υποδηλώνει την κομματική τους ένταξη.
Πριν από την ανάληψη των καθηκόντων τους, ο πρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής ψηφοφορίας δίνουν πρώτα όρκο ενώπιον των παρευρισκομένων στο εκλογικό τμήμα και ελέγχουν ότι η κάλπη είναι άδεια.
Ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής τηρεί την τάξη στο εκλογικό τμήμα. Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στο χώρο του εκλογικού τμήματος δεν πρέπει να είναι τέτοιας φύσης ώστε να εμποδίζουν τους ψηφοφόρους να παρακολουθούν τις διαδικασίες του εκλογικού τμήματος.
Οι έγκυες γυναίκες, οι ασθενείς, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι ηλικιωμένοι θα έχουν προτεραιότητα κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας.
Κανείς δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνει, να υποδεικνύει ή να συμβουλεύει τον ψηφοφόρο σχετικά με την ψήφο του στο εκλογικό τμήμα. Οι ψηφοφόροι θα αποχωρούν από το εκλογικό τμήμα μετά την ψηφοφορία.
Άκυρα ψηφοδέτια
Κάθε ψηφοδέλτιο που δεν φέρει τη σφραγίδα «Ναι» ή «Προτίμηση» ή που φέρει τη σφραγίδα για περισσότερους από έναν υποψηφίους είναι άκυρο.
Το σκίσιμο του ψηφοδελτίου με τρόπο που να διαταράσσεται η ακεραιότητα του ψηφοδελτίου, η εκτύπωση οποιουδήποτε ειδικού σήματος, ονόματος, σφραγίδας υπογραφής ή δακτυλικού αποτυπώματος στο ψηφοδέλτιο εκτός της σφραγίδας ή αντί της σφραγίδας θα καταστήσει επίσης την ψήφο άκυρη.
Επιπλέον, η ψήφος θα είναι επίσης άκυρη εάν το ψηφοδέλτιο είναι μουτζουρωμένο, γδαρμένο ή σημαδεμένο με εμφανή τρόπο ή εάν αφαιρεθεί από το φάκελο οποιαδήποτε ουσία με σκοπό το σημάδεμα.
Απαγορεύσεις κατά την ημέρα των εκλογών
Στο πλαίσιο των εκλογικών απαγορεύσεων, την Κυριακή δεν θα πωλούνται αλκοολούχα ποτά από τις 06:00 έως τις 24:00, ενώ θα απαγορεύεται το σερβίρισμα και η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε δημόσιους χώρους. Οι χώροι ψυχαγωγίας θα παραμείνουν κλειστοί κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, ενώ στα εστιατόρια που είναι χώροι ψυχαγωγίας μπορεί να σερβιριστεί μόνο φαγητό.
Δεν επιτρέπεται η οπλοφορία σε κανέναν άλλον εκτός από εκείνους που είναι υπεύθυνοι για την προστασία της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης.
Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί και τα κάθε είδους ραδιοτηλεοπτικά όργανα δεν θα μεταδίδουν ειδήσεις, προβλέψεις και σχόλια σχετικά με τις εκλογές και τα εκλογικά αποτελέσματα μέχρι τις 18:00 της ημέρας των εκλογών. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί και τα κάθε είδους ραδιοτηλεοπτικά όργανα μπορούν να μεταδίδουν μόνο ειδήσεις και ανακοινώσεις που θα εκδοθούν από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (ΑΕΣ) μεταξύ 18:00-21:00.
Την ημέρα των εκλογών, όλες οι εκπομπές θα είναι ελεύθερες μετά τις 21.00, αλλά αν το ΑΕΣ το κρίνει απαραίτητο, μπορεί να αποφασίσει να εκπέμψει εκπομπές πριν από τις 21:00.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου