Κυριακή, Μαΐου 28, 2023

Μαρία Καρακλιούμη (RASS): Οι δεύτερες κάλπες θα δείξουν αν οι πρώτες ήταν εκτονωτικού χαρακτήρα από τον εγκλεισμό ή αρχή μιας νέας μεγάλης πολιτικής αλλαγής – Υπερεκτιμήθηκε η επίδοση του ΠΑΣΟΚ

 

Τη διαφωνία της με την εκτίμηση ότι την 25η Ιουνίου θα έχουμε «χαλαρή ψήφο» εκφράζει η πολιτική αναλύτρια της εταιρείας RASS, Μαρία Καρακλιούμη, καθώς, όπως λέει, διακυβεύονται πολύ περισσότερα από όσα νομίζουμε.

«Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου θα αποκαλύψουν και τον τρόπο που ψηφίσαμε πριν λίγες ημέρες. Θα μας δώσουν να κατανοήσουμε αν οι πρώτες εκλογές μετά τον εγκλεισμό λειτούργησαν απλά εκτονωτικά ή ήταν η απαρχή μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής» εκτιμά, μιλώντας στο ethnos.gr. 

Όπως εξηγεί η ίδια, για τη ΝΔ είναι καθοριστική η επίδοση του 40% καθώς μόνον έτσι θα λάβει το πλήρες bonus των 50 κοινοβουλευτικών εδρών ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ η αύξηση του 20% είναι υπαρξιακό ζήτημα.

Την ίδια ώρα η κ. Καρακλιούμη θεωρεί ότι η εκλογική υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν οφείλεται μόνον στο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής αλλά στην αδυναμία του να χτίσει σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Εκτιμά τέλος ότι η προσπάθειά της ΝΔ να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, θα περιορίσει τους ενοίκους στη δεξιά μεσοτοιχία στις δεύτερες εκλογές.

Εκλογές 2023: «Δεν θα υπάρξει χαλαρή ψήφος»
Γιατί έχασε με τόση μεγάλη διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ και άγγιξε την αυτοδυναμία η ΝΔ ακόμη και με το σύστημα της απλής αναλογικής; Τι ήταν αυτό που έκανε την διαφορά τόσο πολιτικά όσο και επικοινωνιακά.

Οι εκλογές της Κυριακής ήταν κατά τη γνώμη μου δημοψηφισματικού χαρακτήρα. Αναμετρήθηκαν δύο προτάσεις: εκείνη της «αυτοδύναμης μονοκομματικής κυβέρνησης» και εκείνη της «πολυκομματικής κυβέρνησης συνεργασίας». Φαίνεται να κέρδισε η πρώτη και οι συνειρμοί που δημιουργεί στους πολίτες, δηλαδή, της πολιτικής σταθερότητας και του αποκλειστικού δικαιώματος ενός κόμματος να καθορίζει τις τύχες μας. Θα έλεγα ότι κέρδισε η σταθερότητα έναντι της αβεβαιότητας.

Η εκλογική υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ δε νομίζω πως οφείλεται μόνον στο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής αλλά στην αδυναμία του να χτίσει σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Το κόμμα που γιγαντώθηκε με το σύνθημα «με ένα νόμο και ένα άρθρο» δε φάνηκε να έκανε προσπάθεια να δημιουργήσει κοινωνικά ερείσματα μέσα από έναν δομημένο πολιτικό λόγο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χυδαία επίθεση της influencer Μπούκλας 99 στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Τσίπρας πήγε για “ράμματα” μετά το αποτέλεσμα»

Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου; Μια χαλαρή ψήφος μπορεί να αποσυσπειρώσει τη Νέα Δημοκρατία δεδομένου και ότι θα υπάρχει και λίστα για τους βουλευτές;

Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου θα αποκαλύψουν και τον τρόπο που ψηφίσαμε πριν λίγες ημέρες. Θα μας δώσουν να κατανοήσουμε αν οι πρώτες εκλογές μετά τον εγκλεισμό λειτούργησαν απλά εκτονωτικά ή ήταν η απαρχή μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής.

Δεν θεωρώ ότι την 25η Ιουνίου θα έχουμε «χαλαρή ψήφο» καθώς διακυβεύονται πολύ περισσότερα από όσα νομίζουμε. Για την ΝΔ είναι καθοριστική η επίδοση του 40% καθώς μόνον έτσι θα λάβει το πλήρες bonus των 50 κοινοβουλευτικών εδρών, για το ΣΥΡΙΖΑ η αύξηση του 20% είναι υπαρξιακό ζήτημα.

Χωρίς αμφιβολία όμως, τον τόνο θα δώσει ο βαθμός κινητοποίησης των υποψηφίων βουλευτών που βρίσκονται στο μεταίχμιο της εκλογής.

«Οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά το ενδιαφέρον στοιχείο των επόμενων εκλογών»
Από την άλλη, εκτιμάτε ότι θα δώσουν οι πολίτες μια ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ να πλασαριστεί ως αξιωματική αντιπολίτευση ή θα συγκρατήσει τις δυνάμεις του ο ΣΥΡΙΖΑ;

Οι εξελίξεις στην ευρύτερη Κεντροαριστερά είναι νομίζω το ενδιαφέρον στοιχείο των εκλογών του Ιουνίου. Οι συσχετισμοί που θα προκύψουν, θα υποδείξουν και το μέλλον του ιδεολογικού αυτού χώρου. Χωρίς αμφιβολία ηττήθηκε το πολιτικό αισθητικό πρότυπο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν αναδείχθηκε και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Απλώς στο πλαίσιο συρρίκνωσης του ΣΥΡΙΖΑ κατά ένα τρίτο, μεγεθύνθηκε η επίδοση του ΠΑΣΟΚ, η οποία αν και ήταν κάτω από τον πήχυ του 12% που το ίδιο έθεσε, ερμηνεύτηκε ως θρίαμβος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπεκφυγές Ανδρουλάκη που προσπαθεί να θολώσει τα νερά με Καστανίδη: Ο πρόεδρος μπορεί να μην επιλέξει την ίδια έδρα στις νέες εκλογές

Ο βαθμός συνειδητοποίησης της ήττας του από το ΣΥΡΙΖΑ και οι προσπάθειες ανασυγκρότησής του θα καθορίσουν την εκλογική επίδοση των δύο κομμάτων.

Βλέπετε κάποιο μικρό κόμμα που δεν κατάφερε να μπει στην Βουλή να τα καταφέρει στις δεύτερες εκλογές; Και από τι θα εξαρτηθεί αυτό;

Η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές, η πολιτική πόλωση και η διάθεση για αντισυστημική ψήφο, θα καθορίσει την τύχη των μικρών κομμάτων. Το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής όμως να θυμίσω, ότι δεν ευνοεί τις φυγόκεντρες τάσεις.

Σε περίπτωση που δεν κατέβει κάποιο κόμμα από την δεξιά πολυκατοικία όπως του Εμφιεμτζόγλου πιστεύετε ότι θα ευνοηθεί περαιτέρω η ΝΔ ή οι ψηφοφόροι θα οδηγηθούν στην Ελληνική Λύση;

Η ΝΔ θα προσπαθήσει να κεφαλαιοποιήσει την εκλογική επιρροή της 21ης Μαΐου και να τη μεγεθύνει στην προοπτική μιας ισχυρής αυτοδυναμίας. Εκτιμώ λοιπόν ότι θα ασκήσει πιέσεις στους όμορους πολιτικά χώρους με στόχο να τους αφαιμάξει. Δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε ότι στην προσπάθειά της αυτή έχει περισσότερα εργαλεία από τα άλλα κόμματα καθώς η προοπτική συμμετοχής ή πρόσβασης στη διακυβέρνηση, είναι για πολλούς πολίτες κίνητρο σύγκλισης. Νομίζω λοιπόν ότι η προσπάθειά της ΝΔ να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, θα περιορίσει τους ενοίκους στη δεξιά μεσοτοιχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου