Κυριακή, Μαΐου 28, 2023

Εκλογές στην Τουρκία: Άνοιξαν οι κάλπες για τον β' γύρο – «Μονομαχία» Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου Στις κάλπες προσέρχονται πάνω από 60 εκατ. Τούρκοι πολίτες για να εκλέξουν τον Πρόεδρο της χώρας, μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.







Twitter | @trthaber

 

 


Η Τουρκία προσέρχεται, την Κυριακή (28/05), στις κάλπες για άλλη μια φορά, καθώς θα εκλεγεί ο Πρόεδρος της χώρας, ο οποίος θα έχει θητεία 5 ετών. Η ψηφοφορία άρχισε στις 08:00 (τοπική ώρα) και θα ολοκληρωθεί στις 17:00 (τοπική ώρα). Έχουν στηθεί περισσότερες από 191.000 κάλπες και το εκλογικό σώμα αποτελείται 60.721.745 πολίτες.


Οι υποψήφιοι, όπως επισημαίνει η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Τουρκίας (TRT), δεν συγκέντρωσαν την απόλυτη πλειοψηφία στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 14 Μαΐου και έτσι οι πολίτες στην Τουρκία προσέρχονται εκ νέου στις κάλπες για να αναδείξουν τον νέο Πρόεδρο της χώρας μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, οι οποίοι συγκέντρωσαν την προτίμηση των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο της διαδικασίας. Ακόμα, κάλπες για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία στήθηκαν και σε 73 χώρες για περίπου 3,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.

Στις εκλογές αυτές κρίνεται, όχι μόνο το ποιος θα ηγηθεί της Τουρκίας, αλλά και το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα, προς τα πού θα κατευθυνθεί η οικονομία της και ποια μορφή θα έχει η εξωτερική πολιτική της. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος έλαβε τη στήριξη ενός άλλου ακροδεξιού ηγέτη, υποστηρίζεται από μια εξακομματική συμμαχία που περιλαμβάνει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP).

ADVERTISEMENT






Μακροβιότερος ηγέτης της σύγχρονης Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι υπέρμαχος της θρησκευτικής ευσέβειας και των χαμηλών τραπεζικών επιτοκίων, ενώ επιδιώκει να επιβεβαιώσει την τουρκική επιρροή στην περιφέρεια και να χαλαρώσει τις σχέσεις της χώρας του, μέλους του ΝΑΤΟ, με τη Δύση. Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών πραγματοποιείται τρεις μήνες μετά τους σεισμούς στη νοτιοανατολική Τουρκία, που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους.





Πόσο αμφίρροπος είναι ο β' γύρος των προεδρικών εκλογών

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έλαβε το 44,9% των ψήφων στον πρώτο γύρο, σε σύγκριση με το 49,5% του Ερντογάν. Το ποσοστό του απερχόμενου Προέδρου αντανακλά μια σταθερή υποστήριξη παρά τη βαθιά κρίση του κόστους ζωής και παρά τις δημοσκοπήσεις που είχαν δείξει ότι προηγείται ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Οι δημοσκόποι επεσήμαναν την απροσδόκητη αύξηση της εθνικιστικής ψήφου στην κάλπη για να εξηγήσουν το αποτέλεσμα.


Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει υποστηρίξει πως μία ψήφος υπέρ του θα εξασφαλίσει σταθερότητα, αφού η συμμαχία του έχει ήδη εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Τουρκίας. Η σύγκρουση της χώρας με το μαχητικό Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), που διαρκεί ήδη τέσσερις δεκαετίες, ήταν ένας παράγοντας κατά την προεκλογική εκστρατεία, όπως και ο ρόλος του κύριου φιλοκουρδικού πολιτικού κόμματος.

Ενώ δεν συμμετείχε στη συμμαχία της αντιπολίτευσης, το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) είναι σφόδρα αντίθετο στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την καταστολή των μελών του τα τελευταία χρόνια, και έχει υποστηρίξει τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Οι επιθέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου περιέλαβαν κατηγορίες, χωρίς αποδείξεις, ότι υποστηρίζεται από το PKK, το οποίο διεξάγει ένοπλη εξέγερση από το 1980, κατά την οποία έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι. Πάντως, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει αρνηθεί τις κατηγορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου