Παρασκευή, Ιουνίου 02, 2023

Αγία Σοφία: Αντί - μόνο - να διαμαρτύρεται η Αθήνα, ας οργανώσει κάποιο σχέδιο για να μην είναι τζαμί Τηρουμένων των αναλογιών, χρειάζεται μια πρωτοβουλία όπως η αντίστοιχη της Μελίνας για τα Μάρμαρα!



AP Photo/Emrah Gurel

 
 


Χθες οι οπαδοί του Ταγίπ Ερντογάν πανηγύριζαν στην Αγιά Σοφιά για την εκλογική τους νίκη, σήμερα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος θα μεταβεί εκεί για να προσευχηθεί!


Τα ελληνικά μέσα κάνουν λόγο για «προκλήσεις», η επίσημη πολιτεία ούτε καν γι΄ αυτό! Σαν να παραδεχτήκαμε πως απλώς δεν γίνεται τίποτε για να σταματήσει η Αγιά Σοφιά να είναι τέμενος και να ξαναγίνει μουσείο. Ένα μουσείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς!

Είναι εντυπωσιακό πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού απέτυχε να μην μετατραπεί η Αγιά Σοφιά σε τζαμί, δεν κατόρθωσε (ίσως και να μην επιχείρησε) να καταστρώσει ένα σχέδιο προκειμένου να πιεστεί η Άγκυρα και να γίνει ξανά ο ναός- σύμβολο της χριστιανοσύνης σε μουσείο! Ούτε –και είναι μεγάλη αλήθεια αυτό- οι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, Ιδρύματα και Ακαδημίες, πίεσαν προς αυτή την κατεύθυνση.

 


Η αλήθεια είναι πως λείπει μια Μελίνα Μερκούρη και μια πρωτοβουλία αντίστοιχη με αυτή για τα Μάρμαρα, δηλαδή παγκόσμια. Ποτέ, όμως, δεν είναι αργά. Η στήλη θα πιέσει και θα προβάλλει κάθε πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου