Σάββατο, Ιουνίου 03, 2023

Αδήλωτες πισίνες: Ξεκινά «κυνήγι» με «όπλο» την τεχνητή νοημοσύνη - Τι είναι το γαλλικό μοντέλο Το σχέδιο της ΑΑΔΕ για τις πισίνες που δεν έχουν δηλωθεί. Τα πρόστιμα και τα τεκμήρια.



ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

 

 


Στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για το «κυνήγι» των αδήλωτων πισίνων αναμένεται να προχωρήσει η ΑΑΔΕ, με στόχο να επιβάλει αναδρομικά τους φόρους και τα πρόστιμα που έπρεπε να καταβάλλουν οι κάτοχοί τους την τελευταία δεκαετία.


Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ, όσοι διαθέτουν πισίνες, ατομικές ή κοινόχρηστες σε πολυκατοικίες, τις οποίες δεν έχουν δηλώσει στην εφορία ή τις έχουν κατασκευάσει παράνομα χωρίς να τις έχουν δηλώσει στην πολεοδομία και το κτηματολόγιο, σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωποι με φόρους και πρόστιμα, τα οποία θα ανατρέχουν έως και μια δεκαετία πίσω.



Το γαλλικό μοντέλο για τις αδήλωτες πισίνες

Το μοντέλο που θα αποτελέσει «οδηγό» της νέας δράσης θα είναι αυτό που εφάρμοσε η γαλλική φορολογική διοίκηση (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), όπου η χρήση ειδικού αλγορίθμου με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, αποκάλυψε 20.000 αδήλωτες πισίνες και οδήγησε στην επιβολή φόρων και προστίμων 10 εκατ. ευρώ.

Με βάση, λοιπόν, το μοντέλο αυτό, η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να «χαρτογραφήσει» όλη την Ελλάδα, αρχής γενομένης από την Αττική.

Το σχέδιο βασίζεται στη λήψη αεροφωτογραφιών απ’ όλη την Ελλάδα, με τα στοιχεία να διασταυρώνονται στη συνέχεια με τα δεδομένα του Ε9 και του Κτηματολογίου. Με τη χρήση ειδικού αλγορίθμου σαρώθηκαν συγκεκριμένα σημεία του δορυφορικού χάρτη της Αττικής, εντοπίστηκαν τα μπλε σημεία, έγινε διαχωρισμός ποια από αυτά τα σημεία αποτελούν όντως πισίνες και όχι κάτι άλλο, και στη συνέχεια με τη χρήση συγκεκριμένων συντεταγμένων έγινε διασταύρωση με τα στοιχεία του Κτηματολογίου.
Τα «ραβασάκια» για τις αδήλωτες πισίνες

Έτσι, οι κάτοχοι που δεν δήλωσαν τις πισίνες θα βρεθούν αντιμέτωποι και με την εφορία και με την πολεοδομία. Δεδομένου ότι οι πισίνες αποτελούν τεκμήριο και αντικείμενο επιβολής ΕΝΦΙΑ, θα υπολογιστούν φόροι και προσαυξήσεις, οι οποίες μάλιστα θα εκτείνονται ακόμα και σε βάθος δεκαετίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα καταλογιστούν φόροι εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, αλλά και φόρος πολυτελούς διαβίωσης μαζί με τις αναλογούσες προσαυξήσεις. Τα όποια στοιχεία προκύψουν θα αποσταλούν και στις πολεοδομίες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια.


Σημειώνεται ότι οι πισίνες επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ, καθώς θεωρούνται βοηθητικοί χώροι της κατοικίας (με έκπτωση 90%) και έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση με τις αποθήκες και τα πάρκινγκ.
Τα τεκμήρια για πισίνα

Όσον αφορά στα τεκμήρια, ενεργοποιούνται από το πρώτο τετραγωνικό και σε περίπτωση κοινόχρηστης πισίνας σε πολυκατοικίες ή συγκροτήματα κατοικιών, το τεκμήριο επιμερίζεται στους ιδιοκτήτες σε συνάρτηση με τα ποσοστά συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου.

Το τεκμήριο διαβίωσης για όσους έχουν στην κατοχή τους πισίνες ορίζεται κλιμακωτά ως εξής:Σε 160 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο μέχρι και τα εξήντα 60 τετραγωνικά μέτρα και:
Σε 320 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για επιφάνεια άνω των 60 τετραγωνικών μέτρων.

Το τεκμήριο εφαρμόζεται και όταν η δεξαμενή είναι συναρμολογούμενη αφού ο νόμος δεν κάνει καμία διάκριση, ενώ όταν πρόκειται για εσωτερική δεξαμενή κολύμβησης, τα ποσά διπλασιάζονται. Η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης για τις δεξαμενές κολύμβησης υπολογίζεται για όλο το έτος χωρίς να περιορίζεται σε μήνες χρήσης, είτε πρόκειται για κύρια κατοικία είτε για δευτερεύουσα.

Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, τόσο για τις εσωτερικές πισίνες όσο και τις εξωτερικές, ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 13%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου