Σάββατο, Ιουνίου 03, 2023

Ταμείο Ανάκαμψης: Από ευκαιρία, θηλιά στις μικρές επιχειρήσεις Η ψαλίδα κυρίαρχων εταιρειών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα μας έχει ανοίξει.












Γράφει ο Χρήστος Μέγας
 


Μέσα στην οικονομική κρίση (2008-18) «άνοιξε» η ψαλίδα μεταξύ κυρίαρχων εταιρειών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το 1% των πιο ισχυρών αβγάτισε τον πλούτο και την απόσταση από το πιο αδύνατο οικονομικά 90%...


Ακολούθως με την πανδημία και την υγειονομική κρίση αυτή η τάση όχι μόνο μονιμοποιήθηκε, αλλά εντάθηκε. Προς τούτο οι μεγάλοι Βόρειοι (Γερμανοί, Ολλανδοί κ.α.) δέχτηκαν να συγκροτηθεί ένα Ταμείο λείανσης των ακροτήτων της κρίσης (έστω και εάν ο απώτερος στόχος τους ήταν να μείνουν ανεπηρέαστοι στη χορήγηση εθνικών πόρων προς τη βιομηχανία τους που πλήττεται).

Ωστόσο το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο προσέφερε ένα δώρο σχεδόν 12 δις στην Ελλάδα και πάνω από 18 δις ευρώ σε χαμηλότοκα δάνεια, όχι μόνο απώλεσε το δεύτερο συνθετικό, αυτό της «Ανθεκτικότητας», αλλά με τον τρόπο που εφαρμόζεται στην Ελλάδα απειλεί την ύπαρξη και λειτουργία του 96% των επιχειρήσεων που λειτουργούν σήμερα στην χώρα.
 







Τα κονδύλια του Ταμείου χορηγούνται με τραπεζικά κριτήρια. Και μόλις το 4% των νομικών προσώπων (ατομικές, ανώνυμες εταιρείες, αγρότες κ.α.) από ένα σύνολο 1,2 εκ εταιρειών και επαγγελματιών, «περνάει» τα τραπεζικά στάνταρντ.
Κατ αυτόν τον τρόπο μόλις 45.000 επαγγελματίες και νομικά πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν σχέδια χρηματοδότησης στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ακόμη-ακόμη και προς το νέο ΕΣΠΑ ή προς μια εμπορική τράπεζα για κεφάλαια κίνησης.

Για τους 1.155.000 ελεύθερους επαγγελματίες, εταιρείες και αγρότες δεν υπάρχει ανοιχτή καμία «Γραμμή Χρηματοδότησης».
Ενισχύονται οι… καταθέτες

Την ίδια στιγμή η μικρή μειοψηφία των… μεγάλων εταιρειών που έχει τραπεζική πρόσβαση, κάτι που αποτελεί κριτήρια επιλεξιμότητας και για τα Σχέδια του Ταμείου Ανάκαμψης, όχι μόνο λαμβάνει χρηματοδότηση με επιτόκια κοντά στην μονάδα (από 8% έως 14% που χορηγούν οι εμπορικές τράπεζες), αλλά εν πολλοίς λαμβάνουν ενισχύσεις ενόσω δεν τις χρειάζονται:Πρώτον έχουν ήδη υψηλές καταθέσεις στις τράπεζες και οι οποίες λειτουργούν σαν εγγυήσεις νέας χρηματοδότησης (στοιχείο επιλεξιμότητας για τις τράπεζες).
Δεύτερον, τα σχέδια που έχουν εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί ήταν έτοιμα επενδυτικά πλάνα των επιχειρήσεων πριν τη συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Γι αυτό και επιλέχθηκαν σαν τα πιο ώριμα. Κατ αυτόν τον τρόπο οι μέτοχοι έλαβαν και ένα «δώρο» από το Ταμείο Ανάκαμψης της τάξης του 35% (όσο και το ποσοστό της χαμηλότοκης χρηματοδότησης).

Από την άλλη, φυσικά και δεν είναι λογικό να «κρατηθούν» με το ζόρι στη «ζωή» όλες οι λειτουργούσες σήμερα εταιρείες και νομικά πρόσωπα. Αλλά, το Ταμείο Ανάκαμψης (και Ανθεκτικότητας επιμένουμε…) έγινε ακριβώς για να λειανθούν οι ανισότητες λόγω πανδημίας.


Αλλά ο τρόπος κατανομής των κονδυλίων εντείνει αυτές τις ακρότητες. Πόσο μάλιστα όταν με χρήματα των φορολογουμένων ενισχύονται οι πιο ισχυροί κάθε κλάδου, προκαλώντας αθέμιτο ανταγωνισμό και διαμορφώνοντας καταστάσεις ολιγοπωλίων…

Την ίδια στιγμή η αναβίωση των 120 δόσεων για χρέη προς το Δημόσιο (εφορία, ΕΦΚΑ κ.α.) δεν μοιάζει να συγκινεί τους υπερχρεωμένους. Η καταβολή δόσεων για χρέη του παρελθόντος, σε συνδυασμό με τις τρέχουσες υποχρεώσεις, φαίνεται ότι δεν είναι η καλύτερη συνταγή για την αποπληρωμή οφειλών εν μέσω (συνεχιζόμενης) κρίσης.

Ταυτόχρονα, σχεδόν 500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες δείχνουν αδύναμοι να καταβάλουν έστω και 60,3 ευρώ το μήνα προκείμενου να αποκτήσουν πρόσβαση σε οικογενειακό γιατρό και σε φάρμακα. Γιατί τα 724 ευρώ σε ετήσια βάση είναι ένα σοβαρό ποσό…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου