Πέμπτη, Ιουνίου 01, 2023

Τα τρολ της ΝΔ και τα fake news...



Η αλήθεια για τον αρχισυντάκτη...
Προχθές άλλαξε και δη με κρότο ο αρχισυντάκτης του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel. Είναι ζήτημα εάν υπάρχουν στην Ελλάδα μια ντουζίνα άνθρωποι που ήξεραν το όνομα του αποχωρήσαντος Στέφεν Κλούσμαν, ενώ ίσως κάπως περισσότεροι γνωρίζουν τον νέο, τον Ντιρκ Κούρμπγουβαϊτ (Dirk Kurbjuweit), καθώς αρθρογραφεί πολύ συχνά. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τα τρολ της Ν.Δ. -και κάποιες εφημερίδες που συνήθως κατηγορούν για fake news τους άλλους- να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις. Να υποστηρίξουν ότι ο Κλούσμαν έφυγε λόγω της «άταφης μικρής Μαρίας», χωρίς καν να αναφέρουν το όνομά του. Ποιος, άλλωστε, ασχολείται με τα εσωτερικά των μέσων ενημέρωσης σε άλλες χώρες;..


Στη Γερμανία, πάλι, όπου το Spiegel είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταπολεμικής Ιστορίας της -ακόμη και η νομοθεσία για τον Τύπο έχει στηριχθεί στη νομολογία από τις δίκες του Spiegel το 1966- και το ενδιαφέρον για την εσωτερική του… κουζίνα είναι πάντα μεγάλο, οι ρεπόρτερ για θέματα μέσων ενημέρωσης γράφουν ότι ο Κλούσμαν έφυγε επειδή δεν κατάφερε να λύσει προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ έντυπης και online έκδοσης. Κι επειδή άρχισε πάλι να μαίνεται ο αιώνιος καβγάς μεταξύ των τριών μετόχων του Spiegel, που τα τελευταία 15 χρόνια έχει ως αποτέλεσμα να φεύγει με θόρυβο ο αρχισυντάκτης για να έρθει ο επόμενος. Ιδιοκτήτες του ιστορικού μέσου ενημέρωσης είναι οι κληρονόμοι του ιδρυτή του Ρούντολφ Άουγκσταϊν με 24%, ο εκδοτικός οίκος Gruner + Jahr, που έχει αγοραστεί από τον τηλεοπτικό όμιλο RTL, με 25,5% και ο πανίσχυρος συνεταιρισμός των συντακτών (ΚG) με το 50,5%.


Η κόντρα

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ στη Γερμανία, στην τελευταία σύσκεψη της συντακτικής ομάδας έγινε χαμός, ο Κλούσμαν συγκρούστηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο Στέφαν Ότλιτς, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι δεν προωθεί επιτυχώς τη συνεργασία μεταξύ του ψηφιακού και του αναλογικού Spiegel. Ο Ότλιτς δεν κουράζεται να λέει ότι προτεραιότητα του μέσου θα πρέπει να είναι το συνδρομητικό online, το Spiegel+. Αμέσως μετά κυκλοφόρησε η φήμη ότι ο Κλούσμαν φεύγει, ενώ περίπου 30 στελέχη του εντύπου εξέφρασαν με επιστολή τους στους μετόχους τη στήριξή τους στον αρχισυντάκτη. Αλλά πριν η σύγκρουση πάρει διαστάσεις, όλες οι πλευρές έριξαν τους τόνους και όλοι έσπευσαν να πουν πόσο καλός ήταν ο απερχόμενος αρχισυντάκτης και πόσο καλός θα είναι ο επερχόμενος. Θέμα «άταφης μικρής Μαρίας» δεν έβαλε κανένας. Όλα αυτά, όμως, δεν ενδιαφέρουν καθόλου τα τρολ της Ν.Δ.

Ο ανταγωνισμός

Στο Spiegel συμβαίνει ό,τι και παντού. Στα χρόνια της ψηφιακής επικράτησης τα μέσα ενημέρωσης ψάχνουν νέους τρόπους να επιβιώσουν. Στις χώρες όπου το ψηφιακό περιεχόμενο δεν είναι συνήθως τζάμπα, όπως μέχρι στιγμής συμβαίνει στην Ελλάδα, είναι τεράστιος ο ανταγωνισμός για τα έσοδα από το online, και στο επίπεδο του περιεχομένου και στο επίπεδο της διαφήμισης. Να σημειωθεί ότι το 2022 η κυκλοφορία του Spiegel έχει πέσει στα 700.000 φύλλα, ενώ οι συνδρομητές του Spiegel+ έχουν ξεπεράσει τους 300.000. Ο τζίρος του ομίλου ήταν 267 εκατ. ευρώ, με τη συνεισφορά του εντύπου να μειώνεται και του ψηφιακού να αυξάνεται.

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου