Παρασκευή, Ιουνίου 02, 2023

Politico: Το δίδυμο Ελλάδα-Ουγγαρία μπλοκάρει τις νέες κυρώσεις στη Ρωσία

 



Η Ουγγαρία κέρδισε έναν απίθανο σύμμαχο στην προσπάθειά της να αναστείλει την επιβολή νέων κυρώσεων στη Μόσχα, γράφει το Politico αναφερόμενο στην Ελλάδα.

Αφού έπαιξε σόλο σε μεγάλο βαθμό στην αντίθεσή της προς τις κυρώσεις στη Ρωσία, η Βουδαπέστη λαμβάνει τώρα υποστήριξη από την Αθήνα, είπαν πέντε Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Η ΕΕ συζητά το 11ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και, ενώ τα 10 προηγούμενα επικεντρώνονταν σε μέτρα αποδυνάμωσης του Πούτιν, οι Βρυξέλλες τώρα επιδιώκουν να στοχεύσουν και εναντίον όσων προσπαθούν να παρακάμψουν τις κυρώσεις, συνεχίζει το Politico. Πρόκειται για καινοφανή ευρωπαϊκή κίνηση, καθώς πιθανώς θέτει στο στόχαστρο και άλλες χώρες που εξυπηρετούν τη Μόσχα ώστε να αποφύγει το εμπορικό εμπάργκο.

Όμως, η Βουδαπέστη και η Αθήνα υπονομεύουν από κοινού τη διαδικασία, συνδέοντας την έγκρισή τους για το πακέτο με ένα ξεχωριστό ακανθώδες ζήτημα που αφορά την Ουκρανία. Το Κίεβο έχει συντάξει μια λίστα με ιδιωτικές εταιρείες που αποκαλεί «χορηγούς πολέμου», περιλαμβάνοντας σειρά από ευρωπαϊκά ονόματα.
Βουδαπέστη και Αθήνα θέλουν να διαγραφούν ορισμένες από τις εταιρείες τους απ' αυτή τη λίστα, προκειμένου να εγκρίνουν το πακέτο κυρώσεων. Ενώ αυτά τα ζητήματα συνήθως δεν συνδέονται, οι δύο χώρες χρησιμοποιούν το πακέτο κυρώσεων ως πολιτικό μοχλό για να βγάλουν τις εταιρείες τους από την ουκρανική λίστα, συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Η Ελλάδα πρωταγωνίστησε στη συζήτηση...»

Πυροδοτήθηκαν εντάσεις, μάλιστα, σε μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, όπου η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ επέκρινε ευθέως την Ουγγαρία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Σε μια συνάντηση πρεσβευτών της ΕΕ την Τετάρτη, η Ελλάδα πρωταγωνίστησε στη συζήτηση, ανέφεραν τέσσερις από τους διπλωμάτες, αντικρούοντας τις προτάσεις για στόχευση όσων παρακάμπτουν τις κυρώσεις.

«Η Ελλάδα επανέλαβε ότι, εάν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για παραβίαση κυρώσεων, θα πρέπει να γνωστοποιηθούν στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να διερευνηθούν επαρκώς και στη συνέχεια να ληφθούν τα δέοντα μέτρα», είπε διπλωμάτης που γνωρίζει το θέμα εκ των έσω. «Στην περίπτωση της ουκρανικής "λίστας της ντροπής", ελληνικές εταιρείες κατηγορούνται ως "διεθνείς χορηγοί του πολέμου", παρόλο που δεν παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας».

Αλλος διπλωμάτης της ΕΕ δηλώνει ότι συμμερίζεται την ελληνική θέση: «Η Ελλάδα λέει ότι θα ήταν πολύ επιζήμιο για την οικονομία της. Δεν έχουμε πρόβλημα με αυτή τη θέση — αλλά ανεξάρτητα απ' αυτό, θέλουμε συμφωνία για το επόμενο πακέτο κυρώσεων».

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, έχει ήδη δεσμευτεί να επιλύσει τις διαφορές που προκύπτουν από την ουκρανική λίστα. Δύο διπλωμάτες είπαν ότι εναπόκειται τώρα σ' αυτόν να συνεργαστεί με τους Ουκρανούς για να προκύψει λύση.

Ετερος διπλωμάτης της ΕΕ είπε ότι, εφόσον η Ουγγαρία και η Ελλάδα αρνούνται να συμφωνήσουν σε οτιδήποτε προτού οι εταιρείες τους βγουν από τη λίστα, «δεν υπάρχει πίεση και προς τα άλλα μέρη για να προχωρήσουμε».

Αταίριαστο δίδυμο

Ωστόσο, οι διπλωμάτες λένε ότι βλέπουν διαφορετικά την Αθήνα και τη Βουδαπέστη. Το επίπεδο απογοήτευσης προς τη Βουδαπέστη είναι πολύ υψηλότερο, δεδομένου ότι η φιλορωσική και φιλοκινεζική γραμμή της έχει συχνά εμποδίσει την ΕΕ να καταλήξει σε ομοφωνία σχετικά με δηλώσεις για τη Μόσχα και το Πεκίνο. Μπλοκάρει επίσης την έγκριση της όγδοης δόσης ευρωπαϊκών χρημάτων για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Μια νέα έκδοση του πακέτου, που στάλθηκε στους απεσταλμένους της ΕΕ την Τετάρτη, δεν περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές. Το τρίτο προσχέδιο προσαρμόζει τεχνικές διατυπώσεις σχετικά με την απελευθέρωση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων και διευκρινίζει ότι το πετρέλαιο του Καζακστάν μπορεί να αποστέλλεται μέσω του αγωγού Druzhba στην Ευρώπη. Προσθέτει επίσης περισσότερες από 50 ρωσικές εταιρείες για τις οποίες οι αρχές της ΕΕ δεν μπορούν να επιτρέψουν τη μεταφορά αγαθών και τεχνολογίας διπλής χρήσης.

Και στις δύο συναντήσεις αυτή την εβδομάδα, η Γερμανία και άλλοι Ευρωπαίοι ήταν επιφυλακτικοί προκειμένου να κατονομάσουν άλλες χώρες, από φόβο ότι θα έβλαπταν τις διπλωματικές σχέσεις μαζί τους ή θα οδηγούσαν στην αγκαλιά της Ρωσίας και της Κίνας χώρες ύποπτες για διευκόλυνση παράκαμψης των κυρώσεων.

Δεν είναι ακόμη σαφές πότε οι απεσταλμένοι της ΕΕ θα συζητήσουν ξανά το πακέτο κυρώσεων. Δύο από τους διπλωμάτες είπαν ότι υπάρχει συναίνεση για ένα πράγμα: τελικά να επέλθει συμφωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου