Παρασκευή, Ιουνίου 02, 2023

Ο Ερντογάν λέει «γιοκ» σε Τσαβούσογλου, Ακάρ και Σοϊλού - Τα σενάρια για το νέο υπουργικό συμβούλιο Πότε ο Ερντογάν ανακοινώνει το νέο κυβερνητικό σχήμα της Τουρκίας. Τι γράφει η Cumhuriyet.





AP

 

 


Μεγάλες αλλαγές σε κομβικά υπουργεία φαίνεται ότι θα έχει η νέα κυβέρνηση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τα σενάρια και την ονοματολογία που διακινούνται στον τουρκικό Τύπο «να δίνουν και να παίρνουν».


Υπενθυμίζεται ότι η σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος στην Τουρκία αναμένεται να ανακοινωθεί μετά την ορκωμοσία -αύριο Σάββατο στις 14:00- του Ερντογάν στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Ως προς τα σενάρια, δημοσίευμα της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet κάνει λόγο για αποχώρηση υπουργών που κατείχαν καίρια πόστα στο απερχόμενο σχήμα.









Πιο συγκεκριμένα, η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι οι μέχρι τώρα υπουργοί Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού και Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ δεν βρίσκονται στα «κιτάπια» του Ερντογάν για την επόμενη ημέρα.
Υπουργός ο Ογκάν;

Όσον αφορά στον Ακάρ, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο αντικατάστασής του στο υπουργείο Άμυνας, στην «πόρτα» του οποίου φέρεται να βρίσκεται ο νυν αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ, τη θέση του οποίου θα αναλάβει ο υπαρχηγός του μέχρι τις 30 Αυγούστου.

«Ο διορισμός αυτός θα σημάνει σοβαρή αλλαγή στρατηγικής στην άμυνα» σχολιάζει η Cumhuriyet.


Παράλληλα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο ακροδεξιός εθνικιστής υποψήφιος, ο Σινάν Ογκάν (είχε αποκλειστεί στον πρώτο γύρο και υποστήριξε τον Ερντογάν στον δεύτερο) «παίζει» για κάποιο εκ των υπουργείων Καταστροφών ή Αθλητισμού, καθώς ο Ερντογάν δεν δείχνει τη διάθεση να του δώσει το υπουργείο Μετανάστευσης που επιθυμούσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου