Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2023
Τι είναι η νόσος των πτηνοτρόφων που απειλεί τη Θεσσαλία - Τα 3 συμπτώματα Αντιμέτωποι με σοβαρές ασθένειες οι πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας.
Για τις ασθένειες που απειλούν τους πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ο πνευμονολόγος Νίκος Τζανάκης.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «κινδυνεύουν από λεπτοσπείρωση και νόσο των πτηνοτρόφων».
Τι είναι η νόσος των πτηνοτρόφων
«Είναι μία αρρώστια ανάμεσα στις άλλες οι οποίες μακροχρόνια μπορεί να είναι κίνδυνος για τους ανθρώπους. Δεν είναι μία νόσος συνηθισμένη. Είναι ανάμεσα στους εκτροφείς περιστεριών ή άλλων πτηνών και υπάρχει ένα αυξημένο ποσοστό περίπου 10%», είπε αρχικά ο Νίκος Τζανάκης.
Υπενθυμίζεται ότι από τη νόσο των πτηνοτρόφων πέθανε ο προπονητής Ντούσαν Ιβκοβιτς, ο οποίος εξέτρεφε περιστέρια.
«Υπάρχει αυτό τώρα στη Θεσσαλία γιατί μεγάλος αριθμός ανθρώπων και όχι απαραίτητα εκτροφείς, θα ασχοληθεί με το καθάρισμα σπιτιών, υπογείων όπου εκεί η υγρασία, τα λιμνάζοντα νερά και οι λάσπες είναι ένα υλικό που αναπτύσσονται θερμόφιλα μικρόβια, μούχλα και αν κάνεις τα εισπνεύσει μπορεί να προκληθεί αυτή η αρρώστια, συμπτώματα της οποίας είναι η δύσπνοια, ο πυρετός κα άλλα συμπτώματα. Αν κάνεις εκτεθεί επανειλημμένα στα αντιγόνα και το αφήσει χωρίς θεραπεία, και παρέμβαση, όντως μπορεί να είναι θανατηφόρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, «αν αυτή η λοίμωξη δεν περνάει, πιθανότατα να είναι πνευμονίτιδα άλλου τύπου με αυτοάνοσα χαρακτηριστικά, αλλά δεν τη χαρακτηρίζω αυτοάνοση. Δεν είναι ακριβώς ιός, είναι οργανικά αντιγόνα που υπάρχουν μέσα στα υλικά. Δεν θα πιάσει τους πάντες, η μάσκα μπορεί να μας προστατεύσει. Να αποφύγουμε να μείνουμε σε κλειστούς χώρους και αν υπάρχει έντονη μυρωδιά να προσέχουμε» είπε ο Νίκος Τζανάκης.
Τι είναι η λεπτοσπείρωση
Οι πλημμυροπαθείς όμως κινδυνεύουν και από λεπτοσπείρωση.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ η λεπτοσπείρωση είναι μικροβιακή λοίμωξη η οποία παρατηρείται σε ανθρώπους και ζώα και προκαλείται από τον μικροοργανισμό που ονομάζεται λεπτόσπειρα (Leptospira spp).
Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η λεπτοσπείρωση δε μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά από επαφή (μέσω του στόματος, της μύτης, του επιπεφυκότα) ή κατανάλωση μολυσμένου νερού από ούρα ζώων.
Ο ΕΟΔΥ δίνει τις εξής οδηγίες προφύλαξης στην ιστοσελίδα του:Καταπολέμηση τρωκτικών σε κατοικίες, αυλές, αποθήκες
Απομάκρυνση απορριμμάτων γύρω από τις οικίες για να μην προσελκύονται τρωκτικά
Καθαρισμός χώρων αποθήκευσης
Απομάκρυνση υπολειμμάτων τροφών και νερού
Περίφραξη και ασφαλής διατήρηση αποθηκευμένων τροφίμων, ζωοτροφών ή αγροτικών προϊόντων
Φραγή πιθανών οπών / διόδων στο σπίτι, τοποθέτηση σιτών
Απολύμανση και σχολαστικός καθαρισμός πιθανώς μολυσμένων χώρων (στάβλοι, σφαγεία, κρεοπωλεία κ.α.)
Χρήση προστατευτικού ρουχισμού κατά τη διάρκεια γεωργοκτηνοτροφικών εργασιών (γαλότσες, γάντια, αδιάβροχος ρουχισμός κλπ.)
Πλύσιμο χεριών και καθαρισμός εκδορών του δέρματος (αν είναι δυνατόν με σαπούνι) μετά από επαφή με ούρα, ζώα, χώμα ή στάσιμα ύδατα
Κάλυψη ανοιχτών πληγών με αδιάβροχα αυτοκόλλητα επιθέματα κατά τις υπαίθριες εργασίες
Πολύ καλό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών πριν την κατανάλωση ή εμβάπτιση σε ζεστό νερό (>50°C) λαχανικών και άλλων αγροτικών προϊόντων που είχαν επαφή με χώμα και που τρώγονται ωμά. Αποφυγή κατανάλωσης κατευθείαν από το χωράφι
Αποστράγγιση στάσιμων νερών
Αποφυγή κολύμβησης ή επαφής με πιθανώς μολυσμένα νερά (ποτάμια, λίμνες, συλλογές νερού)
Τακτική κοπή γρασιδιού/χορταριού
Προληπτικός εμβολιασμός κατοικίδιων
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου