Σάββατο, Σεπτεμβρίου 23, 2023

ΕΚΕΑ: Μειώνει κατά 40% το κόστος επιχορήγησης και αποκτά υπερσύγχρονο εργαστήριο Με την υπογραφή σύμβασης μεταξύ ΕΚΕΑ και Abbott Laboratories Ελλάς, προκύπτει σημαντική μείωση κόστους.







 


Γράφει η Μαρία Τσιλιμιγκάκη
 


Ένα καλό σενάριο συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με το δεύτερο να μειώνει το κόστος λειτουργίας δημόσιου οργανισμού κατά 40%, έχουμε στην περίπτωση της συνεργασίας του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και της εταιρείας Abbott για τον ορολογικό έλεγχο των δειγμάτων αίματος της χώρας από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.


Με την υπογραφή της συμβάσεως μεταξύ των κυρίων Παναγιώτη Κατσίβελα, προέδρου του Δ.Σ. του Ε.ΚΕ.Α. και Ιωάννη Βρεττού, διευθύνοντα συμβούλου της Abbott Laboratories Ελλάς, προκύπτει σημαντική μείωση κόστους άνω του 40%, καθώς ο ετήσιος προϋπολογισμός, μέσω των εκτελεστικών συμβάσεων, διαμορφώνεται στα 2.584.775 ευρώ έναντι 5.888.960,40 ευρώ της προηγούμενης συμφωνίας πλαίσιο. Συνεπώς, η ετήσια εξοικονόμηση αναμένεται να ξεπεράσει το ποσό των 3.304.000 ευρώ, αποσκοπώντας στον εξορθολογισμό και την επωφελέστερη για το Δημόσιο, λειτουργική δαπάνη του φορέα.

Και όχι μόνον αυτό: Η εταιρεία δεσμεύεται μέσω της σύμβασης στη δημιουργία ενός σύγχρονου, πλήρως αυτοματοποιημένου εργαστηριακού συστήματος, αναβαθμίζοντας περαιτέρω τον εξοπλισμό του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.
 







Το iEidiseis επικοινώνησε με τον πρόεδρο ΔΣ του ΕΚΕΑ ο οποίος μάς δήλωσε: «Μέσα από τη σύμβαση- πλαίσιο, εκτός από την προμήθεια αντιδραστηρίων και εξοπλισμού, η εταιρεία Abbott υποχρεούται να κατασκευάσει ένα καινούργιο εργαστήριο που θα αποτελεί μία πλήρως αυτοματοποιημένη αλυσίδα στην οποία δεν θα αγγίζει ανθρώπινο χέρι»…

Ρωτήσαμε τον κ. Κατσίβελα να μάς πει πόσους και ποιους ελέγχους διενεργούν στο ΕΚΕΑ και μάς ενημέρωσε ότι «στον ορολογικό έλεγχο παρακολουθούμε τα αντισώματα. Δεν γίνεται καμία μετάγγιση αίματος στη χώρα αν δεν έχει περάσει η μονάδα (αίματος) από έλεγχο για HIV, ηπατίτιδες και σύφιλη. Σε κάθε μονάδα αίματος ξεχωριστά διενεργούνται πολλοί έλεγχοι. Έτσι, δεδομένου ότι στην Ελλάδα περνούν από έλεγχο ετησίως 550.000 μονάδες, υπολογίζουμε ότι στο ΕΚΕΑ κάνουμε εκατομμύρια ελέγχους κάθε χρόνο».


Ο πρόεδρος ΔΣ του ΕΚΕΑ μάς ενημέρωσε επίσης ότι το Κέντρο επιχορηγείται από το υπουργείο Υγείας και με την εξοικονόμηση των 3,3 εκατομμυρίων από την υπογραφή της τελευταίας σύμβασης (η οποία σημειωτέων προέκυψε από κλειστό διαγωνισμό), μειώνει τις ανάγκες του για επιχορήγηση κατά 40% τουλάχιστον!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου