Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2023

5 φρούτα εποχής για να φυτέψετε σε γλάστρα το φθινόπωρο Γλάστρες που μπορείτε να φυτέψετε το φθινόπωρο για φρέσκα φρούτα από το… μπαλκόνι σας.




Annie Spratt / Unsplash

 


Γράφει η Μαρία Ηλίου
 


Εάν σας ενδιαφέρει η κηπουρική αλλά ζείτε σε διαμέρισμα, μια πολύ καλή λύση είναι να φυτέψετε δενδρύλλια στο μπαλκόνι σας!


Στο παρελθόν έχουμε μιλήσει για τα 5 μυρωδικά που πρέπει να έχεις στη βεράντα, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλά οπωροφόρα δένδρα ευδοκιμούν σε γλάστρες, καθιστώντας τα ιδανικά για αίθρια και μπαλκόνια.




Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγάλο πλεονέκτημα της καλλιέργειας οπωροφόρων δέντρων σε γλάστρες σε μπαλκόνι ή αίθριο είναι ότι μπορούν εύκολα να μετακινηθούν για να τα προστατεύσουν από τον χειμερινό παγετό ή τις κακές καιρικές συνθήκες.

Εντούτοις, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τα οπωροφόρα σε γλάστρες χρειάζονται κατά κανόνα περισσότερο πότισμα σε σχέση με τα δέντρα που έχουν φυτευτεί στο έδαφος καθώς είναι πιο ευαίσθητα και το χώμα στεγνώνει πιο γρήγορα. Καλό είναι επίσης στο μπαλκόνι σας να υπάρχει τέντα, για να προστατεύονται τα φυτά σας από τον πολύ δυνατό ήλιο τις μεσημεριανές ώρες.

Παράλληλα, είναι πολύ σημαντικό να λιπαίνετε το χώμα της γλάστρας σε μηνιαία βάση, με λίπασμα που περιέχει κάλιο (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ πώς θα φτιάξετε μόνοι σας λίπασμα πλούσιο σε κάλιο από φλούδες μπανάνας).


Τέλος, θα πρέπει να ελέγξετε πως η κατασκευή του σπιτιού σας είναι τέτοια ώστε να αντέχει το μπαλκόνι σας το βάρος της γλάστρας, του χώματος και του δέντρου (το οποίο όσο μεγαλώνει θα γίνεται και πιο βαρύ) και δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος.
Φράουλες στο μπαλκόνι

Τα βατόμουρα είναι ιδανική επιλογή για το μπαλκόνι, λόγω του μικρού τους μεγέθους (το φυτό δεν ξεπερνά τα 30 εκατοστά σε ύψος). Παράλληλα, χρειάζονται όξινο χώμα, το οποία είναι εύκολο να το συντηρήσετε μέσα σε μια γλάστρα.





Λεμόνια στο μπαλκόνι

Μια λεμονιά μπορεί να αναπτυχθεί καλά σε γλάστρα, αρκεί να την έχετε σε ένα μέρος προστατευμένο από τον άνεμο και το κρύο. Συνήθως, τα λεμόνια φυτεύονται από το φθινόπωρο μέχρι και την άνοιξη, ενώ σε γλάστρα ένα δενδρύλλιο αναπτύσσεται περίπου μέχρι τα 150 εκατοστά ύψους.





Ντομάτες στο μπαλκόνι

Ένα από τα πιο εύκολα φυτά για το μπαλκόνι είναι οι ντομάτες, οι οποίες δεν απαιτούν πολύ χρόνο και φροντίδα, ενώ είναι και εξαιρετικά δημοφιλής, κάτι που σημαίνει ότι η προμήθεια σπόρων και κατάλληλων λιπασμάτων είναι εύκολη. Ντομάτες μπορείτε να φυτέψετε από τις αρχές του καλοκαιριού έως και το τέλος του φθινοπώρου, ενώ το ύψος τους φτάνει το 1 – 1,5 μέτρο, ανάλογα με την ποικιλία που θα επιλέξετε.






Μανταρίνια στο μπαλκόνι

Λόγω του μικρού καρπού που δίνουν, τα μανταρίνια είναι ό,τι πρέπει για φύτευση σε γλάστρες, ενώ παράγουν υπέροχα, αρωματικά λουλούδια που θα ομορφύνουν τον κήπο σας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου