Σάββατο, Σεπτεμβρίου 23, 2023

Τι θα γίνει στη Βουλή εάν διασπαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ...

 



Tα τρία σενάρια τρόμου!...

Το φάντασμα της διάσπασης πλανάται πάνω από την Κουμουνδούρου όσο ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς τις επαναληπτικές κάλπες της Κυριακής. Τα αλληλομαχαιρώματα και τα χτυπήματα πάνω και κάτω από τη ζώνη συνιστούν ένα εκρηκτικό κλίμα και το κρίσιμο ερώτημα στα χείλη των... στελεχών της είναι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ από την επομένη των εκλογών θα είναι ενιαίο ή όχι κόμμα. 

Πρωτοκλασάτα στελέχη όπως η Όλγα Γεροβασίλη σχολίασε πως δεν αποτελεί απαραίτητα αρνητική εξέλιξη, ενώ κι ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης που έχει ταχθεί στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη, δεν απέκλεισε την πιθανότητα διάσπασης.

Η ίδια η Έφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της στον ΑΝΤ1, που ρωτήθηκε σχετικά έριξε το μπαλάκι στο γήπεδο Κασσελακη, σχολιάζοντας ότι για την ενότητα «το βάρος πέφτει στην απέναντι πλευρά». 

Τι θα γίνει όμως στη Βουλή εάν ο ΣΥΡΙΖΑ διασπαστεί σε δύο ή και περισσότερο κομμάτια;

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα φαίνεται ότι είναι διχασμένη ενόψει του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών, καθώς από τους 47 βουλευτές που διαθέτει 13 έχουν εκφράσει δημόσια την επιλογή τους υπέρ της Έφης Αχτσιόγλου και 13 υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη. Οι υπόλοιποι έχουν αποφύγει να πάρουν δημόσια θέση.

Υπό το βάρος των εξελίξεων τρία είναι τα σενάρια που εξετάζονται, σύμφωνα πάντα και με όσα προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής. Ανεξάρτητα από το εάν έχει αρκετές ή απειροελάχιστες πιθανότητες.

Τα σενάρια

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο ο/η ηττημένος/η της Κυριακής να αποχωρήσει παίρνοντας μαζί του έναν μικρό αριθμό βουλευτών, μέχρι δέκα τέσσερις (14). Σε αυτή την περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ με τους 33 εναπομείναντες βουλευτές παραμένει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι βουλευτές που φεύγουν προς άλλα μονοπάτια θα ανεξαρτητοποιηθούν. 

Εάν συγκεντρώνουν τον αριθμό «10» έχουν τη δυνατότητα βάσει του Κανονισμού της Βουλής να συγκροτήσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα. Το άρθρο 16 του Κανονισμού του Κοινοβουλίου προβλέπει ότι «οι Boυλευτές πoυ επιθυμoύν να ιδρύσoυν, σύμφωνα με τις πρoϋπoθέσεις τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ, Koινoβoυλευτική Oμάδα, υπoβάλλoυν στoν Πρόεδρo της Boυλής σχετική δήλωση, πoυ περιέχει τoν τίτλo τoυ Kόμματoς και τα oνόματα των μελών και τoυ Πρoέδρoυ της». Έχουν όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από τον Κανονισμό. 

Το δεύτερο σενάριο αφορά στην αποχώρηση μεγαλύτερου αριθμού βουλευτών. Να φύγουν δηλαδή τουλάχιστον 16 βουλευτές και να μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ με 31 το πολύ. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει αυτομάτως τη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς θα έχει έναν λιγότερο από τους 32 που αριθμεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Σε αυτή την περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ ανακηρύσσεται δεύτερο σε δύναμη κοινοβουλευτικό κόμμα και ο Νίκος Ανδρουλάκης αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης!

Το τρίτο σενάριο έχει μία απίστευτη παραδοξότητα.

Πρόκειται για την περίπτωση που οι βουλευτές οι οποίοι θα αποχωρήσουν να είναι πολύ περισσότεροι από εκείνους που θα μείνουν! Δηλαδή η ηττημένη πλευρά να αποσπάσει την πλειοψηφία των βουλευτών και να δημιουργήσει νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα. Εφόσον δε ο αριθμός αυτών των βουλευτών που θα αποχωρήσουν είναι άνω των 32, θα προκύψει στη Βουλή η εξής παγκόσμια πρωτοτυπία.

Η πλευρά που θα έχει ηττηθεί στη μάχη διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δεύτερη δύναμη στη Βουλή και… αξιωματική αντιπολίτευση! Με τον ΣΥΡΙΖΑ να πέφτει στην πέμπτη θέση στους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, καθώς θα έχει λιγότερους από 15 βουλευτές! Το σενάριο προφανώς αγγίζει τα όρια της πιο ακραίας φαντασίας, αλλά (εντελώς) θεωρητικά υπάρχει! Και κάθε θεωρητικό, έστω και απίθανο σενάριο πρέπει να λαμβάνεται υπόψη καθώς η πολιτική ζωή αποδεικνύει ότι όλα είναι δυνατά.

Σε κάθε περίπτωση ενδεχόμενη διάσπαση, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο στην ιστορία της Αριστεράς, η ιστορία της άλλωστε, είναι γεμάτη από διασπάσεις.

Ο Συνασπισμός ιδρύθηκε το 1989 με τη συμμαχία του ΚΚΕ, της Ελληνικής Αριστεράς και άλλων κομμάτων της κεντροαριστεράς, με το ΚΚΕ να αποχωρεί το 1991. 

Μετεξελίχθηκε σε ενιαίο κόμμα, ενώ το 2004 πρωτοστάτησε στο σχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου αποτέλεσε τη μεγαλύτερη συνιστώσα. Στις 10 Ιουλίου του 2013, ο Συνασπισμός αυτοδιαλύθηκε, ενόψει της μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα.

Η «μορφή» που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ την επομένη των εσωκομματικών εκλογών θα κρίνει και την μετέπειτα πορεία του...

Όλγα Παναγιωτίδου

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου