Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 22, 2023

Χειμάρρα: Απορρίφθηκε η νέα έφεση Μπελέρη για την προφυλάκισή του -Αντιπροσωπεία του ΔΣΑ στην Αλβανία

  


Τη νέα έφεση του Φρέντη Μπελέρη για να ανασταλεί η προφυλάκισή του απέρριψε τη Δευτέρα (18/9) η αλβανική Δικαιοσύνη.


Όπως έγινε γνωστό, το Ειδικό Δικαστήριο κατά της Διαφθοράς της Αλβανίας (SPAK) απέρριψε την έφεση, στην οποία ο Μπελέρης ζητούσε η προφυλάκισή του να αντικατασταθεί με περιοριστικούς όρους.


Οι όποιες εξελίξεις στην υπόθεση θα υπάρξουν κατά την τακτική δικάσιμο. Έως τότε ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας θα συνεχίσει να κρατείται στις φυλακές Δυρραχίου, όπου βρίσκεται για πάνω από τέσσερις μήνες.


Φρέντη Μπελέρης: Αντιπροσωπεία του ΔΣΑ στα Τίρανα για την έφεση


Για την επανεξέταση από το δικαστήριο της προφυλάκισης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, στα Τίρανα βρέθηκε αντιπροσωπεία της Ολομέλειας των προέδρων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.


Η αντιπροσωπεία του ΔΣΑ είχε επικεφαλής τον πρόεδρό της, Δημήτρη Βερβεσό, και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου της Ι.Π. Μεσολογγίου, Χρήστο Παΐσιο. Παρόντες στο δικαστήριο ήταν ακόμη ο Πάτρικ Χένρι, πρόεδρος των Ευρωπαίων Δικηγόρων χωρίς Σύνορα, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου των Δικηγόρων Ευρώπης (CCBE) και πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λιέγης, καθώς και ο δικηγόρος Αθηνών, Άρης Κατσαλίδας.
Οικονόμου μετά τη συνάντηση με Μπελέρη: Η Αλβανία οφείλει άμεσα να επιτρέψει την ορκωμοσία του


Υπενθυμίζεται ότι τον ελεγχθέντα δήμαρχο Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη, συνάντησε την προηγούμενη εβδομάδα στις φυλακές Δυρραχίου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου.


Σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Οικονόμου, «για την Ελλάδα η υπόθεση αυτή ήταν εξαρχής και παραμένει εξαιρετικά σοβαρή. Ο σεβασμός των αρχών του κράτους δικαίου και των πολιτικών δικαιωμάτων αποτελούν κομβικές ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».


«Η θέση της Ελλάδας είναι ότι στην περίπτωση του κ. Μπελέρη δεν λαμβάνονται υπόψη οι αρχές του κράτους δικαίου, του τεκμηρίου της αθωότητας και του σεβασμού των πολιτικών δικαιωμάτων», είχε επισημάνει ο υπουργός.


Ακόμη, ο κ. Οικονόμου είχε επισημάνει ότι «η αλβανική πλευρά οφείλει άμεσα να επιτρέψει την ορκωμοσία του κ. Μπελέρη ως δημάρχου, σεβόμενη την ετυμηγορία των πολιτών στις πρόσφατες εκλογές. Η παράταση της σημερινής κατάστασης σκιάζει σοβαρά τις διμερείς μας σχέσεις και δεν συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου