Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023
Σεισμόπληκτοι προειδοποιούν τους πλημμυροπαθείς για «ντου» εισπρακτικών σε ακατάσχετους λογαριασμούς πληγέντων
«Τώρα έχουμε και πλειστηριασμούς στο Αρκαλοχώρι» σχολίασε ο πρόεδρος σεισμοπλήκτων του Δήμου Μινώα Πεδιάδος στην Κρήτη
Αυξάνονται το τελευταίο διάστημα οι καταγγελίες από πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας για περιπτώσεις εισπρακτικών που όχι μόνο τούς παίρνουν τηλέφωνο, παρότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει αναστολή των σχετικών πλειστηριασμών, αλλά προχωρούν και σε κατάσχεση των αποζημιώσεων που λαμβάνουν από το κράτος.
Το χειρότερο, μάλιστα, είναι πως αυτά δεν συμβαίνουν για πρώτη φορά, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος σεισμοπλήκτων του Δήμου Μινώα Πεδιάδος Κρήτης, Κώστας Γκαντάτσιος, ο οποίος έκανε σχετική παρέμβαση στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN, αναφέροντας πως τον περασμένο Μάρτιο, 15 λογαριασμοί σεισμοπλήκτων που προέρχονται για ενίσχυση από φυσικές καταστροφές μπλοκαρίστηκαν από τις τράπεζες. «Εμείς ενημερωθήκαμε και καταγγείλαμε το γεγονός και τότε τον Μάρτιο. Υπάρχει ΦΕΚ πως οι τράπεζες και κανένα ίδρυμα, κανένα fund, δεν μπορεί να κατάσχει τα χρήματα. Μετά από 45 μέρες αγώνα καταθέσαμε ανά πιστωτικό ίδρυμα το ΦΕΚ και έτσι μόνο καταφέραμε και ξεμπλοκαρίστηκαν οι λογαριασμοί», περιγράφει ο ίδιος και προσθέτει πως «δεν ξέρω αν έχει γίνει και σε άλλους σεισμόπληκτους».
Αναφερόμενος στους ανθρώπους στη Θεσσαλία που επλήγησαν σφόδρα από την επέλαση της κακοκαιρίας «Daniel», ο κ. Γκαντάτσιος σχολίασε: «τι θα τραβήξουν να λέτε, γιατί όπως και σε εμάς εξαγγέλθηκε το 6μηνο αναστολής πλειστηριασμών, τέσσερις ημέρες πριν ήρθαν τα κατασχετήρια. Το ίδιο έχει γίνει και στη Θεσσαλία. Και τώρα έχουμε και πλειστηριασμούς στο Αρκαλοχώρι».
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο πρόεδρος σεισμοπλήκτων του Δήμου Μινώα Πεδιάδος Κρήτης υπογράμμισε πως το 20% της κρατικής αρωγής, του δανείου που πρέπει να δώσουν οι τράπεζες πάλι, καταχρηστικά, δεν το δίνουν. «Το ίδιο θα γίνει και στη Θεσσαλία», κατέληξε.
Βρήκαν «κλειστές» τις πόρτες των τραπεζών
Σύμφωνα με το ethnos.gr, οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από τον σεισμό, μετά τις δεσμεύσεις των λογαριασμών που περιείχαν τα ποσά της κρατικής αρωγής και την εγγραφή πληγεισών κατοικιών και επαγγελματικών χώρων στο Υποθηκοφυλακείο προς κατάσχεση, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και την άρνηση του συνόλου των συστημικών τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την αποκατάσταση των ιδιοκτησιών τους.
Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, οι σεισμόπληκτοι ύστερα από τη μακρά προσπάθεια να συντάξουν και να υποβάλουν τους απαραίτητους φακέλους, ώστε να εκδώσουν τις απαραίτητες οικοδομικές άδειες, βρήκαν κλειστές τις πόρτες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία έπρεπε να τους παράσχουν το προβλεπόμενο από τη νομοθεσία άτοκο δάνειο, προκειμένου να προχωρήσουν στις αποκαταστάσεις.
Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο οι σεισμόπληκτοι έπεσαν εκ νέου στη δίνη των πλειστηριασμών, κι αυτό, παρά τις επίμονες εκκλήσεις τους για παράταση τους για ένα ακόμη 6μηνο. Η κυβέρνηση, δια στόματος του αρμόδιου υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, έκλεισε κάθε τέτοιο «παράθυρο», παραπέμποντάς τους πληγέντες στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, την ώρα που οι τράπεζες ουσιαστικά τούς αρνούνται εδώ και μήνες τον δανεισμό στο ποσοστό του 20% που υπολείπεται του κόστους αποκατάστασης που καλύπτει το Δημόσιο κατά 80%.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου