Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023

Γιατί ο Κασσελάκης κάνει συναντήσεις με τους «αντιφρονούντες» του ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο με τον Ν. Φίλη Η επερχόμενη πρώτη κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι πολύ κοντά για να βρει τα «στρατόπεδα» της Κουμουνδούρου με τα μαχαίρια έξω από τα θηκάρια.


Nick Paleologos / SOOC

 


Γράφει ο Μιχάλης Χαριάτης
 


Σε πρώτη ανάγνωση ήταν μια συνάντηση «to know us better». Ο νεοεκλεγέντας πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης και απέναντι του ο Νίκος Φίλης, ιστορικό στέλεχος του κόμματος και ένας από τους βασικούς «πυλώνες» των εσωκομματικών διαφωνούντων.


Ακόμη και αν περίσσεψαν ή όχι οι προσφωνήσεις «σύντροφε» και «κύριε», κατά την διάρκεια της συζήτησης, το τετ α τετ Κασσελάκη-Φίλη, σε κάθε περίπτωση, αποτυπώνει το «δύσκολο» της εσωκομματικής ισορροπίας εντός της Κουμουνδούρου. Είναι, σχηματικά, οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος για την επόμενη μέρα του κόμματος.

Τόσο για την νέα ηγεσία, της οποίας το «τιμόνι» κρατά ο Στέφανος Κασσελάκης όσο και για την «αντίπερα όχθη» της Κουμουνδούρου. Η φυσιογνωμία του κόμματος, τα πολιτικά χαρακτηριστικά του, η ταυτότητα του, η σχέση του κόμματος με την κοινωνία αλλά και το μοντέλο αντιπολίτευσης που θα υιοθετηθεί απέναντι στην κυβέρνηση.

 







Εκεχειρία

Η ολοκλήρωση της συνάντησης των δυο ανδρών ήταν σαν να σημαίνει ένα είδος εκεχειρίας μπροστά στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η επερχόμενη πρώτη κάλπη, την προσεχή Κυριακή, είναι πολύ κοντά για να βρει τα «στρατόπεδα» της Κουμουνδούρου με τα μαχαίρια έξω από τα θηκάρια. Κανείς άλλωστε δεν θα ήθελε να κατηγορηθεί πως με τη στάση του σε αυτό το κρίσιμο momentum για τον ηττημένο στις εθνικές εκλογές ΣΥΡΙΖΑ θα ζημίωνε ακόμη περισσότερο το βαριά «τραυματισμένο» κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ενόψει της δύσκολης μάχης των αυτοδιοικητικών εκλογών ο Νίκος Φίλης, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης με τον Στέφανο Κασσελάκη, «τοποθέτησε» πιο μπροστά την ενότητα του κόμματος. Δείχνοντας πως θέλει να καταλαγιάσουν οι τόνοι επεσήμανε πως υφίσταται ο κοινός στόχος ώστε «ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών και να καταγραφεί στην κάλπη η λαϊκή αποδοκιμασία στην κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Ωστόσο, ήταν σαφές και το μήνυμα που έστειλε πως η διάθεση για ενότητα δεν αρκεί και πως αναμένει πράξεις στη συνέχεια. «Η πρόθεση μας είναι να μείνουμε ενωμένοι αλλά θα προκύψει αυτή η πρόθεση ως δυνατότητα και ως αποτέλεσμα από τις συμπεριφορές όλων των πλευρών» ήταν η χαρακτηριστική φράση του πρώην υπουργού Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ στις δηλώσεις του.


Ο Νίκος Φίλης επέμεινε για όλα τα «ανοιχτά» ζητήματα όπως οι συνεδριάσεις των οργάνων του κόμματος, το συνέδριο αλλά και η διατήρηση του αριστερού προσανατολισμού του κόμματος. «Είναι γνωστές οι διαφορές που έχουμε με τον Στέφανο Κασσελάκη.

Κουβεντιάσαμε και αφορούν το θέμα της αναδιοργάνωσης του κόμματος το οποίο για να μπορέσει να πείσει στην παρούσα φάση, πρέπει να επιβεβαιώσει τον αριστερό προσανατολισμό του» τόνισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο Νίκος Φίλης. Επεσήμανε μάλιστα με νόημα πως «θα έχουμε κι άλλες συναντήσεις, όχι τετ-α-τετ, αλλά μέσα στα όργανα γιατί πρέπει να συνεδριάζουν τα όργανα του κόμματος και να προχωρήσουμε στις προδιαγεγραμμένες διαδικασίες».

Και όλα αυτά με φόντο το συνέδριο του κόμματος την ώρα, ωστόσο, που συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη, όπως ο ναύαρχος Αποστολάκης, παραπέμπουν για την διεξαγωγή του συνεδρίου σε μεταγενέστερο χρόνο. Κάτι που αναμένεται να πυροδοτήσει ισχυρές αντιδράσεις από την εσωκομματική αντιπολίτευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου