Τετάρτη, Νοεμβρίου 29, 2023

Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα - Οι κινήσεις των «11» Κασσελάκης και ΣΥΡΙΖΑ «φουλάρουν» τις μηχανές - Πολιτικά «γεννητούρια» για τους «11» στη Βουλή.



EUROKINISSI

 


Γράφει ο Μιχάλης Χαριάτης
 


Ανεβάζει στροφές η «μηχανή» του ΣΥΡΙΖΑ με αφετηρία τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας σήμερα το μεσημέρι (15:30) στην Αγίου Κωνσταντίνου ενόψει της κοινοβουλευτικής μάχης διαρκείας με αιχμή το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα δάνεια» και κορύφωσης με τη σύγκρουση στην ψήφιση του προϋπολογισμού στα μέσα Δεκεμβρίου.


Το μενού της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία θα συνεδριάζει ιδιαίτερα συχνά όπως είχε προαναγγείλει ο Στέφανος Κασσελάκης στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης, περιλαμβάνει συζήτηση για τα οργανωτικά, τον προγραμματισμό, τις εξορμήσεις του επόμενου διαστήματος αλλά και τις προετοιμασίες των περιφερειακών και θεματικών συνεδρίων ενόψει του συνεδρίου του Φεβρουαρίου. Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα εκπέμψει σήμα εξωστρέφειας και καθημερινής δουλειάς.

Οι προβολείς του ενδιαφέροντος στρέφονται, μετά τις τελευταίες χθεσινές εξελίξεις με τους «9+2», στο πως ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα επιλέξει να απαντήσει στις κινήσεις των πρώην «συντρόφων» του  









Τον τόνο έδωσε ο Στέφανος Κασσελάκης με την χθεσινή του ομιλία στο Οικονομικό-Επιχειρηματικό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής με τίτλο «Ανα-βαθμίζοντας την Ελλάδα». Ασκώντας σκληρή κριτική στην «γαλάζια» κυβέρνηση για το νομοσχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως η Ελλάδα χρειάζεται «επιτέλους, μία μεγάλη προοδευτική κυβέρνηση, ανεξάρτητη, όπως είμαστε εμείς, θα μπορέσει να πατάξει την τεράστια διαπλοκή που υπάρχει και τη σπατάλη που υπάρχει». Συμπλήρωσε μάλιστα χαρακτηριστικά πως «η χώρα χρειάζεται ένα κοινωνικό κράτος, ένα παρεμβατικό κράτος στα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα».
Η ομάδα των «11»

Μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα «γεννήθηκε» χθες το βράδυ με πολιτικό… μαιευτήριο το γραφείο της πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώς Φωτίου στα Εξάρχεια. Επικεφαλής του νέου κοινοβουλευτικού εγχειρήματος τέθηκε, όπως οι πληροφορίες ήθελαν, ο Αλέξης Χαρίτσης, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι αναλαμβάνουν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νάσος Ηλιόπουλος και γραμματέας της ΚΟ η Πέτη Πέρκα. Από το περιβάλλον των «11» σημείωναν πως η επίσημη ανακοίνωση μαζί με το όνομα της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα.

Αναφορικά με το όνομα της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας, το οποίο αναπόφευκτα θα δίνει το πολιτικό στίγμα της κίνησης των «9+2», θεωρείται απίθανο να μην περιέχει ως προσδιοριστικό στοιχείο την λέξη Αριστερά. Και από εκεί και πέρα μένει να φανεί με ποιον επιπλέον προσδιορισμό πλαισιωθεί, π.χ. «προοδευτική», «οικολογική», «Νέα». Οι εκτιμήσεις καταλήγουν πάντως πως για πρακτικούς λόγους στο κοινοβουλευτικό τερέν θα προσφωνείται με μία ή δύο λέξεις.


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν τα επιτελικά στελέχη των «11» χθες στα Εξάρχεια αποφασίστηκε, σύμφωνα με το περιβάλλον τους, μια σειρά δημοσίων εκδηλώσεων που στο πλαίσιο και της συζήτησης του προϋπολογισμού θα παρουσιαστεί ένα συνεκτικό σχέδιο για μια προοδευτική, οικολογική, αριστερή εναλλακτική πρόταση για την Ελλάδα.

Σημειώνεται πως την πρωτοβουλία της συγκρότησης κοινοβουλευτικής ομάδας αποφάσισαν οι 11 ανεξάρτητοι βουλευτές που έχουν βρεθεί έξω από τους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ: Αναγνωστόπουλου Σία, Αχτσιόγλου Έφη, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Ηλιόπουλος Νάσος, Πέρκα Πέτη, Τζανακόπουλος Δημήτρης, Τζούφη Μερόπη, Τσακαλώτος Ευκλείδης, Φερχάτ Οζγκιουρ, Φωτίου Θεανώ, Χαρίτσης Αλέξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου