Τετάρτη, Νοεμβρίου 29, 2023

«Σύνταξη» με χρέη… 160 ευρώ: Τα «προνόμια» των αναπήρων εργαζομένων-συνταξιούχων Ο υπολογισμός καθαρών εσόδων και τεκμαρτού στους ελεύθερους επαγγελματίες δημιουργεί παρενέργειες. Φορολογούμενοι αναζητούν διεξόδους στα όρια της νομιμότητας.







 

 


Οι ελεύθεροι επαγγελματίες για να αποφύγουν τον τεκμαρτό φόρο των 1.102 ευρώ θα πρέπει να γίνουν (και) μισθωτοί…


Ο οριζόντιος υπολογισμός των καθαρών εσόδων και του τεκμαρτού φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες δημιουργεί παρενέργειες και ήδη ορισμένοι φορολογούμενοι αναζητούν διεξόδους στα όρια της νομιμότητας. (Εξάλλου και η φοροδιαφυγή παράνομη είναι…)

Αυτά ως προς το φορολογικό του κ. Χατζηδάκη. Γιατί με το μίνι ασφαλιστικό του κ. Γεωργιάδη δημιουργούνται συνταξιούχοι των 160 ή των 180 ευρώ. Οπότε θα πρέπει να λαμβάνουν και μέρος από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα…

 








Ενώ άλλοι συνταξιούχοι με διάφορα προβλήματα υγείας, θα καταφεύγουν στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) προκειμένου να λάβουν ποσοστό 51%. Με αυτόν τον τρόπο, εργαζόμενοι-ανάπηροι-συνταξιούχοι, δεν θα υπόκεινται στην παρακράτηση του 10% στις αποδοχές τους από την εργασία…

1. Με την ρύθμιση για καταβολή σύνταξης ακόμη και με 30.000 ευρώ οφειλής στον ΕΦΚΑ (10.000 για τους αγρότες), υπάρχει και η πρόβλεψη για παρακράτη του 60% της σύνταξης μέχρι το ποσό της οφειλής να περιοριστεί στα 20.000 ευρώ ( 6.000 ευρώ στους αγρότες). Οπότε και η υπόλοιπη οφειλή θα ρυθμιστεί σε 60 δόσεις (5 χρόνια).


Με αυτόν τον τρόπο (-60% στη σύνταξη), ένας ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να λαμβάνει κάθε μηνά ένα (υπόλοιπα) ποσό σύνταξης της τάξης των 187 ευρώ (και ένα αγρότης ακόμη και 160 ευρώ).

Σε μια τέτοια περίπτωση θα κληθεί ο ΟΠΕΚΑ να καταβάλει συμπληρωματικό ποσό 13 ή 60 ευρώ (κατά περίπτωση) ώστε αν συμπληρωθεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (200 ευρώ φέτος γα τα μονήρη άτομα και 216 από το νέο χρόνο). Εάν δε υπάρχει και σύζυγος χωρίς εισόδημα, η μηνιαία ενίσχυση γίνεται 113 και 140 ευρώ (μέχρι τα 300 ευρώ εισοδήματος εντός του 2023 και 324 από 1/1/2024).

2. Με την διάταξη για την εργασία των συνταξιούχων προβλέπεται η κατάργηση της παρακράτησης του 30% της σύνταξης και η επιβολή μη ανταποδοτικής εισφοράς 10% επί των αποδοχών (συν την ασφαλιστική κάλυψη ή 50% επιπλέον στα ασφάλιστρα στον συνταξιούχο που ασκείται σαν ελεύθερος επαγγελματίας).



Παράλληλα όμως δεν προβλέπεται η επιβολή του πέναλτι 10% στις περιπτώσεις συνταξιούχων αναπηρίας που εργάζονται. Κατά λογική συνέπεια, ακόμη και όσοι αποδειχτούν εκ των υστέρων ανάπηροι, έστω και σε ποσοστό 50% (σ.σ. πλέον δίνεται μειωμένη συνταξιοδοτική παροχή), ο απασχολούμενος συνταξιούχος γήρατος θα κατορθώσει να απαλλαγή από την παρακράτηση του 10%...

3. Με το νέο φορολογικό οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να δηλώνουν κέρδη ακόμη και πάνω από τον τζίρο τους. Καθαρά έσοδα τουλάχιστον 10.920 ευρώ, όσα και οι μεικτές ονομαστικές αμοιβές των ανειδίκευτων εργατών (780χ14 μηνιάτικα).

Σε αύτη την περίπτωση σαν… αντίδοτο στην οριζόντια αυθαιρεσία προβάλει η επιλογή μέρος του εισοδήματος να προέρχεται από μισθωτές υπηρεσίες.
Έτσι:

- Ο «εργοδότης» τους θα παρουσιάζει τους εικονικούς μισθούς σαν δαπάνες για την επιχείρησή του (εκπίπτουν).



Οι επαγγελματίες:

α) Θα απαλλάσσονται των ασφαλιστικών εισφορών ως ελεύθεροι επαγγελματίες (υπέρ ΟΑΕΕ) καθόσον θα έχουν ασφάλιση σαν μισθωτοί. Εάν τα ασφάλιστρα (ως μισθωτών) δεν αρκούν μέχρι την β’ ασφαλιστική κλάση (203 ευρώ το μήνα), υποχρεούνται μόνο στην συμπλήρωση του ποσού.

β) Ως μισθωτοί απαλλάσσονται του φόρου μέχρι τα 8.636 ευρώ καθαρά το χρόνο και θα πληρώνουν φόρο 9% για τα επόμενα 1.364 ευρώ (μέχρι τις 10.000 ευρώ) και 22% μέχρι τις 10.920 (μέχρι το τεκμήριο δηλαδή).


Βεβαίως οι μισθοί θα πρέπει να καταβάλλονται ηλεκτρονικά, ωστόσο δύο ελεύθεροι επαγγελματίες σε ένα εμπορικό δρόμο μπορούν να έχουν καλές σχέσεις και… χιαστί επαγγελματικές δοσοληψίες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου