Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2023

Η «πληθυντική αριστερά», ο Ζοσπέν και ο… Τσίπρας Όλο και περισσότερο μιλούν περί «πληθυντικής αριστεράς» οι βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι αυτή η ονομασία του νέου κόμματος;




Michel Euler - ΑP / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

 

 


Το όνομα του νέου πολιτικού φορέα που θα απαρτίζουν οι αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιαστεί την προσεχή Δευτέρα, όπως έγινε γνωστό χθες. Γνωρίζουμε, όμως, ότι κατά πάσα πιθανότητα θα απαρτίζεται από δύο λέξεις και πως η μία θα είναι μάλλον η «Αριστερά», όπως αποκάλυψε σήμερα η ανεξάρτητη βουλευτής, Μερόπη Τζούφη, που αποχώρησε την περασμένη εβδομάδα από τον ΣΥΡΙΖΑ μαζί με άλλους 8 βουλευτές.


Μπορεί να είναι «πληθυντική αριστερά»;

Δεν αποκλείεται αν λάβουμε υπόψη τα όσα είπαν τις τελευταίες ώρες Σία Αναγνωστοπούλου, Αλέξης Χαρίτσης και Μερόπη Τζούφη.   
 



Οι τρεις ανεξάρτητοι, πλέον, βουλευτές αναφέρθηκαν με δηλώσεις τους σε ακριβώς αυτόν τον όρο, ο οποίος δεν ακούγεται φυσικά για πρώτη φορά. Ο όρος «πληθυντική αριστέρα» ουσιαστικά σημαίνει το σύνολο όλων των τάσεων της Αριστέρας, τουλάχιστον έτσι χρησιμοποιείται από στελέχη της Αριστεράς στις ομιλίες τους.

Πότε όμως ακριβώς μπήκε στον δημόσιο διάλογο; Από το 1997 και μετά, καθώς έτσι ακριβώς (gauche plurielle) ονομάστηκε η συμμαχία Σοσιαλιστών, Κομμουνιστών και Πρασίνων, υπό τον Λιονέλ Ζοσπέν, στη Γαλλία του 1997-2002. Ήταν, ουσιαστικά, η γαλλική «απάντηση» στον «τρίτο δρόμο» του Βρετανού Τόνι Μπλερ και στο «νέο Κέντρο» του Γκέρχαρντ Σρέντερ.

 

Για την ιστορία, ο σοσιαλιστής Λιονέλ Ζοσπέν κέρδισε τo 1997 τις βουλευτικές εκλογές και παρέμεινε στη θέση του πρωθυπουργού, υπό το συντηρητικό Πρόεδρο Ζακ Σιράκ, μέχρι το 2002, όταν έμεινε έξω από τον δεύτερο γύρο των Γαλλικών προεδρικών εκλογών από τον Ζαν Μαρίν Λεπέν.

Ο όρος «πληθυντική αριστερά» βγήκε και από το στόμα του Αλέξη Τσίπρα, μετά την ήττα των εκλογών της 7ης Ιουλίου του 2019. «Διαπιστώθηκαν η συναντίληψη και ο κοινός στόχος για να δημιουργηθεί ένα μαζικό, λαϊκό, προοδευτικό κόμμα ως μια σύγχρονη πληθυντική Αριστερά. Δεν πρέπει να χαθεί το μομέντουμ καθώς δημιουργείται η δυναμική για συμμετοχή των προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών στη διαδικασία ανασυγκρότησης», είχε πει λίγες μέρες μετά την ήττα του στις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του Συντονιστικού της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Μ. Καλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου