Τετάρτη, Νοεμβρίου 29, 2023

Katerina Tikhonova: Στην πρώτη γραμμή η κόρη του Πούτιν – «Αγκαλιάζει» ψηφιακά την Αφρική Η Ρωσία προσπαθεί να αποκαταστήσει μέρος της επιρροής της σοβιετικής εποχής στην – πλούσια σε πόρους – Αφρική.




The Insider Russia

 

 


Η Ρωσία εντείνει την προσπάθειά της για στενότερους δεσμούς με την Αφρική προσφέροντας ψηφιακή τεχνογνωσία σε μια στρατηγική που υποστηρίζεται από την Katerina Tikhonova (Κατερίνα Τιχόνοβα), τη νεότερη κόρη του Προέδρου της χώρας, Βλαντίμιρ Πούτιν.


Αξιωματούχοι από περίπου 36 αφρικανικές χώρες έχουν προσκληθεί στη Μόσχα, τον επόμενο μήνα, για να συναντηθούν με Ρώσους ειδικούς της Πληροφορικής και επενδυτές που θα παρουσιάσουν ψηφιακές υπηρεσίες με στόχο τη βελτίωση της διακυβέρνησης, όπως αναφέρει το Bloomberg σε σχετικό δημοσίευμά του.  


Το έργο υποστηρίζεται από το κέντρο Innopraktika, το οποίο συνδέεται με το Εθνικό Ίδρυμα Πνευματικής Ανάπτυξης, στο οποίο η μικρότερη κόρη του Βλαντίμιρ Πούτιν, Κατερίνα Τίχονοβα, είναι η γενική διευθύντρια. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επεκτείνει την προσέγγισή του στην Αφρική, καθώς το Κρεμλίνο επιδιώκει στενότερους δεσμούς με χώρες του παγκόσμιου Νότου για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων σχετικά με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Προωθώντας την ψηφιακή της τεχνογνωσία σε τομείς που κυμαίνονται από την κυβερνοασφάλεια έως τις δημόσιες υπηρεσίες και την ηλεκτρονική ψηφοφορία, η Ρωσία μπορεί να αποκτήσει πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό με την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. αναφορικά με επιρροή στην ήπειρο.

Οι διοργανωτές του έργου αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η συνάντηση των αφρικανών αξιωματούχων στη Ρωσία αποτελεί μέρος ενός προγράμματος προβολής με την ονομασία «Πρόγραμμα ανταλλαγής γνώσεων για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση«, το οποίο άρχισε τον Ιούλιο μαζί με την Ανώτατη Σχολή Οικονομικών της Μόσχας.


Πάντως, ο Βλαντίμιρ Πούτιν προστατεύει στενά την ιδιωτική ζωή της 37χρονης Κατερίνα Τιχόνοβα και της μεγαλύτερης αδελφής της, Μαρία Βοροντσόβα, μιας 38χρονης ενδοκρινολόγου, και δεν έχει αναγνωρίσει δημοσίως ότι είναι κόρες του. Στην ετήσια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το 2015, ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Ποτέ δεν ήμουν συγκεκριμένος σχετικά με τους χώρους εργασίας των θυγατέρων μου και το επάγγελμά τους».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλαν κυρώσεις και στις δύο γυναίκες, τον περασμένο Απρίλιο, για τον πόλεμο του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία. Το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι το έργο της Κατερίνα Τιχόνοβα υποστήριζε την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας, ενώ η Μαρία Βοροντσόβα «ηγείται κρατικά χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων που έχουν λάβει δισεκατομμύρια δολάρια από το Κρεμλίνο προς την έρευνα γενετικής και επιβλέπονται προσωπικά από τον Πούτιν».

Στο διοικητικό συμβούλιο της Innopraktika συμμετέχουν επικεφαλής πολλών από τις πιο ισχυρές κρατικές εταιρείες της Ρωσίας με στενούς δεσμούς με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft Ιγκόρ Σέτσιν, ο επικεφαλής της VTB Bank Αντρέι Κοστίν, ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ και ο γενικός διευθυντής του ομίλου όπλων Rostec Σεργκέι Τσεμέζοφ. Η εταιρεία αυτοαποκαλείται στην ιστοσελίδα της ως «διαμεσολαβητής για τους εκπροσώπους της επιστήμης, των επιχειρήσεων, της εκπαίδευσης και της κυβέρνησης».
Πώς είναι οι ρωσοαφρικανικές σχέσεις

Η Ρωσία «έχασε πολύ χρόνο» στην Αφρική και πρέπει να καλύψει τη διαφορά στην ανάπτυξη των σχέσεων, δήλωσε, την Τρίτη (28/11), ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, σε συζήτηση για τις σχέσεις με την ήπειρο στο ετήσιο φόρουμ Primakov Readings στη Μόσχα. «Πρέπει να δράσουμε ταχύτερα, πιο ενεργητικά και πιο αποτελεσματικά», συμπλήρωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

 

Βέβαια, η βελτίωση της ψηφιακής εμπειρογνωμοσύνης των αφρικανών αξιωματούχων θα είναι «win-win» και για τις δύο πλευρές, δήλωσε το στέλεχος της Innopraktika, Αναστασία Παβλένκο, σε πάνελ στο φόρουμ Ρωσίας – Αφρικής που διοργάνωσε, τον Ιούλιο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, τονίζοντας το εξής: «Η δημιουργία ανεξάρτητων συστημάτων ενός ηλεκτρονικού κράτους θα επιτρέψει στις αφρικανικές χώρες να ενισχύσουν την κυριαρχία τους».

Οι μισθοφόροι της ρωσικής ομάδας Wagner, που αναπτύχθηκαν σε διάφορα αφρικανικά κράτη τα τελευταία χρόνια, βοήθησαν το Κρεμλίνο να αποκαταστήσει μέρος της επιρροής της σοβιετικής εποχής στην – πλούσια σε πόρους – περιοχή, η οποία χάθηκε μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Η Ρωσία άρχισε, επίσης, αποστολές αυτή την εβδομάδα για να παραδώσει 200.000 τόνους δωρεάν σιτηρών σε έξι αφρικανικές χώρες μέχρι το τέλος του έτους. Αν και αυτό είναι ένα μικρό κλάσμα από αυτό που καταναλώνουν, η προσφορά που έκανε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον Ιούλιο, ακολούθησε την κριτική ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η απόσυρση από μια συμφωνία που διευκόλυνε τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, πλήττουν τους Αφρικανούς, καθώς ανεβάζουν τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων και των λιπασμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου