Ραντεβού στη Ρώμη
Στην Ιταλική πρωτεύουσα βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες μία τετράδα της εθνικής μας αντιπροσωπείας που φαίνεται πως έχει “δέσει” τους τελευταίους μήνες. Αναφέρομαι στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και στους κ.κ. Αλέξη Τσίπρα, Γιώργο Παπανδρέου και Ευριπίδη Στυλιανίδη που ως εκπρόσωποι της χώρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης επισκέφθηκαν τη Ρώμη για τις εργασίες της Monitoring Comittee που παρακολουθεί ζητήματα λειτουργίας της Δημοκρατίας.
Οι τέσσερις καθόλου τυχαίοι Έλληνες βουλευτές έγιναν μάλιστα δεκτοί και από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας κ. Σέρτζιο Ματαρέλα. Επίσης, είδαν τον κ. Αντόνιο Ταγιάνι, διάδοχο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο Φόρτσα Ιτάλια και υπουργό Εξωτερικών στην κυβέρνηση της κυρίας Μελόνι αλλά και τον κ. Πιέρο Φασίνο βουλευτή του Δημοκρατικού κόμματος και πρώην υπουργό Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του Τζουλιάνο Αμάτο.
Με λύπη μου διαπιστώνω πως οι τέσσερις δεν διέθεταν τον απαραίτητο χρόνο για να περιδιαβούν τις πιάτσες του ιστορικού κέντρου και να ρίξουν ένα κέρμα στην Φοντάνα Ντι Τρέβι κάνοντας μία ευχή.
Άραγε τί να ευχόταν ο κ. Τσίπρας που έστειλε ουκ ολίγα μηνύματα στους συντρόφους του στην Αθήνα από τη Ρώμη, ή η κυρία Μπακογιάννη που παρακολουθεί τον ανασχεδιασμό των στόχων του μονάκριβού γιου της;
Συμπτώσεις στα ελληνοτουρκικά
Η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμά τους ήταν σφιχτό και περιελάμβανε και επίσημο δείπνο στην πρεσβευτική κατοικία. Μαθαίνω πως πρόκειται για ένα ιστορικό κτίριο που έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα ως πολεμική αποζημίωση.
Εκεί οι δύο πρώην πρωθυπουργοί αλλά και τα δύο κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν λίγο πιο χαλαρά απόψεις επί παντός του επιστητού αλλά και για τα ελληνοτουρκικά. Κύκλοι γύρω από τον Βαλέ της κατοικίας με πληροφόρησαν πως η συζήτηση γύρω από το πλούσιο τραπέζι ήταν άκρως ενδιαφέρουσα.
Μάλιστα οι θέσεις που ανέπτυξαν η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Στυλιανίδης για τα ελληνοτουρκικά μάλλον ήταν πιο κοντά στις θέσεις του κ. Τσίπρα για το εθνικό μας ζήτημα παρά σε αυτές του κ. Παπανδρέου.
Ο τελευταίος υποστήριξε πως τις περιόδους που υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Σημίτη είχαν ωριμάσει πολύ τα πράγματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις -ξεχνιέται άραγε το ζεϊμπέκικο– αλλά δεν τα προχώρησε η μετέπειτα κυβέρνηση Καραμανλή. Να θυμίσω απλώς για την ιστορία ότι την κυβέρνηση Καραμανλή τη διαδέχτηκε η κυβέρνηση Παπανδρέου με πρωθυπουργό τον ίδιο!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου