Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023

Ξετινάζει Χατζηδάκη ο Νίκος Παππάς για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο: “Η οδηγία ζητά προστασία της α’ κατοικίας και των δανειοληπτών ελβετικού φράγκου. Δεν το κάνατε”

 

Σκληρή απάντηση στις αιτιάσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη (αλλά και στους ισχυρισμούς κάποιων από την αντιπολίτευση που προτίμησαν να μην καταψηφίσουν) αναφορικά με την στάση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην ψηφοφορία για το νομοσχέδιο που αφορά στους servicers, στον εξωδικαστικό και στην «επανεισαγωγή του Ηρακλή», έδωσε ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε με ανάρτησή του στο twitter ότι υπερψηφίστηκαν οι θετικές πρόνοιες της ευρωπαϊκής οδηγίας σχολιάζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση άργησε να τη φέρει προς ψήφιση πάνω από δύο χρόνια. 

Συνεχίζοντας την απάντησή του ο Ν. Παππάς υπογραμμίζει ότι «καταψηφίσαμε τα άρθρα στα οποία βάλατε το χεράκι σας “ακατάσχετα” και ταυτόχρονα με τους servicers» υπογραμμίζοντας ότι «η οδηγία ζητά προστασία της πρώτης κατοικίας και των δανειοληπτών ελβετικού φράγκου», κάτι το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έκανε.

«Υπουργέ, η οδηγία ζητά προστασία της πρώτης κατοικίας και των δανειοληπτών ελβετικού φράγκου. Δεν το κάνατε. Οι θετικές πρόνοιες της οδηγίας υπερψηφίστηκαν αν και αργήσατε πάνω από 2 χρόνια. Καταψηφίσαμε τα άρθρα στα οποία βάλατε το χεράκι σας «ακατάσχετα» και ταυτόχρονα με τους servicers», σημειώνει χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Νωρίτερα, ο Κ. Χατζηδάκης με μακροσκελή ανάρτησή του σημείωνε ότι «το πολιτικό μένος τυφλώνει τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που από τη μια παριστάνουν τους εισαγγελείς και από την άλλη υπερψηφίζουν τις μισές ρυθμίσεις των νομοσχεδίων που καταγγέλλουν».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπερψήφισε 51 άρθρα του νομοσχεδίου και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 57 κάνοντας μάλιστα λόγο για «σχεδόν το 50% του νομοσχεδίου».

Τέλος, ο υπουργός της Οικονομίας και Οικονομικών έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης «καταψηφίζουν μια σειρά από πολύ χρήσιμες για τους ευάλωτους ρυθμίσεις, όπως είναι η ενίσχυση του εξωδικαστικού μηχανισμού. Για άλλη μια φορά αποδεικνύονται πολιτικοί χορηγοί της κυβέρνησης».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κ. Χατζηδάκη:

«Η αντιπολίτευση δεν σταματά ποτέ να μας εκπλήσσει! ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατήγγειλαν το νομοσχέδιό μας για τα «κόκκινα» δάνεια και την προστασία των ευάλωτων, υπερψήφισαν όμως 51 άρθρα ο ΣΥΡΙΖΑ και 57 το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή σχεδόν το 50% του νομοσχεδίου!

Υπερψήφισαν δηλαδή: Το νέο, αυστηρό πλαίσιο διαφάνειας και κυρώσεων για τους servicers σε σχέση με την ενημέρωση των δανειοληπτών. Την επέκταση του συστήματος IRIS στους ελεύθερους επαγγελματίες. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε και την παροχή δανείων από μη τραπεζικούς οργανισμούς για αύξηση του ανταγωνισμού.

Απορία προκαλεί ότι καταψήφισαν τις βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό οι οποίες, μεταξύ άλλων, εξασφαλίζουν σταθερό επιτόκιο 3% στις ρυθμίσεις, επιπλέον κούρεμα έως 28% και υποχρεωτικότητα της ρύθμισης για τους ευάλωτους! Ενώ παράλληλα, καταψήφισαν τις αλλαγές στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, ο οποίος όταν λειτουργήσει θα είναι ένα ακόμη εργαλείο των ευάλωτων δανειοληπτών για να προστατεύσουν την κατοικία τους. Καθώς και την επέκταση του προγράμματος “Ηρακλής” για τη μείωση των “κόκκινων δανείων” στις τράπεζες.

Το πολιτικό μένος τυφλώνει τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που από τη μια παριστάνουν τους εισαγγελείς και από την άλλη υπερψηφίζουν τις μισές ρυθμίσεις των νομοσχεδίων που καταγγέλλουν! Ενώ την ίδια στιγμή καταψηφίζουν μια σειρά από πολύ χρήσιμες για τους ευάλωτους ρυθμίσεις, όπως είναι η ενίσχυση του εξωδικαστικού μηχανισμού. Για άλλη μια φορά αποδεικνύονται πολιτικοί χορηγοί της κυβέρνησης!».

Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου