Κυριακή, Δεκεμβρίου 03, 2023

Στρατιωτικός εμπειρογνώμονας: Ο Πούτιν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά αν η Ουκρανία ανακαταλάβει την Κριμαία Ο απόστρατος ταξίαρχος του αμερικανικού στρατού Κέβιν Ράιαν δήλωσε ότι ο πυρηνικός πόλεμος είναι «απολύτως εφικτή επιλογή» για τον Πούτιν εάν οι ουκρανικές δυνάμεις κερδίσουν στο πεδίο της μάχης.




 


Επιμέλεια Στέλιος Θεοδώρου
 


Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να καταφύγει στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στον πόλεμό του κατά της Ουκρανίας, εάν ο Ρώσος δεσπότης αισθανθεί ότι οι δυνάμεις του αντιμετωπίζουν ήττα στο πεδίο της μάχης, προειδοποίησε ένας απόστρατος ταξίαρχος του αμερικανικού στρατού.


Ο Κέβιν Ράιαν, ο οποίος διετέλεσε επιτελάρχης της Διοίκησης Διαστήματος και Πυραυλικής Άμυνας του Στρατού, δήλωσε ότι ο πυρηνικός πόλεμος είναι μια «απολύτως εφικτή» επιλογή για τον Πούτιν, εάν οι ουκρανικές δυνάμεις σημειώσουν κέρδη στο πεδίο της μάχης και μάλιστα ανακαταλάβουν κατακτημένα εδάφη όπως η Κριμαία».

Ο Ράιαν, ο οποίος διετέλεσε επίσης Ακόλουθος Άμυνας στη Ρωσία, δήλωσε ότι η Μόσχα δεν βρίσκεται σε πόλεμο μόνο με την Ουκρανία, αλλά και με τη Δύση - και γι' αυτό το λόγο ο Πούτιν είναι πολύ πιο πιθανό να δει τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων ως «συνετή αποτροπή».

 








«Η έκρηξη ενός πυρηνικού όπλου μέσα στην Ουκρανία μπορεί να φαίνεται ως «υπερβολή» σε έναν πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, αλλά σε έναν πόλεμο εναντίον της Δύσης, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως συνετή αποτροπή», λέει ο Ράιαν στη Daily Mail.

«Η ουσία είναι ότι η χρήση πυρηνικού όπλου είναι απολύτως εφικτή και τα αρνητικά αποτελέσματα θα μπορούσαν να απορριφθούν, αν η εναλλακτική λύση είναι η ήττα».


Λέει ότι αν οι ουκρανικές δυνάμεις αρχίσουν να κερδίζουν στο πεδίο της μάχης, ο Πούτιν και οι στρατιωτικοί ηγέτες του δεν θα πτοούνταν από την προοπτική να ακτινοβολήσουν εδάφη εντός των κατεχομένων εδαφών τους με τακτικά πυρηνικά όπλα.

Αυτά τα πυρηνικά όπλα μπορούν να έχουν απόδοση έως και 100 κιλοτόνων - πέντε φορές μεγαλύτερη από την ποσότητα των αμερικανικών ατομικών βομβών που έπεσαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι το 1945.




Ο Ράιαν λέει ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο ο Πούτιν δεν έχει αναπτύξει ακόμη τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία είναι επειδή η πολυαναμενόμενη αντεπίθεση του Κιέβου καθυστερεί ενόψει ενός δεύτερου χειμώνα.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες δεν μπόρεσαν να επιτύχουν σημαντικά κέρδη έναντι των ρωσικών στρατευμάτων που έχουν οχυρωθεί σε κατακτημένα εδάφη κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσής τους και οι απώλειες και από τις δύο πλευρές - που ήδη ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες - συνεχίζουν να αυξάνονται.

«Ο μόνος λόγος που δεν έχουμε δει τακτικά πυρηνικά όπλα είναι επειδή η αντεπίθεση της Ουκρανίας δεν ήταν τόσο επιτυχής όσο ελπίζαμε», λέει ο Ράιαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου